Kako do vstopnice za olimpijske igre?

olimpijske igre pariz 2024
Foto: Guliverimage

Slovenski rokometaši se na 16. evropskem prvenstvu, ki ga prvič v zgodovini gosti Nemčija, borijo za čim boljšo uvrstitev, ob tem pa bodo veliko razmišljali tudi o Parizu 2024.

Pot do uvrstitve na olimpijski rokometni turnir je zelo zahtevna. V Parizu bo poleti nastopilo vsega 12 reprezentanc, iz evropskega prvenstva se bo neposredno na turnir uvrstil le evropski prvak. Kdo je do danes že potrdil prisotnost na poletni olimpijadi? Francija kot gostitelj, Danska kot svetovni prvak, Japonska kot zmagovalka azijskega kvalifikacijskega turnirja in Argentina, ki je osvojila Panameriške igre. Ob evropskem prvaku bo svojo vstopnico ta mesec dvignil tudi afriški prvak.

Reprezentance, ki so že uvrščene na olimpijski turnir v Parizu: Francija, Danska, Japonska in Argentina.

Afriško prvenstvo, kjer vselej spremljamo izredne rokometne derbije, tokrat gosti prestolnica Egipta, Kairo. Glavni favoriti za naslov so prav domači faraoni, ki bi z zmagoslavjem osrečili tudi Slovence. Egipt je namreč na zadnjem svetovnem prvenstvu, ki ga je Slovenija sklenila na desetem mestu, končal kot sedmi.Kvalifikacijski turnir imajo trenutno zagotovljene reprezentance do osmega mesta z zadnjega svetovnega prvensva, a se lahko to z uvrstitvami na afriškem in evropskem prvenstvu spremeni. Tako je Francija, ki je končala na drugem mestu, in ima nastop v Parizu zagotovljen kot gostiteljica, že sprostila eno mesto, prva v čakalnici pa sta trenutno deveta Hrvaška in deseta Slovenija.

rokomet Rio 2016, olimpijske igre
Slovenija lovi svoj četrti nastop na olimpijskih igrah. Leta 2016 je v Riu de Janeiru osvojila šesto mesto. Foto: Guliverimage

Egipt bo posledično najbolj osrečil Hvaško, Slovenci pa bodo upali, da evropski naslov osvoji ena izmed reprezentanc, ki je bila na svetovnem prvenstvu pred našo izbrano vrsto. Kandidatov, ki so realni favoriti za tak dosežek, je kar nekaj. Ob Danski in Franciji so bile pred Slovenijo še naslednje evropske reprezentance: Španija, Švedska, Nemčija, Norveška, Madžarska in Hrvaška. Ko se razpleteta omenjeni prvenstvo bo torej znano, če bo Slovenija med 14. in 17. marcem igrala na kvalifikacijskem turnirju za Pariz, znani pa bodo tudi njeni nasprotniki.

Slovenijo na olimpijske igre v Parizu pelje evropski naslov in vsaj drugo mesto na marčevskem kvalifikacijskem turnirju. Uvrstitev na slednjega še ni zagotovljena.