Poljski test opravljen z odliko: izjemna zmaga Zormanovih fantov

Foto: Profimedia

Če se je tekma s Poljsko napovedovala kot prvo 'finale' slovenske rokometne reprezentance na evropskem prvenstvu v Nemčiji, potem je naloga opravljena z odliko. Slovenija je v Berlinu prikazala izjemno predstavo in nasprotnika ugnala z 32:25.

Evropsko prvenstvo v rokometu, 2. krog, skupina D

Slovenija – Poljska 32:25 (20:14)

Začetek odločilne tekme prvega dela prvenstva proti Poljski je s slovenskega vidika minil v ritmu izjemnih zadetkov z razdalje Boruta Mackovška. In navadno je tako, da ko se razigra Primorec, takrat igra Slovenija.

Ta ‘recept’ je deloval tudi tokrat, s tem da igra varovancev Uroša Zormana ni slonela le na zadetkih visokoraslega zunanjega igralca, ampak so svoje dodajali praktično vsi, ki jih je slovenski selektor poslal na igrišče. Prvi polčas tekme s Poljsko je bil prava strelska rapsodija Slovencev, ki so do polčasa mrežo nebogljenih nasprotnikov stresli kar dvajsetkrat, zadnjič ob zvoku sirene, ko je sijajno iz nemogočega položaja z zavrtinčenim strelom zadel Tilen Kodrin.

Foto: Profimedia

Slovenija je v prvem polčasu za 20 golov potrebovala le 21 strelov, najbolj učinkovit rokometaš naše izbrane vrste je bil s petimi goli ravno Kodrin.

Niti dišalo ni po preobratu

Tudi drugi polčas se je začel po slovenskih notah. V napadu se je razigral Dean Bombač, še bolj pomembno pa je bilo, da je raven svoje igre še dodatno dvignila slovenska obramba. Prednost Slovenije je ostajala zajetna, v 47. minuti je Gašper Marguč našo izbrano vrsto odpeljal na +9 (28:19).

Foto: Profimedia

Ko je dvanajst minut pred koncem Urban Lesjak ubranil poljsko sedemmetrovko, je Poljake udarila realnost – to je tekma, ki je ne bodo dobili. Dvome je nadalje še dodatno razblinil Kristjan Horžen, ki je deset minut pred koncem zadel za 30:20.

Do konca tekme je Poljakom sicer uspelo malce omiliti poraz, a to ni spremenilo dejstva, da je odločilno tekmo za napredovanje iz skupine D dobila četa Uroša Zormana, ki se bo za prvo mesto pojutrišnjem udarila z Norveško.

Kako zelo razpoložena je bila danes celotna reprezentanca, pove tudi dejstvo, da ob doseženih 32 zadetkih Slovenija ni imela izstopajočega posameznika. S sedmimi goli je bil najboljši strelec Gašper Marguč, po pet zadetkov sta prispevala Tilen Kodrin in Dean Bombač.

Standings provided by Sofascore

Potek tekme

KONEC TEKME! Slovenija – Poljska 

54. minuta: Dvomov o zmagovalcu ni več, še enkrat je zadel v drugem delu zelo razpoloženi Horžen in Slovenija vodi 31:22.

50. minuta: Slovenija ima dvomestno prednost! Kristjan Horžen za 30:20!

47. minuta: Razlika se ne zmanjšuje, celo nasprotno. Gašper Marguč Slovenijo pelje na +9!

Foto: Profimedia

42. minuta: Drugi polčas je precej drugačen od prvega, golov je manj, a kar je najbolj pomembno – padajo v poljsko mrežo. Zdaj se je razigral še Dean Bombač.

36. minuta: Slovenci nadaljujejo z zbrano obrambo, ki so jo ‘prinesli’ iz drugega dela prvega polčasa. Poljaki ostajajo na varni razdalji.

POLČAS: Za zdaj lahko zapišemo samo, kapo dol, fantje! Izjemna predstava Slovenije, ki dominira v vseh segmentih rokometne igre. Pika na i je bil izjemen gol Tilne Kodrina, ki je za las prehitel sireno.

27. minuta: Slovenija Poljake drži na varni razdalji, za zdaj naši belstijo predvsem v napadu.

Slovenski navijači imajo za zdaj v Berlinu ogromno razlogov za zadovoljstvo. Foto: Profimedia

24. minuta: Spretni in učinkoviti Slovenci držijo prednost treh zadetkov, razigral se je tudi Gašper Marguč. Strel Slovenije je 15/16!

21. minuta: Slovenci igrajo vse bolje in bolje! Po podaji Mihe Zarabca je Tilen Kodrin povišal na +3.

17. minuta: Obe ekipi sta izjemno strelsko razpoloženi, Slovenija je ‘preživela’ prvo igro z igralcem manj, v igro pa je prvič danes vstopil tudi Alex Vlah in dvakrat zapored zadel.

12. minuta: Vodstvo Slovenije s 7:5, za zdaj deluje predvsem slovenski napad, stekel je tudi hiter protinapad, Domen Novak polni mrežo Poljakov.

8. minuta: Izid na semaforju je 4:4, slovenski voz v napadu vleče Borut Mackovšek, ki je trikrat sijajno zadel z razdalje.