Prestop Nika Mujanovića še vedno odmeva: Kaj pravijo na OZS?

Odbojka 6. Dec 202315:11 0 komentarjev
Nik Mujanović
Nik Mujanović Foto: Klemen Brumec

Po skoraj enomesečni sagi je Monza v ponedeljek objavila, da je vendarle realizirala prestop slovenskega odbojkarja Nika Mujanovića, ki je sezono začel kot član Calcita. Čeprav je okrajno sodišče v Kamniku z začasno odredbo potrdilo, da ima Nik s Calcitom še vedno veljavno pogodbo, rdečo luč je prižgala tudi Odbojkarska zveza Slovenije (OZS), je Mednarodna odbojkarska federacija (FIVB) dovolila prestop.

Na vso dogajanje, ki je razburkalo slovensko odbojkarsko javnost, se je odzvala tudi OZS, ki pravi, da je upoštevala vse lastne predpise in s tem tudi podprla stališča OK Kamnik.

Vse skupaj je vsaj malce sporno, saj je Nik Mujanović Kamnik čez noč prek dopisa obvestil, da z njim pogodbo, ki je veljala do konca sezone 2025, enostransko prekinja. Ker Calcit na to ni pristal, so Kamničani z odvetniki sprožili sodniki postopek, ki pa ga po besedah zastopnika Mujanovića FIVB in italijanska zveza ne rabita upoštevati.

Celotna izjava za javnost OZS: Nik Mujanović

V zadevi Mujanović je OZS namreč v celoti spoštovala tako interne pravilnike kot sklep članov Predsedstva OZS, ki je bil sprejet na seji 16. novembra 2023, sklicani na pobudo predsednika OZS Metoda Ropreta. OZS je v celoti spoštovala tudi začasno odredbo Okrajnega sodišča v Kamniku, ki OZS prepoveduje kakršnokoli ravnanje ali opustitev usmerjeno v potrditev mednarodnega prestopnega certifikata (ITC) ali v podajo ali sprejem druge izjave ali odločitve, ki bi igralcu omogočala prestop brez soglasja ali potrditve OK Kamnik.

OZS je ob tem Mednarodno odbojkarsko zvezo (FIVB) obvestila, da v skladu s svojimi akti transferja za igralca Nika Mujanovića ne bo podpisala. FIVB je potrditev ITC-ja za Nika Mujanovića zato izvedla na podlagi člena “Article 6.3.3 let. d and e” svojega pravilnika “FIVB Sports Regulations 2023”.

V izogib nadaljnjim takšnim primerom je OZS na FIVB naslovila tudi zahtevo, da FIVB izda navodila, kako v prihodnje ravnati v tovrstnih primernih, saj se načini odobritve prestopov igralcev ne zdijo primerni in se lahko razširijo na vse slovenske klube.

OZS bo preko neodvisne pravne pisarne pridobila še ločeno pravno mnenje o zadevi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!