Sijajna vrnitev Tončka Šterna in prekrasna nagrada

Liga prvakov 13. Nov 202312:50 0 komentarjev
Foto: FIVB

Najboljši slovenski korektor Tonček Štern je zaradi operacije kolčnega sklepa izpustiti celotno reprezentančno poletje (liga narodov, eurovolley 2023, kvalifikacije za OI), po dolgi rehabilitaciji pa smo ga minuli konec tedna spet videli v akciji. Odbojkar iz Slovenske Bistrice je deloval, kot da je bi le na dolgih počitnicah in zablestel v dresu Olympiacosa.

Čeprav je bil Tonček Štern v kadru Pirejčanov že na prejšnjih tekmah začetka klubske sezone, ga je trener Daniel Castellani, ki je na klopi grških prvakov zamenjal Alberta Giulianija, v ogenj poslal šele na odločilnem turnirju kvalifikacij za uvrstitev v skupinski del lige prvakov.

Na turnirju v Galati v Romuniji je priložnost dobil že na prvi tekmi proti Bugrasu, ko je izjemni Štern v igro vstopil s klopi in v dobrih dveh nizih k zmagi Olympiacosa s 3:1 prispeval 14 točk. V napadu je imel 56-odstotni izkoristek (9/16), ob tem pa je dosegel še štiri ase in blok.

Štern je bil v vlogi rezervista tudi na tekmi z ukrajinskim Prometeyem. Tudi na tej tekmi ga je Argentinec na grški klopi poslal v igro v nadaljevanju tekme, Štern pa mu je pri še eni zmagi s 3:1 v nizih odgovoril z novimi 14 točkami. Njegov izkoristek napada je bil, vsaj če gre verjeti tabeli na Evropski zvezi, enak kot na prvi tekmi proti Burgasu (10/18 – 56%), zdaj pa je tri točke dosegel z blokom in eno z asom.

Tonček Štern
Tonček Štern Foto: CEV

Brez težav tudi na odločilni tekmi

Na nedeljski tekmi, ki je odločala o tem, kdo bo nastopil v skupinskem delu lige prvakov proti domači Arcada Galati, pa je slovenski reprezentant začel v prvi postavi. Odigral je tri nize, v katerih so Grki povedli z 2:1 v nizih, in si dokončno zagotovili napredovanje v ligo prvakov, tudi proti Romunom pa je dosegel 14 točk. Njegov odstotek v napadu je bil kar 65-odstoten. V 17 napadih je dosegel 11 točk, k vrhunski predstavi pa je dodal še as in dva bloka.

Alen Pajenk
Alen Pajenk Foto: CEV

Manjkal ni niti Alen Pajenk, v ligi prvakov tudi Urban Toman

Vse tri tekme za Olympiacos je vsaj delno odigral tudi slovenski odbojkarski talisman, neuničljivi veteran Alen Pajenk, ki je na prvi tekmi proti Burgasu dosegel 9 točk (1 blok), na drugi, ko ga je v drugem nizu zamenjal Mitar Đurić, je dosegel tri točke (1 blok), proti Galati pa se je ustavil pri 8 točkah (1 as, 2 bloka).

Urban Toman Galati
Foto: CEV

Množična slovenska druščina

V ligo prvakov se je z dvema zmagama in točki proti Pirejčanom z Arcadao Galati uvrstil tudi Urban Toman, ki je tako še okrepil slovensko legionarsko druščino v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju. Že pred tem so za popolnitev mest v skupinskem delu čakali Jan Kozamernik (Trentino ), velikan Sašo Štalekar z Berlinom in Klemen Čebulj, ki s poljskim velikanom Asseco Resevio igra v skupini B, kjer je tudi slovenski prvak ACH Volley.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!