Druga tekma na prvenstvu in hkrati drugi ‘finale’ za Slovenijo

Foto: Guliverimage

Slovenski rokometaši danes nadaljujejo z boji na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Po težko prigarani zmagi nad Ferskimi otoki je zdaj na vrsti zahtevnejši nasprotnik, reprezentanca Poljske.

Poljaki so v uvodnem krogu razočarali in visoko klonili proti Norveški (21:32), kar lahko izbrancem Uroša Zormana vliva nekaj dodatne samozavesti. Za to vsekakor skrbi tudi rezultat zadnje medsebojne tekme na lanskem svetovnem prvenstvu, ki jo je Slovenija dobila z 32:23. Obračun s Poljsko lahko slovenski reprezentanci prinese ogromno, saj bi si z zmago praktično že zagotovila napredovanje v drugi del tekmovanja.

“Moramo biti realni. Zaradi vseh naših težav smo vedeli, da bo za nas ključna že prva tekma na prvenstvu. Večkrat smo poudarili, da so Ferski otoki dobra reprezentanca, ki igra hiter in moderen rokomet, hkrati pa smo poudarjali tudi svojo kvaliteto in izkušnje. Vse to smo v drugem polčasu pokazali na igrišču. Prišli smo do dveh točk in si priigrali novo zaključno žogo,” se je najprej selektor Uroš Zorman spomnil na uvodno tekmo Slovenije s Ferskimi otoki in nato podal tudi primerjavo z naslednjim tekmecem, Poljsko: “Poljaki in Ferci so povsem različni. Ne želim ničesar napovedovati, ampak po slogu igre nam Poljaki bolj ustrezajo kot Ferski otoki, saj so višji, počasnejši in težji, kar nam bolj odgovarja.”

Selektor Slovenije Uroš Zorman pred tekmo s Poljsko:

Visok poraz Poljske na tekmi z Norveško po mnenju selektorja ne pomeni nič, ob tem je tudi razkril enega izmed glavnih razlogov, zakaj so bili Poljaki proti Norvežanom tako nemočni: “Z rezultatom s teme Poljske in Norveške se ne ukvarjamo. Gol razlika je sicer lahko pomembna ob točkovni izenačenosti. Drugače to za nas ni pomembno. V četrtek so Poljaki igrali brez levičarja na mestu desnega zunanjega. Proti nam bo zagotovo drugače. Z njim bodo povsem drugačna ekipa. Ni skrivnost, da igranje brez levičarja na zunanjem položaju, v kolikor nisi do potankosti uigran, ne prinaša nič dobrega.” S tem je selektor Slovenije napovedal, da bo Poljska, ki je po mnenju številnih reprezentantov v četrtek tudi načrtno hranila moči za tekmo s Slovenijo, drevi lahko računala na Michala Daszeka, ki na prvi tekmi ni igral.

slovenija rokomet klemen ferlin
Klemen Ferlin je proti Ferskim otokom zbral 11 obramb. Foto: Guliverimage

Ferlin: Ključno je, da zaustavimo  Szymona Sićka

“Pričakujem, da bomo dali vse od sebe in da se bomo borili ter igrali boljše kot proti Ferskim otokom. To je bila prva tekma, prve tekme pa so vedno nervozne. Pomembna je le zmaga. Proti Poljakom bomo lahko zaradi zmage igrali bolj sproščeno. Poljska je sicer kvalitetnejša, pričakujem, da bomo proti Poljakom tudi mi igrali bolje. Vsekakor pa moramo od začetka do konca igrati borbeno in srčno ter hitreje kot proti Ferski otokom,” pred tekmo s Poljsko razmišlja eden izmed junakov s prve tekme, vratar Klemen Ferlin.

Klemen Ferlin pred tekmo s Poljsko:

Izkušeni vratar Poljake dobro pozna in izpostavlja tudi glavno orožje tokratnega nasprotnika Slovenije: “Gledal sem le pet minut. Poznam nekaj igralcev, imajo nekaj dobrih strelcev in nekaj izredno hitrih posameznikov. Mi se moramo osredotočiti le nase in odigrati svojo obrambo ter s protinapadi prihajati do lahkih golov. Ključno je, da zaustavimo  Szymona Sićka, ki lahko zadane s kateregakoli položaja. Ima izjemen strel. Glede taktike se bomo dokončno dogovorili še na sestanku.”

Slovenija se bo s Poljsko pomerila ob 18. uri, v skupini D pa nas ob 20:30 čaka obračun Ferskih otokov in Norveške.

Standings provided by Sofascore