Idealna priložnost, da se VNL odpre z zmago nad velesilo

Odbojka 7. Jun 20229:57 > 10:18
Američani so v Brazilijo pripotovali brez največjih zvezd. Ni niti Taylorja Sanderja, ki je preteklo poletje Sloveniji povzročal največ težav. Foto: FIVB

Po enem mesecu napornih priprav, odigranih številnih pripravljalnih tekmah, se danes ponoči začenja prva reprezentančna akcija tega poletja. Slovenci v Ligi narodov (VNL) branijo visoko četrto mesto, dosežek, ki ga bo težko ponoviti, a fantje so odločeni nadaljevati uspešno odbojkarsko pravljico. Prvi cilj je uvrstitev v izločilne boje.

Po sanjski lanski sezoni, ko so Slovenci najprej navdušili v Ligi narodov in se uvrstili v polfinale, so jeseni na Poljskem na EuroVolleyju 2021 ubranili naslov evropskih podprvakov.

Po novem srebrnem odličju se je z mesta selektorja nepričakovano poslovil italijanski strokovnjak Alberto Giuliani. Pogodba se mu je iztekla, po nekaj tedenskem premisleku pa je glavni akterji niso podaljšali. Odbojkarska zveza Slovenije (OZS) ni navedla, kaj je botrovalo taki odločitvi, a odločila se je, kot se je in Italijana zamenjala z avstralskim strokovnjakom Markom Lebedewom, ki že komaj čaka, da se Liga narodov 2022 začne.

Lebedew komaj čaka, da se začne

“Pred prvo uradno tekmo sem zelo vznemirjen. Res je, da smo odigrali nekaj prijateljskih tekem, a pred nami je prva uradna tekma. Igrali jo bomo v Braziliji proti ZDA. Šlo bo za veliko tekmo. Komaj čakam, da vidim fante na delu proti ZDA, o kateri ne vemo veliko,” se je pred prvo uradno tekmo na slovenski klopi smejalo Lebedewu.

Avstralec v Braziliji ne računa na tri nosilce slovenske ekipe zadnjega obdobja – Dejana Vinčića, Tineta Urnauta in Klemen Čebulja. Prva bosta selektorja na voljo na naslednjih turnirjih, medtem ko Čebulj izpušča igranje v VNL 2022.

Sprememba igralnega sistema

Če so se v pretekli sezoni v izločilne boje uvrstile le štiri reprezentance, bo v tej sezoni v Bologni organiziran “final 8”. Italijani so kot gostitelji tja že neposredno uvrščeni, kar pomeni, da bo treba biti po 12 odigranih tekmah med prvimi sedmimi ekipami, če Italijanov ne bo v prvi deseterici, bo dovolj tudi osmo mesto.

Ropret poudarja, da izgovorov ne sme biti

“Urnaut in Čebulj sta bila na tem položaju nosilca vrsto let. Vsekakor gre za veliko spremembo, za nekaj, kar nismo navajeni, a moram pohvaliti tudi ostale. Tako Rok Možič kot Žiga Šterna sta odlična igralca, izgovorov tako ne bo moglo biti. Igrali bomo z malce spremenjeno postavo, a podobno bo pri vseh reprezentancah, sploh na teh prvih turnirjih,” je prepričan, da je v slovenski ekipi kljub rotacijam še vedno veliko kvalitete, podajalec Gregor Ropret.

Gregor Ropret je dirigiral napad že na lanski tekmi proti ZDA. Foto: FIVB

Liga narodov prinaša veliko točk tudi za razvrstitev na svetovni lestvici in posledično boj za nastop na naslednjih olimpijskih igrah, ki ostajajo velika želja tudi slovenske izbrane vrste.

“Nobena od največjih reprezentanc si ne more privoščiti, da bi manjkala na olimpijskih igrah. Vstopnice za olimpijado se delijo tudi glede na položaje na FIVB lestvici. VNL v tem primeru prinaša veliko točk, zato pričakujem, da bomo zaključni turnir napadle vse reprezentance. Tudi mi,” opozarja slovenski reprezentant, ki bo v prihodnji sezoni igral za zvezdniško Perugio.

Rimini 2021: pet nizov in zmaga Slovenije nad ZDA:

Američani po drami padli že preteklo poletje

Prvi nasprotnik Slovenije v brazilski prestolnici bo reprezentanca ZDA. Slovenci so se z Američani pomerili že v pretekli sezoni in po drami na koncu slavili s 3:2 v nizih. Američani, ki so v Riminiju igrali v prvi postavi (Anderson, Sander, Holt, Christenson, …), so dvakrat vodili v nizih, a slovenski odbojkarji na krilih Čebulja prišli do preobrata in velikega skalpa. Čebulj se je ustavil pri 27 točkah, 18 jih je dodal Tonček Štern in 16 kapetan Urnaut. Pri ZDA je bil najboljši z 21 točkami Taylor Sander, ki ga v Braziliji tako kot številnih ostalih ameriških zvezdnikov ni.

Veselje po zmagi nad ZDA je bilo nepopisno. Foto: FIVB

Kljub temu podcenjevanja s strani slovenske izbrane vrste ne bo smeli biti, ameriški selektor John Speraw je v Brazilijo pripeljal mladeniče, ki se mu bodo skušali za zaupanje zahvaliti z dobrimi predstavami.

Obračun med Slovenijo in ZDA v Brasilii se bo začel ob 2. uri zjutraj po srednjeevropskem času. Prenos tekme bo tudi na Sportklubu.

Reprezentanca Slovenije v Braziliji:

Podajalca: Gregor Ropret, Uroš Planinšič

Korektorja: Tonček Štern, Mitja Gasparini

Blokerji: Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Danijel Koncilja, Matic Videčnik

Sprejemalci: Rok Možič, Žiga Štern, Jan Klobučar, Črt Bošnjak

Prosta igralca: Jani Kovačič, Alan Košenina

Reprezentanca ZDA v Braziliji:

Podajalca: Josh Tuaniga, James Shaw

Blokerji: David Smith, Jeff Jendryk, Patrick Gasman, Tyler Mitchem

Sprejemalci: Aaron Russell, Thomas Jaeschke, Cody Kessel, Jacob Pasteur

Korektorja: Kyle Ensing, Jake Hanes

Prosta igralca: Kyle Dagostino, Mason Briggs

Spored turnirja v Brasilii:

Sreda, 8. junij:

2.00 Slovenija – ZDA (SK1)

Petek, 10. junij:

2.00 Brazlija – Slovenija (SK1)

Sobota, 11. junij:

2.00 Avstralija – Slovenija (SK1)

Sobota, 11. junij:

23.00 Slovenija – Kitajska (SK1)

* ure so zapisane v srednjeevropskem času