Resen šport ali neumno početje, ki peščici prinaša dobiček?

SK Fight 9. Mar 202318:00 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Tekmovanje v podeljevanju klofut (slap fighting, op. p.) je naslednja velika stvar, ki jo kot borilni šport poskuša Američanom prodati predsednik Ameriškega združenja mešanih borilnih veščin (UFC) Dana White. "To je strel v polno," je prepričan White, ki je minulo jesen za organizacijo tako imenovane Power Slap lige dobil dovoljenje športne komisije iz zvezne države Nevade.

Tekmovalec stoji strumno z rokami za hrbtom in čaka, da prejme brutalno klofuto. Ko mu jo nasprotnik prisoli, je njegova reakcija lahko zelo dramatična. Nekateri tekmovalci se komaj premaknejo, nekateri se začnejo opotekati, spet drugi padejo na tla ali so celo nokavtirani.

Neobičajna disciplina ima ogromno oboževalcev v vzhodni Evropi, posnetki obračunov pa so na YouTubu zbrali na milijone ogledov. A mnogi porast priljubljenosti tega športa, če ga lahko tako imenujemo, spremljajo z veliko mero zaskrbljenosti. Številni udarci v glavo lahko namreč povzročijo t. i. kronično travmatsko encefalopatijo (KTE), ki privede do depresije, vedenjskih motenj, pogosto tudi demence.

Foto: Profimedia

(Ne)upravičena bojazen pred resnimi posledicami

“V tem početju ni nič zabavnega, ničesar zanimivega in čisto nič športnega. Zares trapasto početje želijo preoblikovati v nekaj, kar jim bo prinašalo zaslužek,” je za tiskovno agencijo AP dejal Chris Nowinski, soustanovitelj neprofitne organizacije Concussion Legacy Foundation, ki pomaga nekdanjim športnikom in vojnim veteranom, ki trpijo za KTE. “Mislim, da glede KTE in posledic močno pretiravajo,” pa je prepričan eden od tekmovalcev Power Slap lige Ryan Phillips. “Veliko ljudi ne razume, da gre še vedno zgolj za klofuto.”

Foto: Profimedia

Negativni odzivi se ne dotaknejo niti ustanovitelja neobičajnega tekmovanja in prvega moža Ameriškega združenja mešanih borilnih veščin Dane Whita, ki pravi, da je bil podobnih kritik deležen tudi ob ustanavljanju UFC pred več kot dvema desetletjema. Prepričan je, da bo tekmovanje v prihodnosti vsaj tako priljubljeno kot mešane borilne veščine, ki jih je leta 1996 pokojni ameriški senator John McCain označil za človeške petelinje boje. Tedaj UFC še ni imel določenih težnostnih kategorij, ohlapnejša so bila tudi ostala pravila, a se je odtlej z več kot pol milijarde evrov prihodkov na leto razvil v enega najbolj priljubljenih borilnih športov na svetu.

Komisja izdala dovoljenje in se nato posula s pepelom

Da bi za ta šport lahko obstajal trg v ZDA, je White ugotovil v letih 2017 in 2018, ko je videl, koliko milijonov ogledov so na medmrežju zbrali obračuni iz vzhodne Evrope. Videoposnetki so bili pogosto slabo posneti, dvoboji pa neregulirani. White je postal prepričan, da lahko z opredelitvijo pravil in uporabo profesionalne video opreme borbe skomercializira in mnoge internetne gledalce spremeni v predane oboževalce, ki so za oglede dvobojev pripravljeni odpreti svoje denarnice.

Prepotrebno legitimnost je športu nato lanskega oktobra dala komisija iz Nevade, ki je soglasno dala zeleno luč tekmovanju in mesec dni kasneje Whitu podelila licenco za njegovo promocijo. Prvi zaključni dogodek bo na sporedu že ta konec tedna, ko bodo kronali prvake v štirih težnostnih kategorijah, turnir pa si bodo oboževalci lahko ogledali na pretočni platformi Rumble.

Pri komisiji so se kasneje zaradi izdaje licence posuli s pepelom in priznali, da so storili napako, ker so tekmovanje odobrili. “Storil sem napako, zaradi tega nisem najbolj srečen,” je dejal vodja komisije Stephen J. Cloobeck, ki skuša svojo zmoto s sodelavci popraviti z natančnejšim definiranjem pravil, ki bi preprečila težje poškodbe tekmovalcev.

Varneje kot boks in mešane borilne veščine?

Dvoboji lahko trajajo od treh do petih rund, tekmovalca pa si z odprto dlanjo klofute delita izmenično. Tekmovalec, ki prejem klofuto, mora imeti roke za hrbtom, po prejetem udarcu pa ima 60 sekund časa, da si opomore. Udeleženci lahko za podeljeno klofuto glede na reakcijo nasprotnika in učinkovitost udarca prejmejo do 10 točk, obračuni pa se končajo na podlagi sodniške odločitve, tehničnega nokavta, nokavta ali pa diskvalifikacije, če tekmovalec nasprotniku podeli nedovoljen udarec.

Foto: Profimedia

Podobno kot pri ostalih borilnih športih je na obračunih prisotno tudi zdravstveno osebje. Poleg zdravnika tudi trije reševalci. White je zato prepričan, da je tekmovanje bistveno manj nevarno kot boks ali mešane borilne veščine, saj udeleženci prejmejo manj udarcev. Poleg tega tekmovalci  za razliko od boksa nimajo sparing partnerjev, s katerimi bi se pripravljali na dvoboj.

Omenjeni argument pa po pisanju  AP ne prepriča Nowinskega. Ta meni, da je primerjanje tekmovanja z boksom zavajojoča. “Pri boksu se lahko udarcem tudi izogneš. Tu pa odvzameš vse, kar dela boks zanimivega in močno povečaš tveganje poškodbe možganov,” je prepričan Nowinski, ki dodaja, da tekmovalci za nameček ne prejmejo dovolj visokih nagrad, ki bi opravičevale tveganje. Kako visoke so, Dana White in sodelavci zanekrat še ne razkrivajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!