Pogačar zmaga še takrat, ko tega ne načrtuje

Kolesarstvo 21. Maj 202419:48 0 komentarjev
Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Tadej Pogačar je po peti etapni zmagi na letošnji dirki po Italiji priznal, da njegova zmaga ni bila povsem načrtovana.

Z ekipo so si namreč želeli bolj zadržanega dirkanja. A po pospeševanju španske ekipe Movistar se je situacija spremenila. “Peta zmaga, ampak danes načrt ni bil tak. Dogovorili smo se, da bi etapo z ekipo odpeljali čim bolj konservativno, ampak Movistar je imel drugačne načrte,” je v pogovoru s slovenskimi novinarji na Monte Pani dejal Tadej Pogačar.

“Nekako so nas pripeljali do konca. Tudi Domen Novak je bil z nami skoraj do konca in narekoval ritem, ki mu ustreza. Nato pa sva se z Rafalom Majko odločila, da malo poskusiva na zadnji klanec in potipava konkurenco,” je dodal 25-letnik s Klanca pri Komendi.

Okoli 1,5 km pred ciljem se je na najtežjem delu zadnjega vzpona odpeljal skupini najboljših in začel loviti preostale ubežnike pred sabo. Nazadnje je ujel mladega Italijana Giulia Pellizzarija (VF Group-Bardiani CSF), ki je na koncu zasedel drugo mesto s 16 sekundami zaostanka.

Pogačar je dosegel že 75. zmago v karieri, od tega peto zgolj na letošnjem Giru. Zato je ob prečkanju ciljne črte s prsti štel od ena do pet ter fotografom poziral z razprto dlanjo.

Težki pogoji

Etapa je bila skrajšana zaradi izredno slabega vremena predvsem na najvišjih prelazih. Močno je snežilo, zato so kolesarji vzeli stvari v svoje roke in bili v pogajanjih z organizatorji neizprosni glede dirkanja v sneženju ter po nevarnih prelazih.

“Danes ni bilo smiselno imeti negativnega pristopa, saj je bil dan že od samega začetka beden. Poskušaš razumeti tako organizatorje kot investitorje, ki si želijo imeti start v svojem mestu, ampak moramo gledati tudi nase,” je o tem najprej razpredal 25-letni Slovenec.

Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

“Na koncu smo dobili, kar smo si kolesarji želeli, torej krajšo etapo in da ne gremo čez prelaze, kjer je bilo zaradi snega neprevozno. Pozitivni smo bili do konca, kot vselej. Na koncu tudi zmaga in super dan.”

Pravi, da so že sredi ponedeljka veliko govorili o tej etapi. “Veliko je bilo prigovarjanja, kaj in kako. Nekdo je želel to, spet drugi ono. Na startu v Livignu je začelo snežiti in ni bilo druge, kot da spremenijo etapo. Nato smo se v konvoju vozili do starta in etapo začeli sredi ničesar. Mislim, da se je za vse izteklo dobro,” je še dodal Pogačar.

Pogačar brez dolgih rokavov

Natanko 118,7 km dolgo etapo od Laasa do Monte Pana nad Santo Cristino je večinoma odpeljal v kratki majici, kar je bilo ob posnetkih premraženih kolesarjev videti precej presenetljivo. “Imel sem kratko majico, a vseeno dolge hlače. Eni so imeli kratke hlače, jaz kratko majico. Pač malo kompenziramo,” je še za konec z nasmeškom na obrazu dejal slovenski as.

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar je takole prišel že do pete etapne zmage na Giru. Foto: Profimedia

V skupnem seštevku ima po novem novega najbližjega zasledovalca. To je Kolumbijec Daniel Martinez (Bora-hansgrohe), ki zaostaja 7:18 minute. Na tretje mesto je padel Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) z zaostankom 7:40 po 15. mestu v današnji etapi (+0:49).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!