Imigracijski minister udaril po mizi in odslovil Đokovića

ATP 14. Jan. 20228:04 > 10:388 komentarjev
Delite:
Foto: Matthew Stockman/Getty Images

Avstralski imigracijski minister Alex Hawke je preklical vizo Novaka Đokovića. Svojo odločitev je temeljil na tem, da je to v javnem interesu, je sporočil v obrazložitvi. Srbski zvezdnik bi se lahko na odločitev znova pritožil, izključena ni izdaja začasne vize, ki bi mu omogočala nadaljevanje igranja, medtem ko sodnik preučuje vso dokumentacijo.

Zjutraj smo poročali, da naj bi Novak Đoković igrišče Rod Laver, kjer je treniral v pripravi na Odprto prvenstvo Avstralije, zapustil že po pol ure, čeprav je imel rezerviranega za dve uri. Pred odhodom Srba z igrišča naj bi mu kondicijski trener Marco Panichi pokazal sporočilo na mobilnem telefonu.

Dogajanje v živo:

Zdaj je mogoče sklepati, da je takrat že prejel slabo novico s strani imigracijskega ministra Alexa Hawka. Na njegovo odločitev je že več dni čakal ves svet, naposled je prišla sredi Đokovićevega treninga.

Čeprav se je šušljalo, da bi naj bila novica slaba za tabor Novaka Đokovića, je končni udarec imigracijskega ministra vendarle za številne precejšnje presenečenje. Vendarle gre za najuspešnejšega igralca v zgodovini Odprtega prvenstva Avstralije, ki pa bo moral zapustiti državo.

“Danes sem izkoristil svojo moč, ki mi jo daje migracijski zakon, da sem preklical vizo Novaku Đokoviću na osnovi zdravja in dobrega dela, ker je bilo to v javnem interesu,” je sporočil v obrazložitvi.

Obrazložitev Alexa Hawka:

“Ta odločitev je sledila odredbi zveznega okrožnega in družinskega sodišča z dne 10. januarja 2022, ki je razveljavilo predhodno odločbo o preklicu zaradi postopkovne pravičnosti.

Pri odločitvi sem skrbno pretehtal informacije, ki mi jih je posredovalo Ministrstvo za notranje zadeve, avstralska mejna kontrola in gospod Đoković.

Morrisonova vlada je trdno zavezana zaščiti avstralskih meja, zlasti v zvezi s pandemijo covid-19.

Zahvaljujem se uradnikom ministrstva za notranje zadeve in avstralske mejne kontrole, ki vsak dan delajo v korist avstralskih interesov v vse bolj zahtevnem okolju.”

Kaj to pomeni za Đokovića?

Nekdanji imigracijski minister Abul Rizvi je v pogovoru za radio ABC Melbourne razložil, da je odločitev Hawka trajala dlje, ker so najverjetneje že načrtovali naslednje korake po preklicu vize. Takoj po sprejetju odločitve pa ga morajo znova pridržati, je dodal.

“Vlada se lahko zdaj odloči, da ga iz pripora spusti z začasno vizo. A gledano s pravnega vidika, mora iti zdaj v pripor,” je razložil Rizvi.

Prav to bi lahko zdaj, če se bo Đoković pritožil, storil sodnik: “Ministra mora skrbeti, kaj se bo odločil sodnik, ki bi prav tako lahko ukazal, da se Đokovića spusti na začasni vizi, ki bi mu omogočala igranje medtem, ko sodnik pregleduje vse dokaze pred vnovično obravnavo.”

Kronologija Đokovićeve Avstralije

četrtek, 16. december: Kot 8. januarja razkrijejo sodni dokumenti, je Đoković na ta dan dobil pozitiven izvid na PCR testiranju. Kljub temu je dan zatem na slovesnosti svoje akademije podeljeval nagrade mladim teniškim igralcem.

torek, 4. januar: Đoković se oglasi na družbenih omrežjih in sporoči sledilcem, da odhaja v Avstralijo s posebnim dovoljenjem zdravniške izjeme. To ni ostalo neopaženo niti v političnih krogih. 

sreda, 5. januar: Po prihodu na letališče v Melbourne se situacija začne zapletati. Vizum ni ustrezen, začne se dolgo zasliševanje Srba, ki je trajalo kar osem ur. A bilo neuspešno, avstralske oblasti sklenejo, da mora v najkrajšem možnem času zapustiti državo. A njegovi odvetniki napovedo pritožbo, zato Đokovića brez osebnih stvari namestijo v imigrantski center blizu letališča. Odzove se njegov oče Srđan, ki ljudi pozove na ulice. 

četrtek, 6. januar: O situaciji svojega rivala se oglasi Španec Rafael Nadal. Ta izpostavi, da spoštuje Srbovo odločitev, a pravila so pravila. O celotnem dogajanju se na veliko razpišejo tudi srbski mediji.  Srb sicer ni edina izjema, ki je v Avstralijo vstopila z medicinsko izjemo. Čehinja Renata Voračova razkrije svojo zgodbo.

petek, 7. januar: Oče Srđan in ostala družina se v vse večjem številu poda na ulice. Novak preko nadzorovanega telefona svojim sledilcem na družbenih omrežjih zaželi vesel pravoslavni božič. 

sobota, 8. januar: Sodni dokumenti razkrijejo, da naj bi Đokovića decembra prebolel koronavirus. To v svetovni javnosti sproža dvoma, saj je še dan zatem brez maske hodil naokrog. 

nedelja, 9. januar: V trditve Srba podvomi tudi avstralska vlada. 

ponedeljek, 10. januar: Sodišče je odločilo, da je preklic vizuma zavrnjen. Đoković se lahko giblje.

petek, 14. januar: Po večdnevni sagi in čakanju na odločitev avstralski minister za imigracije Alex Hawke vendarle poda svoje mnenje. S posebnim pooblastilom in diskrecijsko pravico prekliče vizo Đokoviću. Njegova ekipa razmišlja o pritožbi, odločitev sodišča pa želi do nedelje, le dan pred začetkom OP Avstralije.

Komentari

Vaš komentar