To je novi slovenski selektor

Odbojka 16. Jan 202414:57 1 komentar
Alessandro Orefice
Alessandro Orefice. Foto: CEV

Potem ko je Odbojkarska zveza Slovenije (OZS) v ponedeljek sporočila, da ne bo podaljšala pogodbe z italijanskim strokovnjakom Marcom Bonitto, se je hitro pojavilo ime njegovega naslednika. Po naših informacijah bo novi selektor ženske izbrane vrste njegov rojak Alessandro Orefice.

OZS je z izkušenim italijanskim trenerjem Marcom Bonitto leta 2022 načrtno začela s pomlajevanjem reprezentance in v svoji nameri v veliki meri tudi uspela. Nekdanji svetovni prvak z italijansko izbrano vrsto je mlade Slovenke v prvi sezoni popeljal do bronastega odličja v srebrni evropski ligi, nato pa ji zagotovil tudi tretjo uvrstitev na evropsko prvenstvo.

V sezoni 2023 je v skupinskem delu EuroVolleyja na petih tekmah enkrat zmagal, v kvalifikacijah za nastop na OI v Parizu 2024 pa je Slovenija na sedmih tekmah prišla do dveh zmag in se vidno povzpela tako na svetovni kot na evropski lestvici.

Čeprav se je pričakovalo, da bo 60-letni Italijan nadaljeval svoje poslanstvo na slovenski klopi, se pogodba po pogovoru med zvezo in Ljubljano ni podaljšala, na njegovo mesto pa po naših virih njegov rojak, 39-letni Alessandro Orefice, ki je trenutno trener Pariza.

Od leta 2022 je opravljal tudi vlogo estonskega selektorja ter jo popeljal do zgodovinske zmage v srebrni ligi. Estonska reprezentanca je bil po tem podvigu izbrana tudi za ekipo leta.

Alessandro Orefice
Alessandro Orifice Foto: CEV

Opravljal je tudi vlogo kondicijskega trenerja

Orefice, ki je boljšemu poznavalcu odbojke dokaj neznano ime, je pred tem opravljal vlogo trenerja pri italijanski ekipi San Lazzaru, bil je pomočnik trenerja pri Bologni, nato pa se je preselil v Francijo. Naprej je bil kondicijski trener pri St. Raphaelu, nato pa je opravljanju vlogo pomočnika in kondicijskega trenerja pri Cannesu in estonski izbrani vrsti, leta 2020 prevzel vlogo glavnega trenerja pri Venellesu, od leta 2022 pa je bil tudi prvi trener Estonije.

Od sezone 2022/2023 je trener Pariza. V prvi sezoni je po odličnem prvem delu, nato izpadel v četrtfinalu, ko ga je izločila njegova nekdanjega ekipa Venelles. V četrtfinalu se je njegova pot končala tudi v pokalnem tekmovanju.

V tej sezoni v francoskem prvenstvu po 15 tekmah zaseda drugo mesto, odlično pa nastopa tudi v pokalu CEV. Pariz je blizu temu, da se uvrsti med osem najboljših. Na prvi tekmi so Francozinje zagrebško Mladost odpravile s 3:0 v nizih.

Zanimivost: Pred prihodom na klop slovenskega moške izbrane vrste je tudi Gheorghe Cretu opravljal delo estonskega selektorja. Romun je na estonski klopi zdržal kar pet sezon (2014-2019).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje