Maribor – odbojkarska oaza

Odbojka 27. Jun 202319:20 > 19:27 0 komentarjev
FOTO: Sportklub

Maribor, natančneje Center Draš, je v zadnjih letih postal pravo poletno zbirališče za študentske odbojkarske ekipe iz Združenih držav Amerike. Na Štajersko jih pot vodi prek agencije "Bring It Promotions".

Vodita jo Američana Tim Kelly in Cory Solomon, ki skrbi za mariborski del organizacije in je poročen z nekdanjo odbojkarico Andrejo Drevenšek. Ta pravi: “V Center Draš ekipe vodimo, ker imamo tam super pogoje za delo. Maribor nam je pri srcu, ker je naš dom in ker je super postaja med velikimi mesti (Dunaj, Praga, Benetke, Milano…), kamor tudi vozimo te ekipe.”

Trening center pod smučiščem je priljubljena destinacija predvsem zaradi odličnih razmer za trening, saj ima v svojem sklopu tri igrišča, zgoraj je hotel, bližina Pohorja pa športnicam omogoča neposreden stik s čudovito pokrajino in možnosti za dodatne aktivnosti.

Letos štajerska prestolnica gosti priprave enajstih ženskih in treh moških študentskih ekip, ki nastopajo v športni organizaciji NCAA. V zadnjih tednih so Maribor med drugimi že obiskale univerze Maryland, Auburn, Creighton, Colorado, ter prvakinje NCAA iz leta 2021, Wisconsin.

Dve igralki iz idealne postave lige

Trener Kevin Hambly; FOTO: Sportklub

Zadnji konec tedna je bil rezerviran za enega najuspešnejših študentskih programov nasploh – univerzo Stanford. Ekipa iz Silicijeve doline je Maribor obiskala že leta 2018, nekaj mesecev preden se je okronala z naslovom prvaka NCAA. Sicer je Stanford osvojil rekordnih 9 naslovov državnega prvaka, pri zadnjih dveh, v letih 2018 in 2019, je ekipo že vodil zdajšnji trener Kevin Hambly (na fotografiji desno).

V zadnji sezoni je Stanford izgubil v regijskem finalu (četrtfinalu na državni ravni) proti univerzi San Diego in Hambly je na to pikro odvrnil: “Hvala, da ste me opomnili.”

Letos so cilji znova visoki, saj se vrača velika večina igralk. “Za Stanford je cilj vsako leto naslov državnega prvaka. Lani morda nismo imeli dovolj izkušene ekipe, letos pa so veteranke leto starejše in izkušenejše in menim, da je ta cilj dosegljiv. Na teh pripravah smo imeli tudi prvič popolno ekipo, skupaj z bruckami, ki jih je trenerska ekipa lahko ocenila na tekmah in videla, kako se odzivajo na različne situacije.”

Trener Hambly je imel lani v ekipi dve igralki, ki sta bili imenovani v idealno postavo NCAA (All-American), to sta korektorica Kendall Kipp in organizatorka igre Kami Miner. Slednja je bila v svoji prvi sezoni, leta 2021, novinka leta konference Pac-12 in kapetanka ameriške mladinske U20 reprezentance.

Športen pedigre

Izhaja iz športne družine in ob vprašanju o njenem očetu se ji kar zasvetijo oči. To je namreč Harold Miner, ki je štiri sezone igral v košarkarski ligi NBA za Miami Heat, najbolj znan pa je po dveh zmagah na tekmovanjih v zabijanju na tekmah All-Star. “Veliko nasvetov mi je dal. Kako skrbeti za svoje telo, od pravilne prehrane, regeneracije. Odbojka in košarka sta si podobni, veliko je skakanja in stranskega gibanja. Naučil me je tudi igranja s strastjo in skromnosti, kar je lepa odlika,” pravi Miner.

FOTO: Sportklub

Poleg dobrih pripravljalnih tekem, bodisi proti mlajšim slovenskim reprezentancam ali ekipi Nove KBM Branik, pa gostujoče odbojkarice izvajajo tudi programe učenja za mlajše.

“V Centru Draš smo imele priložnost delati z mladimi odbojkaricami in krasno je videti navdušenje na njihovih obrazih. Zelo rade se učijo in to je bila super zadeva,” je dejala Miner (na fotografiji levo).

Odbojkarice Stanforda so na letošnji 12-dnevni turneji po Evropi obiskale Carigrad, Prago in Maribor.

“Carigrad je edinstveno mesto, kjer se Azija sreča z Evropo. Večina igralk je prvič izkusila bivanje v islamski državi. Praga je čudovito evropsko mesto, zdaj pa smo tukaj, med hribi. To so tri zelo različne izkušnje. Najpomembneje pa je, da smo igrali z dobrimi ekipami,” pravi trener Hambly.

Tudi igralke so uživale v nekoliko drugačnih pripravah. Kot pravi Kami Miner: “Vzhičene smo bile, da smo lahko potovale na vse te kraje. Turčija je s svojimi mošejami in cerkvami na celotno ekipo pustila velik vtis. V Sloveniji se imamo odlično. Včeraj smo šle na poletno sankališče in uživale! Danes smo šle s kolesi v mesto in si ogledale znamenitosti. Obožujemo arhitekturo in na tem potovanju smo res videle veliko. Ekipa je zelo povezana in tukaj smo se povezale še bolj.”

FOTO: Sportklub

Maribor, oziroma Center Draš, bodo to poletje obiskale še nekatere moške študentske ekipe, prav tako se bodo tu pripravljale elitne članske reprezentance.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!