Odločno proti polovičarstvu in sedenju na dveh stolčkih hkrati

Reprezentance 7. Apr 202412:00 0 komentarjev
roman pungartnik rk gorenje velenje rokomet slovenija liga nlb
Foto: Jan Gregorc

V slovenski rokometni ligi v boju za naslov že dolgo ni bilo tako napeto. Trenutno je v najboljšem položaju RK Gorenje Velenje, ki sam odloča o svoji usodi. Pred zaključkom sezone smo se pogovarjali s športnim direktorjem os Romanom Pungartnikom.

Pungartnik, nekdanji slovenski reprezentant, je lani jeseni postal športni direktor Velenja. S svojimi sodelavci je ekipi zagotovil mir, igralci pa vse to vračajo z dobrimi predstavami. Velenjčani so se vnovič dobro predstavili v Evropi, blizu pa so tudi končnemu slavju v ligi NLB. Iz boja za državni naslov so že izločili večnega rivala iz Celja, tudi Trimo, ki ga vodi selektor Uroš Zorman, pa je po zadnjem spodrsljaju v Ormožu prav tako v težkem položaju. “Zaenkrat vse poteka po načrtih. Najbolj me veseli, ker se rokomet v Velenju znova prebuja. To je bil glavni cilj vseh nas v klubu,” o trenutnem poteku sezone razmišlja Pungartnik.

Velenjčani so v spomladanskem delu državnega prvenstva v odlični formi. S Trimom so remizirali, na večnem derbiju s Celje prišli do zmage, uspešni so bili tudi na preostalih tekmah lige NLB. V evropski ligi so se uspešno prebili čez prvi del, v nadaljevanju pa so bili nasprotniki premočni, a so varovanci Zorana Jovičića navkljub temu prikazali dobre predstave. Prav kvaliteta trenerja je po mnenju Pungartnika glavna prednost velenjskih os v boju s slovensko konkurenco: “Zoran je po mojem mnenju eden izmed trenerjev, ki ima kapaciteto za vodenje slovenske reprezentance. Dokler ga imamo tukaj, bomo zadovoljni. Zagotovo je on naša prednost pred konkurenti.”

Standings provided by Sofascore

Štirikratni državni prvak, zadnji naslov datira v sezono 2020-21, je v petek odigral zaostalo tekmo z Ljubljano, tako da ga do konca sezone loči le še šest obračunov. Lahkomiselnosti ne bo, prav tako tudi ne pretirane samozavesti, saj pri Gorenju vsi v en glas poudarjajo, da so ekipa, ki mora na vsaki tekmi dati 100-odstotkov, če želi priti do želenega rezultata. V veliko pomoč igralcem bodo zvesti navijači, ki v letošnji sezoni pridno polnijo tribune Rdeče dvorane. “Veseli nas, da so ljudje začutili, da se v Velenju igra dober rokomet. Fantje dajejo svoj maksimum in si zaslužijo podporo.”

Roman Pungartnik se je v intervjuju dotaknil tudi stabilnosti kluba, lige prvakov in tudi slovenske reprezentance, ki jo trenutno vodi Uroš Zorman. Slednji je hkrati trener Trima, kar športnemu direktorju Velenja ni všeč.

roman pungartnik rk gorenje velenje rokomet slovenija liga nlb
Pungartnik je športni direktor velenjskih os postal lani septembra in s klubom podpisal triletno pogodbo. Foto: RK Gorenje Velenje

Intervju z Romanom Pungartnikom

  • Roman, za vami je zaenkrat uspešna sezona. Kako trenutno potekajo priprave na zaključek sezone, kako okolje spremlja vaše uspehe?

“Zaenkrat vse poteka po načrtih. Najbolj me veseli, ker se rokomet v Velenju znova prebuja. To je bil glavni cilj vseh nas v klubu. Vse, tudi podpornike iz lokalne skupnosti, nas veseli, da so ljudje začutili, da se v Velenju igra dober rokomet. Fantje dajejo svoj maksimum in si zaslužijo podporo.”

  • Sezona je specifična. Celjani so se nekako že izločili iz boja za naslov, vaš glavni konkurent je trenutno Trimo. Kako spremljate vse skupaj in kaj je vaša prednost?

“Letošnja sezona je zelo raznolika. Govorim lahko le o Velenju, kjer smo veseli, da smo pogodbe podaljšali z vsemi nosilci. To je bila naša glavna naloga. Želeli smo si, da bodo fantje mirni pričakali zaključek sezone, ki še zdaleč ni odločena.”

  • V kakšnem finančnem stanju je klub? Vemo, da praktično vsi slovenski športni funkcionarji v eno poudarjajo, da so razmere zahtevne.

