Pot v olimpijski Pariz ne vodi le preko kvalifikacij

Odbojka 27. Sep 202319:00 0 komentarjev
Foto: Volleyball World

Slovenska odbojkarska reprezentanca je že v Tokiu, kjer se pripravlja na pričetek kvalifikacijskega turnirja za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu. Igralcem selektorja Gheorgheja Cretuja se na Japonskem ponuja lepa priložnost za zgodovinsko prvo uvrstitev na tekmovanje pod petimi krogi, ki pa ne bo edina.

Slovenci kvalifikacijski turnir pričenjajo v soboto in zaključujejo 8. oktobra. Igralci selektorja Gheorgheja Cretuja bodo v omenjenem obdobju odigrali kar sedem tekem, ki si jih boste v neposrednem prenosu lahko ogledali tudi na Sportklubu.

Peklenski ritem obračunov bodo pričeli proti Tuniziji, nakar bodo sledili dvoboji s Turčijo, Finsko, Egiptom, ZDA, Japonsko in za konec še Srbijo. Prav veliko spodrsljajev si bronasti z zadnjega evropskega prvenstva ne smejo privoščiti, saj si bosta nastop na olimpijskih igrah zagotovili le najboljši dve reprezentanci na turnirju.

A tudi v primeru neuspeha v japonski prestolnici slovenska vrsta še ne bo ostala brez možnosti za premierni preboj na olimpijske igre. Po zaključku kvalifikacijskih turnirjev, poleg Tokia bo enega gostila Brazilija, drugega pa Kitajska, bo vključno z gostiteljico iger Francijo namreč znanih le sedem od dvanajstih udeležencev. O preostalih petih bo odločala razvrstitev na svetovni lestvici, pri čemer pa bo upoštevan tudi kriterij, da mora imeti vsaka celina vsaj enega predstavnika. Zadnji udeleženci bodo sicer znani zelo pozno, saj bodo lestvico, na kateri Slovenci trenutno zasedajo osmo mesto, zaklenili 24. junija, po odigranem tretjem turnirju lige narodov.

Kvalifikacije za olimpijske igre, skupina B, Tokio:

Sobota, 30. september:
03.00 Slovenija – Tunizija (SK)

Nedelja, 1. oktober:
03.00 Slovenija – Turčija (SK)

Torek, 3. oktober:
03.00 Slovenija – Finska (SK)

Sreda, 4. oktober:
03.00 Slovenija – Egipt (SK)

Petek, 6. oktober:
09.00 ZDA – Slovenija (SK)

Sobota, 7. oktober:
12.25 Japonska Slovenija (SK)

Nedelja, 8. oktober:
09.00 Slovenija – Srbija (SK)