Žan Kranjec poskrbel za presenečenje

Alpsko smučanje 22. Maj 20245:00 0 komentarjev
Žan Kranjec
Žan Kranjec. Foto: Profimedia

Dolgoletni veleslalomski prvokategornik Žan Kranjec, ki se je pred kratkim razšel s Klemnom Bergantom, je v iskanju novega trenerja potrkal na vrata Mihe Verdnika.

Pomladni trening v Banskem v Bolgariji je Žan Kranjec še opravil pod taktirko dolgoletnega trenerja in v dobršnem delu članske kariere tudi smučarskega očeta Klemna Berganta. A ko je v začetku meseca že ”premetaval” uteži v črnuški dvorani kondicijskega trenerja Mitje Bračiča, je v njegovih mislih dozorela odločitev o koreniti spremembi. ”S Klemnom sva imela na določene stvari drugačne poglede,” je odločitev za odmevni razhod tedaj pojasnil 31-letni Bukovčan, ki pa se pri iskanju novih rešitev ni želel povsem prepustiti prevetrenemu vodstvu alpskih disciplin, temveč je kar sam prevzel iniciativo.

Kot vse kaže, je rešitev našel v donedavnem šefu panoge. Miha Verdnik morebitnega sodelovanja z najbolj uspešnim slovenskim smučarjem zadnjih let sicer ne komentira. Verjetno tudi zaradi gole previdnosti, saj ga čaka še obravnava na seji alpskega odbora, predvsem pa bo moral dogovor skleniti z vodstvom panožne zveze oziroma vrhom alpskih disciplin. Do uradnega stiska rok namreč še ni prišlo.

Miha Verdnik. Foto: Aleš Fevžer

Verdnik je sicer s Kranjcem v zadnjih letih že sodeloval, saj se je kot vodja panoge vključeval tudi v delo na terenu, pred tem pa je mrežo poznanstev in izkušenj tkal kot strokovni šef panoge in trener v obetavni ekipi evropskega pokala. V novi delovni strukturi bi lahko prevzel vodenje moške ekipe za tehnični disciplini, nad katero je v zadnjih letih roko držal Bergant.

Kranjec bo seveda obdržal poseben reprezentančni status, ki si ga je priboril z rezultati v zadnjih letih. Letos je namreč že sedmo zaporedno sezono končal v elitni veleslalomski sedmerici (WCSL), kar je daleč najdaljši aktivni niz. V tem času je osvojil tudi olimpijsko srebro, bron v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala in zbral 14 uvrstitev na stopničke, med katerimi sta tudi dve zmagi.

Položaj Žana Kranjca bo zagotovo tudi ena od tem na današnji seji alpskega odbora, po kateri gre pričakovati bolj jasno podobo slovenske smučarske reprezentance za predolimpijsko sezono 2024/25. V četrtek naj bi dogovorjeno pred sedmo silo povzela predsednik zbora in odbora Janez Bijol ter vodja panoge Matjaž Šarabon. Sledili pa bodo zaključni pogovori s trenerji in tekmovalci, kjer pa lahko osrednja kreatorja smučarske piramide zaradi finančnih omejitev pričakujeta kar nekaj trdih orehov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!