“Klub je v dobri kondiciji. Previdni moramo biti pri razpolaganju z denarjem in pri organizaciji kluba. Tu se pojavljajo pasti, ki te lahko spravijo z želene poti. A delujemo v skladu z zastavljenim načrtom. Upravni odbor nam daje maksimalno podporo in se trudi, da imamo zagotovljena vsa sredstva. Vem, da to ni enostavno. Zaradi podpore nam je lažje, to čutijo tudi igralci, jasno pa je, da vsi v klubu delamo, ker imamo šport radi. To je primarno. V življenju smo se že veliko naučili, zato nam je morda lažje. Zavedam se, da mora ekipa imeti mir in se osredotočiti na igrišče, vse ostalo pa je naša skrb. Na konkurenco se ne oziramo.”

  • Lani jeseni ste prevzeli vlogo športnega direktorja. Ste takrat v ekipi videli kvaliteto, ki jo kaže ekipa? Ste verjeli, da se lahko borite za naslov?

“Velenje v domačih tekmovanjih vedno cilja na sam vrh. To ni skrivnost. Želja pred sezono je bila, da je klub do zadnjega v boju za naslov. Zaenkrat še nismo ničesar naredili, ena tekma lahko podre vse stvari. Kar je za nas glavno, je Evropa, ki jo zahtevata glavni sponzor in širša javnost. Velenje mora biti stalnica v Evropi, kjer imamo dobro izkušnje. Če ne bi verjel v kvalitete ekipe in kluba, izziva ne bi sprejel. Prepričan sem, da je ekipa dobro zgrajena. Veseli me, da so naše tekme dobro obiskane. V Velenju se je začelo dogajati, ljudje to občutijo in potrebujejo. Šport je vedno sprostitev in mi se bomo z veseljem trudili, da bodo navijači zadovoljni.”

rokomet, rk gorenje velenje
Šaleški graščaki na vsaki tekmi v Rdeči dvorani poskrbijo za odlično vzdušje. Foto: Jan Gregorc
  • Omenili ste že podaljšanje pogodb z nosilci igre. Od vas se po sezoni sicer poslavlja Peter Šiško, ki je vmes postal tudi reprezentant. Kako težko je zadržati fante v domačem okolju?

“Fante, ki so nadarjeni in kvalitetni, je težko zadržati v slovenski ligi. Na žalost je tako, da denar kroji šport in jasno tudi življenje. Tako je že od nekdaj. Na nas je, da fante skušamo prepričati in jim pokazati pravo pot. Naša želja je, da uspejo tako v športu kot v življenju. To je zelo pomembno, saj kariera traja določen čas, po njej pa boš moral početi še kaj drugega. V Velenju igralce vedno usmerjamo in jim svetujemo iz izkušenj. Nekaj nas je, ki smo igrali v tujini in vemo, kaj lahko pridobiš, če ostaneš leto ali dve dlje v domačem okolju, kjer si cenjen. Igralce skušamo prepričati, da ne odhajajo za vsako ceno v tujino. Kakor hitro greš, se lahko hitro vrneš. To je okusilo že nekaj fantov. Klub ima ambicije, fantje to prepoznavajo in to je dobro za vse vpletene. Z dobrim delom in kvalitetnim pristopom bo cena fantom samo rastla. Če bo potrebno, bomo prvi, da jim bomo dali jasno vedeti, kdaj je pravi čas za odhod na tuje. Takrat bomo tudi postopali, kot smo pri Šišku, ki je dobil mamljivo ponudbo. Vse to bomo podprli in bomo na igralca ponosni, saj smo ga mi ustvarili.”

  • Velenju je pri nadomeščanju igralcev, ki so prestopili na tuje, vedno pomagala domača šola, kjer že nekaj časa deluje Marko Oštir. Kako gledate na velenjsko rokometno šolo?

“To mora biti. Brez šole ne gre, hkrati ne gre brez dobrega kolektiva. Če ne držimo skupaj, je težko karkoli narediti. En sam ne more delati sprememb. V Velenju je stuktura dobro postavljena. Marko Oštir je naš nekdanji reprezentant in Velenjčan, ki s srcem dela za klub. Naredil je že veliko fantov, ki igrajo v prvi ekipi, nekateri so postali reprezentanti. To je za nas privilegij, a se vsi zavedamo, da je vsak dan priložnost za dokazovanje. Vedno poudarjam, da ne smemo spati na lovorikah. Mlade fante želimo vključevati v prvo ekipo, smo na zelo dobri poti. Potrebujemo le vztrajnost. Osnova je zelo pomembna, osnovo pa fantje lažje dobivajo od osebe, ki je igrala v reprezentanci in tudi v tujini. Marko Oštir je zagotovo za naše talente idealna oseba.”

rokomet rk gorenje velenje zoran jovičić
Zoran Jovičić je v najmočnejših klubih lige NLB trenutno trener z najdaljšim stažem in največ uspehi. Foto: Jan Gregorc
  • Če se ustaviva še pri trenerju prve ekipe Zoranu Jovičiću. Vas skrbi, da se bliža dan, ko bo na njegova vrata potrkal bogat klub iz tujine?

