Slovenija se vse pogumneje spogleduje z zaključnim turnirjem

Odbojka 7. Jun 202113:54
Foto: FIVB

Po dveh tednih in šestih odigranih tekmah so slovenski odbojkarji že dodobra začutili utrip lige narodov. Svoj premierni nastop v elitnem tekmovanju so začeli izvrstno, a do zaključka je še daleč, poudarjata slovenska reprezentanta Jan Kozamernik in Tonček Štern.

Pred slovenskimi odbojkarji je tretji teden nastopov v ligi narodov. Doslej so se v svoji premierni sezoni elitnega tekmovanja odrezali več kot solidno in premagali Italijo, Poljsko, Nizozemsko ter Argentino, izgubili pa le proti Srbiji in Nemčiji. Pred nadaljevanjem turnirja v Riminiju v Italiji imajo tako na svojem računu 12 točk in zaostajajo zgolj za vodilnima Poljsko in Brazilijo (po 15 točk), Francijo (14) ter Rusijo (13).

“Rezultatsko mislim, da smo začeli kar dobro. Na zadnji tekmi proti Nemčiji se mi zdi, da je bilo že prisotne nekaj fizične utrujenosti in smo popustili v zadnjih dveh nizih. A ne glede na to, smo igrali na visoki ravni. Vseeno je še vedno prostor za napredek in izboljšavo nekaterih elementov v igri. Pred nami je dovolj tekem, da našo igro še izboljšamo in poskušamo izpolniti naše skrite cilje,“ je na današnjem spletnem druženju z novinarji dejal korektor Slovenije Tonček Štern.

Tudi njegov moštveni kolega Jan Kozamernik se je uvodoma ozrl na pretekle tekme. Še posebej na že omenjena poraza proti Nemčiji in Srbiji, ki ju vodita nekdanja selektorja Slovenije Andrea Giani ter Slobodan Kovač.

Slovenski odbojkarji (desno) so po Italiji premagali še Poljake. (Foto: FIVB)

“Glede na to, da vse ekipe veliko menjajo, priprave na nasprotnike predstavljajo velik izziv. Naša osnova mora zato biti konstanten servis, kar se je ravno proti Nemčiji izkazalo, da nam ni uspevalo najbolje. Je pa res, da so ekipe z bivšimi selektorji Slovenije v rahli prednosti, saj nas bolje poznajo in se ekipam zaradi tega ni treba toliko pripravljati na nas.“

Pomembno vlogo igra tudi glava

Čeprav tega ne govorijo naglas, slovenski odbojkarji ne skrivajo, da je njihov končni cilj ob letošnjem debiju v ligi narodov uvrstitev med štiri najboljše reprezentance. Poleg svoje ekipe Štern in Kozamernik največ možnosti za nastop na zaključnem turnirju po doslej videnemu pripisujeta še Rusiji, Braziliji in tudi Poljski.

“Nekatere najboljše reprezentance so že opravile menjave v moštvu. Mislim, da so to storile ZDA, pa tudi Poljska se bo verjetno odločila za prevetritev. A nikoli se ne ve, kaj bo. Tekmovanje je zelo dolgo, za nameček pa poteka v mehurčku, zato zelo močno vlogo igra glava. Verjetno bo treba kar počakati do zadnjih tekem, da se bo videlo, kdo bo dejansko kandidat za najvišja mesta,“ je prepričan 25-letni srednji bloker.

Kozamernik
Jan Kozamernik (Foto: FIVB)

Na naslednjih tekmah priložnost tudi za igralce na klopi

Slovence v naslednjem sklopu tekmovanja znova čakajo tri tekme v treh dneh, saj se bodo med sredo in petkom pomerili s Kanado, Francijo in Rusijo. Izredno naporen ritem, ki pa so ga evropski podprvaki na bogate pretekle izkušnje že vajeni.

“Zagotovo ni lahko igrati tri tekme v treh dneh in se fizično ter psihično pripraviti nanje. A energije je zagotovo dovolj kot tudi želje po dokazovanju. S tem si nekako olajšamo delo in pozabimo na utrujenost,“ zagotavlja Štern, vendar v isti sapi dodaja, da zaradi natrpanega tekmovalnega urnika prihaja tudi do manjših poškodb. “Za to imamo dva fizioterapevta, ki dobro skrbita za nas in nas v kar najkrajšem možnem času spravita v optimalno fizično formo.“

Da je naporno, priznava tudi Kozamernik, še toliko bolj, ker so doslej tekme igrali bolj ali manj z isto postavo. “Res je, da si želimo zmagati čim več tekem. Zaradi tega tudi igramo z dokaj močno zasedbo. A za naprej mislim, da bo treba v obračune vstopiti tudi z glavo, malenkost spremeniti postavo in prerazporediti utrujenost na ves razpoložljiv kader. Ne nazadnje je naša klop zelo dolga in ostali igralci so zagotovo sposobni zaigrati na tej ravni,“ meni Ljubljančan, ki bo v prihodnji sezoni igral v močni poljski ligi.

Štern: Takoj podpišem, če dobimo dve od treh tekem

Tretji sklop tekem lige narodov bo sicer nemara celo najtežji za slovensko vrsto, a Štern je prepričan, da so po prvih dveh tednih dokazali, da sodijo v sam svetovni vrh in da jih na naslednjih tekmah ne bo nihče podcenjeval.

“Naslednje tri tekme bodo zagotovo pomembne, a mislim, da še ne bodo odločile potnikov za zaključni turnir. Do konca je še vedno devet dvobojev in verjetno tudi preostale reprezentance kalkulirajo. Takoj podpišem, če dobimo dve od naslednjih treh tekem, ki nas čakajo proti Rusiji, Franciji in Kanadi, a ne bo nam lahko. Morali bomo biti stoodstotno osredotočeni v vsakem nizu, predvsem pa ne bomo smeli delati začetniških napak. Možnosti imamo, a bomo videli,“ je pri napovedih previden Bistričan.

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Komentari

Vaš komentar