Davisov pokal: Slovenija v izgubljenem položaju

Davisov Pokal 2. Feb 20247:44 > 8:16 0 komentarjev
FOTO: Tenis Slovenija

Slovenska moška teniška reprezentanca se v Guangzhouju meri z izbrano vrsto Kitajske. V sklopu II. svetovne skupine Davisovega pokala so domači po prvem dnevu v prednosti z 2 proti 0 v zmagah, potem ko je favorizirani Zhizhen Zhang gladko odpravil 18-letnega Matica Križnika (6:0, 6:2) in je nato klonil še Sebastian Dominko. Mariborčana je porazil najstnik Yi Zhou (7:5, 6:7, 6:3).

Petdeseti igralec ATP lestvice je v univerzitetnem teniškem centru Križnika porazil po vsega uri in štirih minutah.

Da je bila tekma res povsem enostranska, recimo priča tudi podatek, da v prvem nizu Ljubljančan ni imel na voljo niti ene “gem” žogice. V drugem je nato vendarle prekinil črni niz ter znižal na 0:6, 1:2, kasneje pa zmogel le še do ene igre. Na koncu je imel Zhang točno enkrat več točk kot Križnik (58:29).

Krivi so protesti

Potrebno je poudariti, da Slovenija obstanek v tretjerazrednem reprezentančnem tekmovanju lovi oslabljena, saj “prvi lopar” Bor Artnak v ZDA, kjer se trenutno mudi, ni uspel pridobiti vizuma za odhod na prizorišče tekem na Kitajskem.

FOTO: Vid Ponikvar/Sportida

Tako bo moral reprezentanci pomagati celo kapetan Grega Žemlja, ki je predviden za jutrišnji obračun parov skupaj z Blažem Rolo.

Artnaka smo povprašali glede zapleta z vizumom. Predvsem nas je zanimalo, kako je možno, da ga je recimo Sebastian Dominko, ki je prav tako priletel z ZDA, uspel dobiti.

“Njemu so ga uredili še takrat, ko je bil v Sloveniji. Mene takrat ni bilo doma in sem jo skušal urediti v Los Angelesu. Tu je nastala težava, ker so na veleposlaništvu Kitajske takrat ravno potekali protesti in žal proces ni stekel dovolj hitro,” je povedal Litijan.

FOTO: Tenis Slovenija

Mariborčan Dominko, ki ima v zadnjem času izkušnje le z nastopanjem na kolidžu za univerzo Notre Dame, je 18-letnemu domačinu Yi Zhouju nudil dostojen odpor, a tudi on igrišče zapustil poražen. Po dveh urah in devetih minutah je 18-letni mladec slavil z izidom 7:5, 6:7 in 6:3.

Kot je uvodni dan ocenil kapetan Grega Žemlja, se ekipi prvi dan ni izšlo. “Prva tekma, ki je bila relativno enosmerna, če poleg same uvrstitve na svetovni lestvici obeh igralcev dodamo še neko nervozo, saj je Matic igral prvo tekmo, ki je štela. Potem je rezultat pač takšen. V drugi tekmi pa je imel Sebastian v vseh treh nizih priložnosti, da bi iztržil kaj več, ampak v ključnih trenutkih ni bil dovolj kakovosten, da bi lahko premagal tekmeca,” je dejal Žemlja.

FOTO: Tenis Slovenija

Glede sobotne igre dvojic se bo kapetan še posvetoval z obema igralcema, v kakšnem stanju sta, ter kaj se dogaja z Blažem Rolo: “Po večernem sestanku bomo poskušali potegniti najboljšo potezo in jutri vsaj začeti s prvo točko.”

Kitajska – Slovenija *2:0

Zhizhen Zhang – Matic Križnik 6:0, 6:2
Yi Zhou
– Sebastian Dominko 7:5, 6:7 (3), 6:3

Jutri sledi še preostanek duela, najprej tekma dvojic, potem pa predvidoma še dve srečanji posameznikov. Za končno zmago posamezna reprezentanca potrebuje tri točke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!