Slovenci na EP z visoko zmago proti Črni gori

RZS/Facebook

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na zadnji pripravljalni tekmi pred odhodom na evropsko prvenstvo suvereno opravila svoje delo. Črnogorce je v Trbovljah pred povsem zapolnjenimi tribunami dvorane Polaj ugnala s 37:22.

  Slovenski rokometaši so pod vodstvom novega selektorja Ljubomirja Vranješa dosegli drugo zmago v pripravah za bližnji turnir stare celine. Po petkovi zmagi v Slovenj Gradcu nad Makedonci so danes v Trbovljah ukanili še Črnogorce, obe preizkušnji pa sta bili zadnja preizkusa znanja pred odhodom v Göteborg, kjer jih v skupinskem delu čakajo veliko bolj zahtevni obračuni s Švedi, Poljaki in Švicarji.

Vranješevi varovanci – zavoljo bolezni je manjkal Gašper Marguč, na tribuni pa so ostali Urban Lesjak, Žiga Mlakar in Rok Ovniček – so takoj zagospodarili v Zasavju in na veliko veselje domačih gledalcev že po vsega enajstih minutah vodili s 7:3.

V nadaljevanju je bila povsem solidna obramba 6-0 prevelik zalogaj za Črnogorce, v napadu pa so navkljub občasnim kratkotrajnim “zastojem” vselej bili za korak ali dva pred tekmeci na nasprotni strani igrišča.

Vranješ je dokaj enakovredno porazdelil minutažo med svojimi varovanci, ki so v prvem polčasu najbolj udarno zaigrali med 21. in 23. minuto, ko so si po dveh golih Vida Kavtičnika ter enega Nejca Cehteta in Nika Henigmana priigrali osem golov prednosti (14:6). Lepo zalogo v golih so zadržali do konca prvega polčasa (17:9).

V prvem polčasu so na klopi obsedeli vratar Urh Kastelic, krilna igralca Darko Cingesar in Mario Šoštarič ter krožni napadalec Kristjan Horžen, vse štiri pa je Vranješ v drugi polovici tekme postopoma potisnil v “ogenj”.

V prvem polčasu dominantni Slovenci so imeli tudi v nadaljevanju popoln nadzor nad tekmeci. V obračunu z neenakovrednimi tekmeci so vseskozi igrali zbrano in odgovorno, najvišjo prednost pa so si priigrali v končnici dvoboja, ko so dvakrat povedli za 15 golov (36:21 in 37:22).

V slovenski izbrani vrsti sta bila na današnji tekmi v trboveljski dvorani Polaj najbolj učinkovita Miha Zarabec s šestimi in Blaž Janc s petimi goli.

Ljubomir Vranješ, selektor Slovenije:
“Zadovoljen sem, moji varovanci so na obeh pripravljalnih tekmah prikazali zelo dobro igro. Mnoge zadeve so me zadovoljile v napadu in obrambi, predvsem pa me veseli pozitivna energija in kolegialnost mojih rokometašev na igrišču in izven njega.”

Blaž Janc, slovenski reprezentant:
“Na obeh zadnjih tekmah pred odhodom v Göteborg smo dobro delovali. Veliko delamo na obrambi, mislim, da je s pomočjo naših vratarjev na zelo visoki ravni. Znova se je vrnila naša prepoznavna hitra igra s številnimi nasprotnimi napadi in hitrim izvajanjem žoge na sredini igrišča. Zaenkrat je vse ta ko, kot mora biti.” (vir: rokometna-zveza.si)