Slovenke z novo zmago še korak bližje evropskemu prvenstvu

Foto: Jure Banfi

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je v Tbilisiju premagala gruzijsko izbrano vrsto s 3:0 (17, 12, 23) in pričakovano vknjižila tri točke v skupini D v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto.

Na lestvici so Slovenke s tekmo več skočile na prvo mesto. Po dveh zmagah proti Avstriji (3:0, 3:2) imajo osem točk in so blizu uvrstitve na EP, ki bo prihodnje leto potekalo v Belgiji, Italiji, Estoniji in Nemčiji. Na drugem mestu ima dve točki manj od slovenske izbrane vrste Azerbajdžan, ki je dvakrat premagal Gruzijo. Z osvojeno točko je na tretjem mestu Avstrija, brez pa je Gruzija na dnu v skupini D. V nedeljo bosta obračun tretjega kroga odigrali še reprezentanci Azerbajdžana in Avstrije.

Slovenke so današnji dvoboj začele nekoliko zadržano, a se je hitro izkazalo, da je kakovostna razlika med izbranima vrstama velika. Po vodstvu domačink z 8:4, so varovanke Marca Bonitte z delnim izidom 10:2 hitro stvari postavile na svoje mesto. Čeprav so se Gruzijke enkrat še približale na točko zaostanka (13:14), dvomov o zmagi v prvem nizu ni bilo.

Drugega so Slovenke začele bolje, do večje razlike pa prišle po treh zaporednih točkah za vodstvo s 14:9. Prednost je nato le še rasla, niz pa je Sloveniji pripadel s 25:12.

Tretji niz je bil precej bolj izenačen, kot je sprva kazalo. Hitro so Slovenke povedle s 4:0, nato vodile tudi za šest (15:9), a nato nerazumljivo popustile. Domačinke so ujele priključek in celo dvakrat povedle s točko, kar je razjezilo tudi Bonitto na slovenski klopi. Slabša igra v drugi polovici tretjega niza pa vseeno ni pustila posledic, saj je Darja Eržen po uspešnem napadu zapečatila usodo Gruzijk za 25:23 in končnih 3:0.

V slovenski ekipi je bila z 19 točkami najbolj učinkovita Mija Šiftar, deset sta jih dodali Saša Planinšec in Eva Zatković. Pri domačinkah je 14 točk dosegla Ann Kalandadze.

Naslednja tekma varovanke italijanskega stratega na slovenski klopi, Marca Bonitte, čaka naslednjo soboto, ko se bodo v Bakuju pomerile z Azerbajdžanom. Nato sledita še domači tekmi proti Azerbajdžanu (7. september) in Gruziji (10.).

Kvalifikacije za EuroVolley 2023, ženske, 3. krog:

Skupina D:

Sobota, 27. avgust:
Gruzija – Slovenija 0:3 (- 17, – 12, – 23)

Nedelja, 28. avgust:
16.00 Azerbajdžan – Avstrija

Lestvica:

1. Slovenija 3 tekme – 8
2. Azerbajdžan 2 tekmi – 6 točk
3. Avstrija 2 – 1
4. Gruzija 3 – 0