“Če bo prišlo do tega, bomo na koncu vsi zadovoljni. Dokler je Zoran z nami, ga moramo maksimalno izkoristiti. Ima ogromno znanja. Je trener, ki je v slovenskem prostoru med trenutno aktivnimi najtrofejnejši. Osvojil je superpokal, pokal, državno prvenstvo, dobro dela v Evropi. Ima vse izkušnje. Deloval je pri najmlajših selekcijah in napredoval do prve ekipe. Ve, kako se stvarem streže. V Velenju je že šest let, ima izjemno dolg staž. Vse to potrjuje njegove kvalitete. Če bo prišla ponudba s tujine, bomo vsi veseli. V tujini danes ni veliko slovenskih trenerjev. Zoran je po mojem mnenju eden izmed trenerjev, ki ima kapaciteto za vodenje slovenske reprezentance. Dokler ga imamo tukaj, bomo zadovoljni. Zagotovo je on naša prednost pred konkurenti.”

  • Omenili ste, da bi lahko Jovičić prevzel reprezentanco. Bi ga skušali v tem primeru zadržati pri vas? Trenutni selektor Uroš Zorman trenutno opravlja dve funkciji. Bi lahko bilo to rešitev tudi za vas?

“Če bi dobil ponudbo za selektorja, Zorana ne bi držali pri nas. Sedeti na dveh stolčkih je težko, oziroma nemogoče. Klub potrebuje trenerja vsak dan, tudi reprezentanca oziroma njeni igralci potrebujejo selektorja. Ne vsak dan, ampak veliko. 95-odstotkov reprezentantov igra v tujini. Potrebno jih je obiskovati, biti z njimi v kontaktu. V obdobju tehnologije smo lahko sicer v kontaktu tudi na daljavo, a je drugače, če pride selektor na tekmo in se podruži z igralcem, njegovim trenerjem in ljudmi v klubu. Za igralca je tudi večja motivacija, če je na tekmi njihov selektor. To so dejstva, ki potrjujejo, da na dveh stolčkih ne moreš sedeti. Za zdaj je reprezentanca uspešna, ni velika in ni veliko potovanj, ampak v želji po preskoku višje na velikih tekmovanjih, potrebujemo profesionalnega selektorja. Potem morda ne bo cilj samo premagati enega velikana, ampak bo cilj, da se vključimo v borbo za najmanj peto mesto. Če bi Zoran imel ponudbo, bi bil prvi, ki bi nasprotoval takšnemu delovanju, saj ne želim, da bi kdorkoli delal polovičarsko.”

  • Za konec pa se dotakniva še lige prvakov. V njej so bili slovenski klubi včasih resen igralec, v zadnjih letih pa je naš edini predstavnik med bogatimi klubi v glavnem le statiral. Kako gledate na slovo lige prvakov in na igranje v evropski ligi, kjer Velenje v zadnjih letih uspešno igra?

“Moramo se vprašati, kaj bi Sloveniji in našemu rokomet pomenil sponzor, ki bi kateremu od največjih klubov omogočil kvalitetno igranje v ligi prvakov. Vprašanje, kam bi klub prišel s finančno podporo. Liga prvakov postaja tekmovanje elitnih klubov. Tam ni finančnih omejitev. Evropska liga je pisana na kožo našim klubom. Tam pridobivaš izkušnje, zmaguješ in si zadajaš cilje, da se uvrščaš naprej. Evropa je vedno nagrada za igralce za uspehe v pretekli sezoni, vseeno pa moraš vedno postaviti neke cilje. In liga prvakov tega ne omogoča, tam je lahko cilj le sodelovanje. Evropska zveza po moje dela veliko napako, ko postavlja nerazumne pogoje. Izpostavil bi velikost dvorane. Na veliko tekmah lige prvakov so gromozanske dvorane prazne. Nekatere tekme so izjema, a so bolj redke. V našem primeru, ko dvorana sprejme 2.500 gledalcev, in jo znamo napolniti, je vzdušje vseeno fenomenalno. Osebno lige prvakov ne bom pogrešal, saj v zadnjih letih od nje nismo imeli koristi. Bil je le poligon za igralce, ki so se pokazali in prehitro šli v tujino.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!