Olimpijske igre odprte, že jutri po prvo slovensko kolajno

Peking 2022 4. Feb 202213:28 > 16:06 0 komentarjev
Foto: REUTERS/Jonathan Ernst via Guliver

Z otvoritveno slovesnostjo so se na stadionu Ptičje gnezdo v Pekingu začele 24. zimske olimpijske igre. Odprl jih je kitajski predsednik Ši Džinping.

Čeprav je od konca poletnih olimpijskih iger v Tokiu minilo vsega 180 dni, bo danes v Pekingu zagorel ogenj 24. zimskih olimpijskih iger. Igre v Tokiu so bile zaradi epidemije koronavirusa prestavljene za eno leto, igre v Pekingu bodo minile v primežu strogih ukrepov.

Vseeno Peking piše novo poglavje v olimpijski zgodovini. Kitajska prestolnica namreč postaja prvi gostitelj tako poletnih (2008) kot zimskih (2022) iger. Eden od skupnih imenovalcev je prav mogočni stadion Ptičje gnezdo, sicer prizorišče otvoritvene slovesnosti.

Foto: AP Photo/Jae C. Hong via Guliver

Po uvodnem delu otvoritvenega spektakla, ki je postregel z vizualnimi presežki in pirotehničnimi vložki, so, v skladu s tradicijo, na prizorišče zakorakali udeleženci največjega zimsko-športnega tekmovanja. Slovensko zastavo sta v olimpijsko areno ponesla Ilka Štuhec in Rok Marguč.

Najboljša slovenska smukačica in savinjski deskar, ki je zamenjal Žana Koširja, pa nista bila osamljena Slovenca med nosilci zastav. Srbski zastavo je vihtel alpski smučar Marko Vukičević iz Šmartnega pod Šmarno goro, kosovsko pa Albin Tahiri, sina kosovskega Albanca, ki se je v 80. letih preteklega stoletja zaposlil v ravenski železarni in si na Koroškem ustvaril družino.

Med bolj znanimi nosilci zastav so bili tudi Finec Valtteri Filppula, Japonec Akito Watabe, Britanec Dave Ryding, Norvežan Kjetil Jansrud, Švicarka Wendy Holdener, Američanka v mehiški reprezentanci Sarah Schleper

Foto: Guliverimage

Bach: To je vaš trenutek

“Športniki, olimpijski oder je vaš. Za vami je obdobje negotovosti. Zdaj je prišel vaš trenutek. Trenutek, na katerega smo vsi čakali. Zdaj lahko pokažemo, kako je videti svet, ko spoštujemo drug drugega in pravila. Živimo v svetu, v katerem je veliko nerazumevanja in konfliktov. A šport lahko pokaže, da se da živeti v miru in spoštovanju. To je poslanstvo olimpijskih iger. Tekmovati v miru in graditi mostove,” je v nagovoru dejal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach in ob vstopu v leto tigra vsem Kitajcev voščil srečno novo leto.

“Zdaj tudi Kitajska postala zimska športna država. To je pomembno za globalni šport. Lahko napišemo novo poglavje v športni zgodovini. To nam z dobrodošlico omogočajo Kitajci,” je pristavil prvi mož MOK. Dotaknil se je tudi razmer, ki spremljajo igre, in izrazil upanje, da bodo igre zdrave. “Z mislimi smo tudi pri tistih, ki zaradi pandemije ne bodo mogli izpolniti olimpijski sanj,” je še dodal nekdanji olimpijec.

Olimpijska reprezentanca Slovenije na otvoritveni slovenosti.

Olimpijske igre je uradno odprl kitajski predsednik Ši Džinping. Olimpijsko prisego sta v imenu športnikov prebrala smučarski tekač Wang Qiang in deskarka Liu Jiayu, olimpijski ogenj (zadnja nosilca bakle sta bila Zhao Jiawen in Dinigeer Yilamujiang) pa je ob sloganu “skupaj za skupno prihodnost” simbolično zagorel v snežinki.

Torej … Chamonix, St. Moritz, Lake Placid, Garmisch-Partenkirchen, Oslo, Cortina d’Ampezzo, Squaw Valley, Innsbruck, Grenoble, Saporo, Lake Placid, Sarajevo, Calgary, Albertville, Lillehammer, Nagano, Salt Lake City, Torino, Vancouver, Soči in Pjongčang. Čas je za Peking 2022!

Vonj po prvi kolajni

Led tekmovanja v Pekingu so sicer že pred otvoritveno slovesnostjo prebili tekmovalci v curlingu in hokejistke. Boj za odličja pa se bo začel v soboto. Takrat bo, če gre soditi po tekoči sezoni in rezultatih na uradnih treningih, zadišalo tudi po uspehu Slovenije. Tekma skakalk bo namreč na sporedu v soboto ob 11.45. Tudi nadaljnji program uvodnega dela ZOI 2022 ponuja kar nekaj možnosti za slovensko odličje. V nedeljo bo namreč na sporedu tekma skakalcev na srednji napravi, v ponedeljek mešana ekipna skakalna tekma, v torek pa paralelna tekma deskarjev in ženski tekaški sprint.

Športni portal Gracenote, ki pred vsakimi igrami napove, koliko medalj bodo osvojile posamezne države, Sloveniji v Pekingu napoveduje tri kolajne. Naša reprezentanca naj bi se s Kitajske vrnila s srebrom in dvema bronoma, ni pa točno določeno, kdo naj bi ta odličja osvojil. Je pa zapisano, da bi to napoved glede na dobre rezultate v letošnji sezoni lahko presegli. Največ kolajn, kar 44, pri podatkovnem portalu, specializiranem za šport, sicer napovedujejo Norveški. Sledita Nemčija in Rusija (obe po 30). Po 22 naj bi jih osvojili ZDA in Kanada, sledita Švica z 21 in Nizozemska z 20.

Fotogalerija iz otvoritvene slovesnosti (Foto: Xinhua/STA)

Peking gosti "drugačne" olimpijske igre.
Foto; Aleš Fevžer/OKS

Ne spreglejte:

Nas bo leta 2050 zanimalo, ali se je počutil(a) olimpijsko?

Intervju: Petra Majdič

Olimpijski vrhunec? Za Kitajce je to šele začetek

Intervju: Tina Maze

Bo zimskim olimpijcem uspelo, kar ni Jackieju Chanu?

Intervju: Ilka Štuhec

Peking v številkah: rekordne ženske, voda in “grda” ničla

Kdo je avtor olimpijskega smuka?

Olimpijski spomini Sare Isaković

Kje …

Peking bo gostil tekme v akrobatskih skokih, drsanju, hokeju in curlingu, preostanek tekmovanj na prostem pa si bosta razdelila območje Yanqing (smučanje, bob, skeleton, sankanje) in Zhangjiakou (skoki, biatlon, tek, prosti slog).

Kdaj …

Igre bodo potekale med 4. in 20. februarjem. Ob tem velja upoštevati časovno razliko (+sedem ur). Za spremljanje iger bodo tako potrebna zgodnja jutra in pestri dopoldnevi. Več o sporedu ->

Kdo …

Na ZOI 2022 bodo nastopili športniki iz 91 držav. Med njimi bo devetič po osamosvojitvi tudi Slovenija. Zastopalo jo bo 43 športnikov v 6 panogah. Skupno pa bo slovenska odprava štela 120 članov. Več o Slovencih na ZOI 2022 ->

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!