Težave pred odhodom na Japonsko: “Tega nismo pričakovali”

Odbojka 1. Jun 202315:39 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Selektor slovenske odbojkarske reprezentance Gheorghe Cretu je dan pred odhodom na Japonsko razkril 14 igralcev, ki jih bo odpeljal s sabo na prvi turnir lige narodov na Nagojo. Med njimi ne najdemo niti enega korektorja, saj je Tonček Štern še vedno poškodovan (kolk).

“Tega nismo pričakovali. Zagotovo bomo zelo pogrešali, saj vemo, kaj lahko da tej ekipi, a časa za jokanja in preveč razmišljanja ni, brez tistih, ki jih ni se mora. Moramo gledati naprej. Vemo, da je pred nami težko poletje, vemo, da bo težko, tudi vemo, kaj je Tonček dajal tej ekipi v zadnjih letih … Zdaj je na ekipi, da se na te okoliščine odzove kar se da dobro. Menim, da ima ekipa še vedno dovolj kvalitete, da ne bi smelo biti preveč težav,” odsotnost prvega korektorja komentiral slovenski selektor. Cretu je sicer na priprave poklical tudi mladega Jako Seška in Nika Mujanoviča, v tem poletju zraven ni niti izkušenega Mitje Gasparinija.

“Nisem zdravnik”

Bolj kot sama odsotnost Tončka Šterna skrbi dejstvo, da se niti ne ve, kako dolgo ga ne bo zraven. “Ravnokar ima zdravniški pregled pri specialistu. Ko bo znanega kaj več, vam bom lahko več povedal. Nihče ne ve. V prvi vrsti je pomembno njegovo zdravje, zato bomo poslušali zdravniški nasvet. Sam nisem zdravnik. Gre za mehansko poškodbo, a trenutno res nihče ne ve, kako dolgo bomo morali biti brez njega. Bosta to dva tedna, dva meseca, nihče ne ve …,” je pojasnil romunski strokovnjak na slovenski klopi.

Foto: FIVB

Gasparini kot Jordan, vsi bi ga imeli, a leta so leta

Slovenci so brez Šterna odigral tudi obe tekmi pripravljalni proti Nizozemski. Luknjo bo skušal v prvi vrsti nadomestiti Matej Kök, ki bo moral biti 1. avgusta že v Južni Koreji, med odbojkarji, ki lahko igrajo na mestu korektorja pa je tukaj tudi Klemen Čebulj, ali celo Rok Možič. “Ekipa ima igralce, ki so navajeni različnih igralnih sistemov, ki lahko menjajo igralno mesto. To večkrat naredijo tudi v klubih. Sam v tem ne vidim prevelikih težav,” je še dodal in potrdil, da s svojimi sodelavci že kuje dober rezervni načrt.

Gheorghe Cretu
Foto: FIVB

V šali smo selektorju dejali, da ima še vedno številko od Mitje Gasparinija, ki bi morda s svojimi bogatimi izkušnjami lahko zakrpal luknjo v tem vmesnem obdobju. “Seveda še imam njegovo številko, nisem je kar izbrisal. Mitja je odbojkar, ki bi ga imel v ekipi vsak trener. Je borec, je karakter, ima izkušnje, a mislim, da se je njegov čas v reprezentanci iztekel. Tudi vi bi imeli v ekipi Michaela Jordana, a ima že 60 let,” se je še zasmejal Cretu, ki bo poleg Tončka zelo pogrešal tudi Dejana Vinčića, ki je po sezoni odšel na operacijo komolca in bo v poštev prišel le v pripravah na EuroVolley 2023.

V prvi sezoni zablesteli, v drugi ni šlo tako gladko

Slovenska reprezentanca bo prihodnji teden začela tretjo sezono v elitni ligi narodov. V prvi so pod vodstvom Alberta Giulianija nastopili na zaključnem turnirju in osvojili četrto mesto, lani pa se jim je nastop po številnih poškodbah in drugih težavah ponesrečil. Slovenci so končali na desetem mestu in ostali brez nastopa v izločilnih bojih.

V ligi narodov bodo Slovenci prvič nastopili pod vodstvom Cretuja, ki si ob svojem debitantskem nastopu želi odmevnega rezultata. Da je tega sposoben, govori tudi rezultat na lanskem svetovnem prvenstvu v Sloveniji in na Poljskem – Slovenija je končala na vrhunskem četrtem mestu.

O tekmecih na Japonskem

“Vsi tekmeci bodo zahtevni, a vsi so se v pripravljalnem obdobju srečevali z enakimi težavami kot mi – nekateri igralci so sezone zaključili precej hitro, drugi precej pozno, spet tretji imajo težave s poškodbami. Na igrišču bodo vse ekipe na igrišče skušale poslati igralce, ki so trenutno najbolje pripravljeni,” je na novinarski konferenci dejal Cretu.

Čebulj Cretu Pajenk
Foto: OZS

“Morda bomo na Japonskem na delu lahko videli nekoliko drugačno ekipo Francije, kot smo je vajeni, a to jo bo naredilo le še bolj nevarno, saj se bodo igralci želeli v borbi za mesto v ekipi dokazati. Zasedbo Bolgarije sestavlja precej mladih odbojkarjev, ki pa bodo pod vodstvom novega selektorja prav tako želeli pokazati ves svoj potencial, ki ga premorejo. Ne gre pozabiti niti Irana, ki bo tokrat nastopal v kompletni postavi, tudi z dvema pomembnima posameznikoma, ki sta lani manjkala. Naša prva tekmica Srbija je medtem vsem dobro znana. Premore vrhunske igralce, ob katerih ne gre izgubljati besed.”

Seznam reprezentance, ki potuje na Japonsko:

Slovenija 14 potnikov
Foto: OZS

Spored slovenskih tekem na turnirju v Nagoji:

Sreda, 7. junija:
8.00 Slovenija – Srbija

Četrtek, 8. junij:
5.00 Slovenija – Bolgarija

Sobota, 10. junij:
5.40 Francija – Slovenija

Nedelja, 11. junij:
5.40 Slovenija – Iran

Vse tekme si boste lahko ogledali na Sportklubu.