Kapetan Tine Urnaut: Za uspeh se bo treba približati popolnosti

Odbojka 14. Jul 202312:00 0 komentarjev
Tine Urnaut
Foto: Aljaž Močnik

Slovensko odbojkarsko reprezentanco prihodnji teden čaka prvi vrhunec tega poletja. V Gdansku bodo del odbojkarske smetane, ki se bo potegovala za zmago v ligi narodov. Slovencem bodo v četrtfinalu nasproti stali neugodni Japonci. Obračun si boste lahko v četrtek ob 17. uri ogledali tudi na kanalih Sportkluba.

Slovenci so prvi del elitnega tekmovanja, v katerem nastopajo tretje leto zapored, končali z osmimi zmagami in štirimi porazi. Na koncu je bilo to na izenačeni lestvici dovolj za sedmo mesto, četudi tega nihče noče naglas povedati, pa lahko rečemo, da se je Slovencem malce nasmehnila tudi sreča, saj se bodo za vstop med štiri najboljše pomerili z Japonci.

“Uvrstitev med osem najboljših je vrhunski rezultat in biti del zaključnega turnirja in biti v taki družbi, je velik posel. Manjkata nam dva pomembna igralca. Dvanajst tekem smo odigrali praktično eni in isti igralci. Tega ni počela nobena ekipa, zato je to velika zadeva,” je prvi del lige narodov povzel kapetan slovenske reprezentance Tine Urnaut.

“Imajo ekipo, ki igra vrhunsko”

Poudarja, da motivacije v ekipi ne manjka, zato tudi v Gdansk ne gredo le ne izlet. Zavedajo se, da so Japonci vrhunska ekipa. “Japonci igrajo v vrhunski formi. Odigrali so super prvi del. Tudi drugi korektor, ki praktično igral celotno sezono, jim je rešil vsaj tri tekme, kar govori o tem, da imajo širok kader. Imajo ekipo, ki igra vrhunsko, zato bo treba odigrati tekmo, ki bo mejila na popolnosti. Naš cilj je jasen, želimo jih premagati, o tem ni dvoma, a ne bo lahko, niti slučajno,” je samuraje, ki sam dobro pozna, saj je v pretekli sezoni igral v japonskem prvenstvu, pohvalil Urnaut.

Foto: Aljaž Močnik

Med najboljšimi velikih razlik ni

Tako kot selektorja tudi kapetana ne skrbi značilna Japonska igra, ki temelji na tehnični dovršenosti, granitni obrambi in bliskoviti hitrosti.

Tine Urnaut
Foto: Aljaž Močnik

“Proti Japonski bo treba igrati tako kot proti ostalim vrhunskim ekipam. Razlike so zares majhne. Igrati moraš vrhunsko in ne smeš zaspati niti za trenutek. Odličen moraš biti v vseh elementih, ni pa enega recepta. Lahko rečeš, če bomo dali pet asov v nizu, bomo blizu osvojitvi niza. A to je lažje reči, kot storiti. Na takih tekmah moraš biti v najboljši izvedbi, včasih potrebuješ tudi kanček sreče. Saj veste, kako vedno rečem, to smo večkrat tudi že dokazali. Če bomo igrali tako, kot znamo, lahko premagamo vsako ekipo. Če bodo kljub temu boljši, jim bomo čestitali, a dokler ne pade zadnja žoga, se ne bomo predali,” je odločno poudaril slovenski kapetan.

Ko je cilj in motivacija, je vse lažje

Pred dnevi je Tonček Štern, ki je moral na operativni poseg, v našem pogovoru dejal, da lahko fantom le čestita, da so se v tako kratkem času prilagodili na nov sistem. Slovenska reprezentanca že celotno letošnjo ligo narodov igra brez klasičnega korektorja.

Tine Urnaut
Foto: Aljaž Močnik

“Veste, kako je, ko jim imaš nek postavljen cilj in veliko motivacijo, je vse lažje. Takrat težke stvari niso več tako težke. Vsi že toliko časa igramo na vrhunskem nivoju, da se nas tudi nov sistem ni zmedel. Seveda potrebuješ v določenih akcijah nekaj več ponovitev, nekaj več treninga, a kot sem rekel, ko je prisotna tako velika želja in cilj, se ni za bati, da ne bi vse skupaj funkcioniralo,” je še dodal Urnaut.

Zaključni turnir lige narodov 2023, četrtfinale:

Sreda, 19. julij:
17.00 ZDA – Francija (SK)
20.00 Italija – Argentina (SK)

Četrtek, 20. julij:
17.00 Japonska – Slovenija (SK)
20.00 Poljska – Brazilija (SK)

Polfinale:
Sobota, 22. julij:
17.00 ZDA/Francija – Italija/Argentina (SK)
20.00 Japonska/Slovenija – Poljska/Brazilija (SK)

Vse tekme si boste lahko ogledali na kanalih Sportkluba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!