Hrvaška ikona maha v slovo: Samo vratar nisem bil

Rokomet 22. Maj 20248:53 0 komentarjev
Handball-Champions-League - Rhein-Neckar Löwen - RK Gorenje Velenje
Nosil je tudi dres Gorenja; FOTO: Guliverimage

Po več kot dvajset letih bogate rokometne kariere se bo v športni pokoj odpravil krilni igralec Ivan Čupić. Ikona hrvaškega reprezentančnega rokometa je dve leti nosila tudi dres velenjskega Gorenja.

Ivan Čupić je dres hrvaške izbrane vrste oblekel 137-krat in dosegel kar 511 golov.

Kariero je začel pri Metkoviću, jo nadaljeval v zagrebškem Medveščaku, potem pa nosil drese španskega Viga, Gorenja iz Velenja, podpisal donosno pogodbo z nemškim Rhein-Neckar Löwen, bil na poljskem v Kielcah in še pri makedonskem Vardarju. Sklenil jo bo kot član Zagreba.

Ni bilo usojeno

Če jutri Zagreb v hrvaškem prvenstvu premaga Nexe Našice, bo to za 38-letnika z obronkov Neretve zadnja profesionalna tekma. Bil je ‘univerzalec’ in po poročanju hrvaških medijev edini v generaciji poleg Ivana Balića, ki je imel tako zelo visok rokometni inteligenčni kvocient, da treningov niti ne bi potreboval. “Igral sem na vseh položajih, samo vratar še nisem bil,” je nekoč dejal Čupić.

Balić Čupić
“Možgani” hrvaške izbrane vrste, Balić in Čupić; FOTO: Guliverimage

S Kielcami je osvojil en naslov evropskega klubskega prvaka, pri Vardarju je v vitrino dodal še dva in postal sploh prvi v zgodovini rokometa s tremi evropskimi trofejami.

Ni prsta, ni problema!

Tako je nekako edina stvar v karieri, pri kateri mu v ustih ostaja pelin pač golo dejstvo, da s Hrvaško na velikih tekmovanjih nikoli ni osvojil zlata. Na OI v Londonu je bil bronast, na domačem SP 2009 srebrn, finale pa z izbrano vrsto na EP izgubil kar dvakrat – leta 2008 na Norveškem in dve leti kasneje v Avstriji.

V sezoni 2008/09 je bil del Gorenja ki je osvojilo zgodovinski prvi naslov v samostojni državi.

Številni ljubitelji rokometa si ga bodo zapomnili kot eksplozivnega igralca, ki je zadnjih 16 let kariere odigral z le devetimi prsti na roki. Pred OI v Pekingu 2008 se mu je namreč primerila nenavadna nesreča, ko je med treningom skočil čez ograjo, prst s poročnim prstanom se mu je zataknil na žici in tam skupaj s kosom kovine tam tudi ostal.

HANDBALL : Paris Saint-Germain HB vs HC PPD Zagreb - Machineseeker EHF Champions League - 2eme journee - 21/09/2023
FOTO: Profimedia

Pred hrvaško športno legendo so novi izzivi, menda ga močno mika funkcija trenerja. Če se nikjer ne bi izpraznilo mesto, bo imel pa toliko več časa za ženo Nero in njune štiri otroke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!