Ujele svoje sanje, a na igrišču ne bo nič drugače

Reprezentance 20. Maj 20249:10 0 komentarjev
Tjaša Stanko
Foto: Aleš Fevžer

Pred dobrim mesecem dni v Nemčiji so slovenske rokometašice spisale pravljico in še pred potjo v Pariz poskrbele, da se bo poleti v Franciji pisala zgodovina. Izbrana vrsta pod vodstvom Dragana Adžića bo namreč postala prvi slovenski ženski kolektiv, ki bo nastopil na olimpijskih igrah.

14. april 2024 bo za vedno z zlatimi črkami zapisan v zgodovino slovenskega rokometa in športa nasploh. Slovenska reprezentanca si je namreč na kvalifikacijskem turnirju v Neu-Ulmu v Nemčiji z zmago nad Črno goro zagotovila olimpijsko vozovnico, kar je dekletom uspelo prvič v zgodovini. Povrhu bodo rokometašice celo prva ženska reprezentanca iz sončne strani Alp, ki bo nastopila na igrah pod petimi krogi.

“To je nekaj neverjetnega in nekaj, kar smo gradili nekaj let. Oziroma si pred par leti na kaj takšnega nismo niti upali pomisliti. A zdaj smo tukaj, čez dva meseca gremo v Pariz. Pred tem nas čaka še ogromno težkega dela. Vse skupaj je velika motivacija in že vse igralke komaj čakamo, da stopimo na parket dvorane olimpijskih iger,” je za Sportklub ob enem od mnogih spremljevalnih dogodkov Olimpijskega komiteja Slovenije pred igrami dejala Tjaša Stanko. “Mi smo ujele svoje sanje, zelo vesele in ponosne smo, da lahko sodelujemo na takšnih dogodkih.”

Slovenska ženska rokometna reprezentanca
Foto: Profimedia

Pokazal nam je pot, na katero gremo zdaj skupaj

Leva zunanja igralka se zaveda, da je ključen kamenček v mozaiku uspeha črnogorski selektor Dragan Adžić, ki je izbrano vrsto prevzel pred tremi leti po slovesu Uroša Bregarja. “Dragan je pomemben člen naše reprezentance. Pokazal nam je pot do olimpijskih sanj in skupaj gremo tja. On je to pot že prehodil, ima tudi olimpijsko kolajno (srebrno kot selektor Črne gore v Londonu 2012, op. p.). Želim si, da bomo vsi skupaj uživali. V naši ekipi smo vsi verjeli, od prve do zadnje igralke, od fizioterapevtov do trenerjev. To je bilo najpomembnejše. Osredotočeni smo bili samo nase, imeli smo podporo najbližjih in to je doprineslo k uvrstitvi v Pariz,” je Stanko še razkrila recept do zgodovinskega mejnika.

Slovenke bodo v Parizu nastopale v skupini A, kjer jih po vrsti čakajo Danska, Južna Koreja, Nemčija, Norveška in Švedska. Prvi obračun s Skandinavkami bo tudi uvodni obračun ženskega turnirja, na sporedu bo celo dan pred otvoritveno slovesnostjo celotnih iger.

Tjaša Stanko
Foto: Aleš Fevžer

Spored tekem rokometašic v Parizu:

četrtek, 25. julij, 9.00: Slovenija – Danska
nedelja, 28. julij, 11.00: Slovenija – Južna Koreja
torek, 30. julij, 9.00: Nemčija – Slovenija
četrtek, 1. avgust, 21.00: Norveška – Slovenija
sobota, 3. avgust, 16.00: Švedska – Slovenija

“Glede na to, da je na olimpijskih igrah samo vrh rokometne smetane, ni lahke skupine. Obe sta izjemno težki. Čaka nas otvoritvena tekma, ki bo sicer že ob 9. uri zjutraj, ampak to je enako tudi za nasprotnice. Rokometni teren bo še vedno velik 20 krat 40 metrov, za vse enak. Občutki na igrišču bodo enaki, upam pa, da bomo prikazale naše najboljše predstave,” se 26-letnica veseli francoskih izzivov. V četrtfinale bodo napredovale najboljše štiri ekipe iz skupine.

Kako pa je Mariborčanka zadovoljna s klubskimi nastopi v ljubljanskem Krimu v tej sezoni? “V ligi prvakov nismo dosegli zastavljenih ciljev, zato je prisotno razočaranje. Ampak vemo, da smo dale vse od sebe, čeprav ciljev nismo uresničili. Upam, da naslednjo sezono naredimo korak naprej in se uvrstimo v četrtfinale. Na slovenskih igriščih smo v pokalu naredile manjšo napako (Krim je zaradi administrativne napake v polfinalu igral za tretje mesto, op. p.), državni naslov pa je naš. Po olimpijskih igrah se začne novo klubsko leto,” se je sogovornica na kratko ozrla v preteklost in prihodnost.

Tjaša Stanko
Stanko v dresu Krima. Foto: Aleš Fevžer

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!