Je jamajška olimpijska pravljica prevara?

Peking 2022 17. Feb. 20220:12 > 7:551 komentar
Delite:
Benjamin Alexander
AP Photo/Robert F. Bukaty via Giliver

Ena od mednarodno bolj odmevnih zgodb v Pekingu, pa čeprav tekmovalno povsem obrobna, utegne kmalu ostati brez priponke navdihujoče olimpijske žlahtnosti. Jamajčan Benjamin Alexander, svojevrstna smučarska reinkarnacija filmske zgodbe o bobu, se je namreč znašel v središču preiskave o kvalifikacijskih tekmah v sumljivih okoliščinah.

Se spominjate Vanessa Mae? Svetovno znana britansko-tajska violinistka je leta 2014 s priimkom Vanakorn nastopila na olimpijskem veleslalomu v Sočiju, kmalu zatem pa je izbruhnil škandal z močnim slovenskim prizvokom. Do olimpijske norme je namreč prišla na Krvavcu, kjer pa je, kot se je pozneje izkazalo, na tekmah mrgolelo nepravilnosti.

Več slovenskih smučarskih delavcev je bilo pozneje zaradi sodelovanja pri nepravilnostih ali odgovornosti kaznovanih z večletno prepovedjo delovanja v smučanju. Vanesi Mae pa niso nikoli dokazali vpletenost v prirejanje rezultatov, tako da je ohranila status olimpijke.

Jamajška zgodba in nova senca   

Osem let po Sočiju je lep del medijske pozornosti v Pekingu prevzel Benjamin Alexander. Mediji so kar tekmovali, kdo ga bo na najbolj izviren način primerjal z Ledenimi stezami, filmsko prirejeno zgodbo o jamajškem bobu na ZOI 1988. Nasmejani 38-letni Jamajčan, ki si je v Angliji denar služil kot DJ in maneken, je postal globalna simbolika uresničitve olimpijskih sanj.

Na nedeljski veleslalomski tekmi, ki jo je dobil Marco Odermatt pred Žanom Kranjcem, je s smučanjem, ki ga prekaša marsikateri nedeljski rekreativec na Krvavcu, ob zaostanku minute in devetih sekund pristal na zadnjem mestu.

Čeprav je na progi preživel največ časa med vsemi, pa je še več minut ”pustil” pred kamerami mikrofoni, ko je pripovedoval o uresničitvi sanj in misli, da so Jamajčani ponosni nanj. A njegovo ime se je v medijih kmalu znašlo tudi v drugačnem kontekstu.

Več svetovnih medijev (tudi Washington Post in La Repubblica) namreč poroča o tem, da je do olimpijske norme prišel v nenavadnih okoliščinah. Še več, Mednarodna smučarska zveza je že odprla preiskavo o več sumljivih tekmah nižje ravni, na kateri so smučarski ”eksoti” poskušali popravljati svoje FIS točke.

Jamajčana čaka “tretji tek”. Foto: Anže Malovrh/STA

Jamajčanov kvalifikacijski lov

Alexander se je med koncem novembra in sredino januarja udeležil sedemnajstih tekem nižje ravni, kjer je poskušal s povprečjem petih tekem oklestiti število FIS točk v veleslalomu. Zgornja olimpijska meja za obe tehnični disciplini namreč znaša 160 točk (v hitrih disciplinah 80). In če je bil priljubljeni DJ na začetku zime s 320 točkami daleč od cilja, je na tekmah v Črni gori in Liechtensteinu prišel do končnega izkupička 117 točk in zelene luči za zapolnitev osnovne jamajške kvote.

Na morebitne nepravilnosti je že pred časom opozoril nekdanji smučar, nato trener in smučarski profesor Federiga Bindi. Zmotile so ga sumljive okoliščine tekem v Malbunu v Liechtensteinu, predvsem domnevna selekcija nastopajočih, umik nekaterih tekmovalcev in rezultatski razplet.

Še več nenavadnih zgodb prihaja z Bjelasicie oziroma Kolašina v Črni gori. Tam naj bi poleg podkupovanja, kot poroča La Repubblica, določenim smučarjem, ki niso bilo del predhodnega režijskega dogovora, grozili in jih prepričevali, naj smučajo počasneje.

Pri Mednarodni smučarski zvezi so potrdili odprto preiskavo, ob tem pa niso želeli postreči s časovnim okvirom epiloga. Zgodba prah dviguje tudi zaradi dejstva, da je na račun eksotičnih smučarjev omejeno število tekmovalcev iz največjih držav. Na ZOI lahko namreč skupno nastopi največ 11 smučarjev iz ene države (po največ 4 v eni disciplini).

Foto; Aleš Fevžer/OKS

Ni edini …

Benjamin Alexander ni edini smučar, ki se je oziroma se bo znašel pod drobnogledom Mednarodne smučarske zveze. Tudi Arif Khan iz Indije in Fayuk Abdi iz Savdske Arabije naj bi do kvalifikacijske norme prišla v sumljivih okoliščinah. Poleg tekem v Malbunu in Kolašinu bodo predmet preiskave tudi novembrske dvoranske tekme v Dubaju, ki so prav tako potekale pod ”streho” FIS. Na vseh teh tekmah pa so svojo priložnost iskali še mnogi drugi smučarji in eksotičnih držav.

Komentari

Vaš komentar