Slovenke kljub težavam ostajajo optimistične

Slovenske odbojkarice so pred pričetkom kvalifikacij zelo motivirane. Foto: OZS

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca jutri potuje v Daugavpils v Latvijo, kjer bo nastopila na prvem kvalifikacijskem turnirju za evropsko prvenstvo. Slovenke se bodo za uvod pomerile z odbojkaricami Bosne in Hercegovine, sledila bosta še obračuna proti gostiteljicam in Čehinjam.

Slovenke so se pod vodstvom Alessandra Chiappinija zbrale 19. aprila in v Kranjski Gori opravile prvi sklop treningov, nato pa z reprezentancama Avstrije in Madžarske odigrale po dve pripravljalni tekmi. Zadnji test pred odhodom v Latvijo je bil obračun z Norveško, na katerem je Slovenija vpisala zmago s 3:0.

V primerjavi z reprezentančnimi akcijami izpred dveh let je izbrana vrsta okrnjena in pomlajena, za nameček pa se spopada tudi s poškodbami. “Nismo imeli veliko časa za prilagajanje, a zame je pomembno, da je bil odnos igralk tak, kot ga želim in da sem lahko videl, kaj moramo predvsem taktično gledano popraviti. Igrati moramo kar najbolj preprosto, a z najvišjo možno kakovostjo. Za zdaj je naša najmočnejša točka to, da so dekleta zares motivirana, da želijo delati in napredovati. Všeč mi je, kako se razumejo na igrišču in tudi izven njega. Prepričan sem, da se bodo na vsaki tekmi borile, da bi izpolnile cilj, ki je za nas zares pomemben,” je pred odhodom na kvalifikacije za evropsko prvenstvo optimističen slovenski selektor Alessandro Chiappini.

S temi tekmami se je pokazalo, kje so naše šibke točke in kje bi še lahko napredovale v igri. Na tistih tekmah, na katerih smo igrale dobro, pa smo videle, česa smo zmožne, tako da gremo z lepo popotnico na kvalifikacije. Mislim, da nam lahko uspe,” pa pred odhodom v Latvijo pravi kapetanka Eva Mori.

Pogrešajo konstantnost v igri

Korektorica Darja Eržen, ki se zaveda, da bo Slovenija igrala v težki kvalifikacijski skupini, v kateri so prve favoritinje Čehinje, pa si želi, da bi ekipa tudi na kvalifikacijskih tekmah prikazala igro, kakršno je proti Avstriji in na Madžarskem, predvsem pa ekipni duh. “Poizkušali smo se čim bolj uigrati in se med seboj povezati in povezati vse elemente na igrišču, da bi bile čim bolj enotne in bi poenotile sistem same igre. Mislim, da se nam še vedno pozna, da je bilo priprav malo in da nimamo konstantnosti v igri ter da smo prišle vsaka v drugačni formi. A menim, da če se osredotočimo in damo od sebe vseh sto odstotkov, lahko igramo dokaj dobro odbojko,« je ocenila Erženova

Tekmo z Bosno in Hercegovino bodo slovenske odbojkarice igrale 6. maja, ob 16. uri v olimpijskem centru v Daugavpilsu, po obračunih z Latvijo in Češko, 7. in 8. maja, pa se bodo za nekaj dni vrnile domov ter nato 13. maja odpotovale v Zenico, kjer bo  na spredu še drugi kvalifikacijski turnir.

Slovenska reprezentanca:

Podajalki: Eva Mori (Vandoeuvre Nancy Volley-Ball, FRA), Sara Najdič (Fatum Nyíregyháza, HUN); korektorica: Darja Eržen (Potsdam, GER), sprejemalke: Monika Potokar (PAOK, GRE), Lorena Lorber Fijok (Nova KBM Branik, SLO), Eva Zatkovič (Calcit Volley, SLO), Žana Zdovc Sporer (DPD Legionovia, POL); srednje blokerke: Saša Planinšec (brez kluba), Tina Grudina (Swietelesky BRSE, HUN), Mirta Velikonja Grbac (Nova KBM Branik, SLO), Brina Bračko (Nova KBM Branik, SLO); prosti igralki: Leja Janežič (Calcit Volley, SLO), Anja Mazej (SIP Šempeter, SLO).

Selektor: Alessandro Chiappini (ITA), pomočniki selektorja: Gregor Rozman (SLO), Maciej Juszt (POL), Dejan Pušnik (SLO); trener za telesno pripravo: Michele Patoia (ITA); zdravnica: Katarina Cunder (SLO); fizioterapevt: Alessandro Fazio (ITA); statistik: Sebastjan Mavrič (SLO).