Nova priložnost za slovenske odbojkarice

Odbojka 12. Jun 202411:20 0 komentarjev

Slovenska ženska izbrana vrsta v odbojki na mivki ostaja v boju za nastop na olimpijskih igrah v Parizu. Naša dekleta so dobila priložnost, da kot ena od najbolje uvrščenih reprezentanc v 2. krogu kvalifikacij nastopijo tudi v velikem finalu Pokala narodov v Latviji.

Slovenske odbojkarice na mivki Tjaša Kotnik, Tajda Lovšin, Maja Marolt in Živa Javornik so kvalifikacije za olimpijske igre letos igrale že v okviru 2. kroga Pokala narodov v Litvi. V Vilni so z odliko opravile prvi del tekmovanja ter se po zmagah nad Slovaško, Avstrijo in Estonijo uvrstile v finale. V njem so bile nato boljše Avstrijke, naša dekleta pa so osvojila 2. mesto.

A tudi to je bilo dovolj, da bomo slovensko reprezentanco spremljali v finalu Pokala narodov, v okviru katerega bo najboljši izbrani vrsti na voljo še zadnja vozovnica za olimpijski turnir v Parizu. Z Evropske odbojkarske konfederacije (CEV) so namreč sporočili, da Slovenkam zaradi dodatnih kvot na račun že uvrščenih ekip na olimpijske igre in uvrstitve na evropski lestvici pripada mesto na finalnem turnirju CEV Nations Cup. Slednjega bo med 13. in 15. junijem gostila Latvija.

 “Z vsemi reprezentancami se lahko enakovredno kosamo”

V Latviji se bodo ob domačinkah v boj za zadnjo olimpijsko vozovnico tako podale še reprezentance Avstrije, Finske, Francije, Nemčije, Italije, Nizozemske, Poljske, Španije, Švice, Ukrajine in Slovenije. Slovenke še ne vedo, kdo bodo njihove tekmice v 1. krogu turnirja, a po besedah Kotnikove večino ekip precej dobro poznajo: “Menim, da se z vsemi reprezentancami lahko enakovredno kosamo. S Tajdo sva vse te ekipe v preteklosti že premagovali, poznava jih precej dobro in prepričana sem, da dejansko imamo možnosti za zmago. Tudi Maja in Živa igrata na visoki ravni in to je le še dodatna moč naše reprezentance. Komaj že čakamo, da se vse skupaj začne.”

Tjaša Kotnik pred odhodom v Latvijo:

Nastope najboljših odbojkaric na mivki bomo od 13. junija naprej spremljali na plaži Majori v Jurmali, kjer se bodo za nastop na olimpijskih igrah borili tudi odbojkarji. Med njimi, žal, ne bo Slovencev. Jan Pokeršnik in Nejc Zemljak ter Danijel Pokeršnik in Klemen Šen so se namreč v 2. krogu kvalifikacij v Hamburgu sicer uspeli prebiti vse do finala, nato pa izgubili z gostitelji Nemci, a sta dodatni mesti v finalu glede na kvote in evropsko lestvico pripadli Belgiji in Poljski.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!