“Nismo prišli na turistični izlet, gremo po rezultat”

Euro2024 12. Jun 202410:33 2 komentarja

Slovenska nogometna reprezentanca je včeraj v pozno popoldanskih urah priletela v Düsseldorf ter od tam "odpeketala" proti bazi v Wuppertalu. Besedo na prvi novinarski konferenci po prihodu v Nemčijo, na prizorišče Eura 2024, je dobil selektor Matjaž Kek.

Na novinarski konferenci se je ob Matjažu Keku pojavil tudi pomočnik trenerja Milivoje Novaković. Reprezentanco je pred stadionom v Wuppertalu pričakala množica otrok, ki so nestrpno čakali na prvi uradni trening.

Jetzt geht los*,” je uvodni nagovor kar v nemškem jeziku načel Kek in dodal: “Pogoji so dobri, ustrezno se bomo skušali pripraviti na tisto, kar nas čaka. Sebe ne vidim kot turista, prišli smo tekmovat, ne glede na ime nasprotnika in na to, kako so uvrščeni,” pravi šef strokovnega štaba.

“Pred tekmo z Dansko mi zelo ustreza, da smo v vlogi avtsajderja. Želimo čim dlje ostati v svojem miru, tudi zadnji trening bomo opravili ‘doma’. Mogoče bi bil kdo raje na jadranju, a če smo že tukaj, bomo skušali iztržiti čim več,” je dodal Kek ter pozdravil ‘legijo’ slovenskih novinarjev v Wuppertalu.

“Ustvarili smo velik uspeh za slovenski nogomet, imamo še zmeraj dokaj mlado ekipo. Želimo si uspešen začetek prvenstva,” pa je povedal Novaković, ki je nato vse skupaj kar sam prevedel v nemški jezik. Ta mu je, kakopak, domač, saj je nekaj let uspešno nastopal v dresu Kölna.

Matjaž Kek. Foto: Uroš Skaza

O čem je na novinarski konferenci govoril Matjaž Kek?

O poškodbah:

Včeraj so trenirali večji del treninga vsi, razen Benjamina Verbiča, ki čuti bolečine v nogi. Težave Mihe Blažiča in Petra Stojanovića so manjše narave. Bo pa današnji in jutrišnji trening pokazal, ali lahko na to trojico računamo že na prvi tekmi skupinskega dela. Nekaj malega težav ima tudi Jan Oblak, a ni nič skrb vzbujajočega.

O Dancih:

Treningi so bili razdeljeni zaradi tega, ker so nekateri pozno prišli na zbor. Nikoli nisem čisto zadovoljen, tudi obe pripravljalni tekmi sta pokazali, da gremo v pravo smer, toda prihajajo tekme, kjer ta raven igre ne bo dovolj. Bolj specifičen je vrvež okoli ekipe kot pa to, kar ustvarjamo na treningih. Ta ustaljeni ritem ostaja isti. Želim, da so fantje sproščeni in svoji.

O pričakovanjih:

Slovenijo malokdo vidi globoko v tekmovanju. Godi mi, da nas nekateri ne odpisujejo že vnaprej. Če gledaš vse napovedi in so vsi rangirani višje kot mi, je to lahko le dodaten izziv in motivacija. Veseli me odziv občinstva na drugi pripravljalni tekmi (op. a.: z Bolgarijo). Nismo velesila, nismo velikan, garantiram pa, da bomo z načinom dela in  prezentacijo ostali mi. Ne morem pa se s tem, kar trenutno imamo, zadovoljiti.

O Šešku:

Številke pri njegovih letih ne pomenijo vsega. Videl sem ga v dveh različnih filmih: zaskrbljenega v medijskem cirkusu in včeraj sproščenega – takšnega, kot se ga spomnim. Slednji Benjamin mi je bil vedno bolj všeč.

O Iličiću:

Tako kot za vse velja tudi zanj: je del 26-terice. Zakaj je kdo zraven in zakaj ne, je zdaj brezpredmetno razlagati. Zdrav je vsekakor, odigral je spomladanski del za Maribor. Upam, da bo z izkušnjami dodal nekaj tem fantom, ki so v kvalifikacijah nosili največje breme.

O izkušnjah s cirkusom in velikimi tekmovanji: 

Imel sem tak občutek, kot da nekateri še niso čisto v tem filmu. Fantje so dobili obleke, da so lepo izgledali. Ob vodnih topovih na letališču je nekaterim začelo verjetno hitreje biti srce. Vendarle bi rad, da se vsi skupaj umirimo. Naša reprezentanca je mlada, želimo še veliko pokazati. Če so neke izkušnje dobro prenesene, je to lahko koristno, a pametovati preveč niti ni potrebno. Od Južne Afrike dalje se je ogromno spremenilo, to je vendarle petnajst let. Hočem voditi na svoj način, razmišljajo pa naj fantje po svoje. Kot trenerja me bremeni to, da na obeh pripravljalnih tekmah nismo bili ravno pravi. Prepričan sem, da lahko marsikaj naredimo boljše.

O Luki Dončiću:

Slovenskih uspehov je toliko, da jih je potrebno selekcionirati. Sam sem denimo bolj spremljal odbojkarje in čestitke za preboj v Pariz, če držijo kalkulacije. Menim, da ima Dallas še zmeraj dovolj kakovosti, da obrne rezultat in če si nihče ni mislil, da Slovenija postane evropski košarkarski prvak, sam zdaj drzno napovedujem, da bo prstan osvojila ekipa Mavericks.

Prihaja Euro, prihaja fantasy

Pred vrati je eden od športnih vrhuncev leta 2024  – evropsko nogometno prvenstvo. Poglobljeno ga bomo spremljali tudi na Sportklubu, ob tem pa vas vabimo, da sodelujete v priljubljeni igri ‘evropski nogometni Fantasy 2024’.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje