Mariborčani, Ljubljančani in Kamničani v polfinalu

Odbojka 29. Mar 202321:48 > 22:11
Foto: Aleš Fevžer

Odbojkarji ACH Volleyja, Calcit Volleyja in Merkur Maribora so se zanesljivo uvrstili v polfinale državnega prvenstva. Vsi trije so prepričljivo s 3:0 dobili povratne tekme v gosteh proti Krki, Fužinar Sij Metalu in Salonit Anhovemu.

Tretja tekma bo potrebna le v Murski Soboti, saj je Hiša na kolesih Triglav proti Panviti Pomgrad izenačil izid v zmagah na 1:1, tudi Kranjčani so povratno tekmo dobili s 3:0.

Že redni del prvenstva je pokazal, da kranjski odbojkarji precej boljše predstave kažejo na domačem igrišču, povratna tekma četrtfinala pa je to tudi potrdila. Potem ko so bili v Murski Soboti povsem nemočni, so se v svoji dvorani predstavili povsem v drugačni luči. Blesteli so predvsem v bloku, s katerim so zaustavljali najboljša gostujoča napadalca, Nenada Šormaza in Jakoba Rojnika. Pri tem je prednjačil Uroš Tučen, ki je v statistiko vpisal kar sedem blokov.

Nizi so bili sicer izenačeni. V prvem je bilo 16:16, do konca so gosti osvojili le še tri točke, vsako upanje so izgubili po zaostanku 18:22, ko je Tučen dosegel dva zaporedna bloka. Na začetku drugega niza so pobudo prevzeli gosti, a jo tudi hitro izgubili. Vodili so z 9:5, toda že nekaj minut pozneje so po treh zaporednih blokih domači vodili s 13:12. Do konca so ohranjali minimalno prednost, niz pa dobili s 25:23. Tudi v tretjem nizu so se Sobočani upirali do končnice, a gladke zmage tekmecev vendarle niso preprečili.

Salonit se je na prvi tekmi v Mariboru z dobro igro odlično upiral favoritom. Marsikoga je v soboto presenetil, a že štiri dni pozneje je bil na ravni rednega dela, tako da varovanci Sebastijana Škorca niso imeli veliko dela, da so prišli do napredovanja. Domači s servisom niso izvajali pravega pritiska, deloval jim ni niti blok, v napadu pa je bil Matic Vrtovec premalo, da bi lahko Primorci prišli do ugodnejšega rezultata. Najučinkovitejši igralec je bil Rok Bračko, dosegel je 16 točk, štiri z asi.

Fužinar je bil proti oslabljenemu Calcitu enakovreden le v prvem nizu, ko je nekaj časa še vodil, pri izidu 20:20 pa tudi še upal na vodstvo v nizih. As Uroša Planinšiča za 20:22 je to upanje zmanjšal, točki Jureta Okrogliča in Nika Mujanovića pa ga dokončno razblinili. V preostalih dveh nizih Korošci tekmecem niso bili blizu. Mujanović in Daniel Aponza sta bila s 14 točkami najučinkovitejša igralca tekma, Kolumbijec se je izkazal tudi s sedmimi bloki.

ACH Volley je v Novem mestu suvereno dobil prva dva niza, v katerih je vodil od začetka do konca, v tretjem pa popustil. Krka je večji del niza vodila, pred končnico pa so Ljubljančani dodali plin in po izidu 18:18 tekmecu niso dopustili nobene možnosti za podaljšanje dvoboja.

Sportklub 1A. DOL, moški, četrtfinale, druge tekme:

Sreda, 29. marec:

Krka – *ACH Volley 0:3 (-17, -18, -20) /0:2/
Hiša na kolesih Triglav – Panvita Pomgrad 3:0 (19, 23, 21) /1:1/
Salonit Anhovo – *Merkur Maribor 0:3 (-19, -20, -19) /0:2/
Fužinar Sij Metal – *Calcit Volley 0:3 (-22, -16, -17) /0:2/

//izid v zmagah