Dejan Vinčić o menjavi selektorja: Niti sanjalo se mi ni

Odbojka 10. Avg 202212:53 > 11. Avg 2022 6:53 3 komentarji
Dejan Vinčić
Dejan Vinčić je odločno poudaril, da z Avstralcem ni imel prav nobenih težav. Foto: FIVB

Dan po presenetljivi zamenjavi selektorja na slovenski klopi so lahko svoje videnje o vsem, kar se je zgodilo, z javnostjo delili tudi igralci. Na pogovor smo povabili Dejana Vinčića, ki z Markom Lebedewim sodeluje tudi na klubski ravni. Priznal je, da se mu ni niti sanjalo, da bi se lahko zgodilo kaj takega, a se je.

V ponedeljek je Odbojkarska zveza Slovenije (OZS) poskrbela, da je završalo v slovenski odbojkarski javnosti. 18 dni pred začetkom svetovnega prvenstva, ki se bo 26. avgusta začelo tudi v Stožicah, so se zahvalili selektorju Marku Lebedewu in ga nadomestili z romunskim strokovnjakom Gheorghejem Cretujem. Besede predsednika OZS Metoda Ropreta, da z odločitvijo ni bremenil igralcev, je potrdil tudi Dejan Vinčić, ki ga je odločitev, tako kot mnoge druge, šokirala.

“Mene osebno ni nihče nič vprašal, nisem imel v pogleda v to, da se karkoli dogaja na tem področju. Niti sanjalo se mi ni, da se bo to zgodilo. OZS se je sama odločila za to potezo. Ali je bila pravilna ali ne, bo pokazal čas. Lahko rečem le to, da bomo, ne glede na vse, nadaljevali trdo delo in na vsakem treningu dali vse od sebe, da izpolnimo cilje, ki smo si jih zadali. Cilji, ne glede na to, kaj se je zgodilo, ostajajo enaki,” odločno poudarja 35-letni Vinko.

Mark Lebedew je v ponedeljek moral zapustiti slovensko klop. Foto: Aleš Fevžer

“Gre za super trenerja in človeka”

Odločitev zveze je priletala kot strela z jasnega, občutki pa so za zdaj še mešani: “Moram reči, da je mene odločitev šokirala, saj z Markom sodelujeva tudi na klubski ravni. Tako, kot je bil šokiran on, sem bil tudi sam. Je, kar je, odločitev je padla. Lahko pa rečem, da sem z Markom odlično sodeloval. Sam nisem imel nobenih težav. Kar se mene tiče, gre za super trenerja in človeka.”

Predsednik OZS Metod Ropret razložil, zakaj so se odločili za menjavo selektorja:

Vodstvo OZS videlo drugače kot igralci?

Odločitev je OZS je še toliko bolj presenetila, saj so na zadnjem druženju (prejšnji četrtek) z novinarji igralci nasmejano razlagali o tem, kako je zdaj vse drugače, kako dobro se trenira in da tudi sami čutijo napredek v vseh elementih, pri zvezi so vse skupaj dojemali drugače. Na kakšen način, ne ve nihče. “Zadnjih 14 dni smo delali fantastično, delalo se je zelo kvalitetno, kaj so opazili pri zvezi in kje so videli težavo, ne vem. To bodo morali sami razjasniti, ne morem v njihove glave,” je bil neposreden izkušeni Vinčić in potrdil, da članov strokovnega sveta, ki je sprejel odločitev o menjavi, ni bilo na treningih. Niti ne ve, kdo vse je v njem.

VNL naj bi bila dobra priprava za glavni cilj sezone

V Ligi narodov cilj res ni bil dosežen, a fantje so mirili javnost. Javno so povedali, kaj je botrovalo k malce slabšim rezultatom, zato se je zdelo, da je res vse nared, da se maksimalno pripravijo na glavni cilj sezone. Mediji smo jih večkrat slišali, da delamo nepotrebno paniko, da iščemo dlako v jajcu, a očitno se je pri OZS po 10. mestu v VNL prižgal alarm.

Foto: volleyballworld

“Glavni cilj v Ligi narodov je bil pozdraviti igralce, jih spraviti v tekmovalni pogon, spet drugi so si vzeli nekaj več časa za počitek, glavni cilj sezone pa je ves čas ostal svetovno prvenstvo. Sam vse skupaj po ne uvrstitvi v Bologno nisem vzel kot negativno, na koncu smo lahko še prej začeli s treningi in se posvetili predvsem nam samim,” je skomignil Vinčić.

Ne ve, kje se je zataknilo

Mislil je, da tako kot igralci razmišljajo tudi vodilni na zvezi, a očitno se je nekje zataknilo: “Ne vem, kje, a kot sem rekel, po vnovičnem zboru se je res delalo fantastično. Moramo pa se je zavedati, da Slovenija nima tako širokega kadra kot preostale najboljše ekipe, da bi se z drugo postavo lahko borili za odličja. Če se je zveza odločila na podlagi tega, se je, a kot sem rekel, sam nisem vedel, da se to pripravlja.”

Foto: volleyballworld

Lebedew je bil zelo razočaran

Po presenetljivi odločitvi OZS sta se Vinko in Lebedew srečala na kosilu in si zažela srečo. “V pogovoru se je videlo, da je bil zelo razočaran, nato pa je odpotoval na Poljsko, kjer si bo vzel nekaj časa za odmor, pozneje pa se bo napotil v klub. Odločitev je padla, težko je biti pameten v tem trenutku. Nimamo kaj, tako kot sem rekel, za nas se cilji ne spreminjajo,” še enkrat več poudarja izkušeni slovenski reprezentant.

Dejan Vinčić Foto: SK

Čas za novo poglavje

Le dan pozneje je v Slovenijo prišel tudi romunski strokovnjak Cretu, ki je v torek v Črnučah že vodil prvi trening. “Osebno ga pred tem nisem poznal. Vedel sem le toliko, katere klube je treniral, kaj je dosegel v rezultatskem smislu. Na prvem sestanku je bil bolj redkobeseden. Dejal nam je, da treba pozabiti, kar je bilo do zdaj, da se začenja novo poglavje. To je pa bolj ali manj to. Bomo videli,” je še sklenil odbojkar iz Velenja.

Seznam slovenske reprezentance (14):

Podajalca: Dejan Vinčić, Gregor Ropret

Korektorja: Tonček Štern, Mitja Gasparini

Blokerji: Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Danijel Koncilja, Sašo Štalekar

Sprejemalci: Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Rok Možič, Žiga Štern, Jan Klobučar

Prosti igralec: Jani Kovačič

Spored slovenskih tekem v skupinskem delu SP – Stožice:

Petek, 26. avgust:
20.30 Slovenija – Kamerun

Nedelja, 28. avgust:
20.30 Francija – Slovenija

Torek, 30. avgust:
20.30 Slovenija – Nemčija

*V izločilne boje (1/16 finala) se uvrstita najboljši ekipi iz vsake ekipe in štiri najboljše tretjeuvrščene ekipe.