Slovenke odslej med elito

Odbojka 13. Dec 202313:14 0 komentarjev
slovenska ženska odbojkarska reprezentanca
Foto: Piotr Sumara

Slovenska ženska odbojkarska vrsta bo v letu 2024 nastopila v zlati evropski ligi. Preboj v elitno evropsko reprezentančno tekmovanje si je priboril z dobrimi nastopi v letošnji sezoni in posledično visokim 13. mestom na evropski lestvici.

Slovenske odbojkarice v evropski ligi v tej sezoni niso nastopale, spremljali smo jih namreč na evropskem prvenstvu v Belgiji in v kvalifikacijah za olimpijske igre, ki jih je gostila Poljska. Leto pred tem so igrale v srebrni evropski ligi in osvojile tretje mesto. Po koncu letošnje reprezentančne sezone se je Evropska odbojkarska zveza odločila za spremembe in določila, da bodo reprezentance v zlato in srebrno ligo razvrščene glede na evropsko jakostno lestvico.

Na njej Slovenke, ki jim je v letu 2023 uspel velik skok v razvrstitvi navzgor, zasedajo 13. mesto in se bodo že v novi reprezentančni sezoni dokazovale v elitni zlati evropski ligi, je sporočila Odbojkarska zveza Slovenije. Slednjo bodo kot prve nosilke začele Ukrajinke, na lestvici jim sledijo Belgijke, Čehinje in Slovakinje, Slovenke pa bodo v ligi nastopale kot pete nosilke. Ob že naštetih reprezentancah bomo v boju za najvišja mesta spremljali še Švedsko, Španijo, Romunijo, Hrvaško, Azerbajdžan, Avstrijo in Estonijo.

slovenska ženska odbojkarska reprezentanca
Foto: Piotr Sumara

Eden od treh turnirjev tudi na domačih tleh

Slovenke v okviru zlate evropske lige 2024 čakajo nastopi na treh turnirjih. Prvega bodo igrale od 17. do 19. maja v Estoniji in se tam merile z Estonkami in Ukrajinkami. Drugi turnir, ki bo od 24. do 26. maja, pa bomo spremljali v Sloveniji, kjer bodo gostile Čehinje in Španke. Tretji turnir se bo odvijal med 31. majem in 2. junijem, Slovenke pa se bodo na Slovaškem srečale z gostiteljicami in Švedinjami.

Tri najuspešnejše ekipe se bodo uvrstile na zaključni turnir najboljše četverice, ki ga bo organizirala Češka. Zmagovalke Zlate evropske lige in druge finalistke tekmovanja se bodo urvstile na FIVB Challenger Cup, preko katerega si reprezentance lahko zagotovijo nastop v ligi narodov.

Z nastopi v zlati evropski ligi pa sezona za slovenske odbojkarice še ne bo zaključena, v letu 2024 bodo namreč odigrale tudi prve tri kroge kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2026.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!