Sapo jemajoči rekordi, dosegljivi in nedosegljivi

Grand Slam 2. Jul 20227:00 > 7:38 0 komentarjev
Ana Kurnikova si lasti neslaven rekord. Katerega? Foto: Guliverimage

Na najprestižnejšem turnirju sezone se dogajanje počasi preveša v drugi teden, Sportklub pa se je podal na lov za nekaterimi teniškimi rekordi, ki so se včasih zdeli nepredstavljivi. Določene bo moč preseči, obstajajo pa tudi taki, ki jih nikoli ne bomo videli "pasti", saj so za takšen scenarij poskrbela nova pravila.

Za začetek se ustavimo pri času trajanja posamezne tekme.

Dame naj imajo prednost, najdaljši teniški obračun na profesionalni ravni pri dekletih je trajal 6 ur in pol!

Leta 1984 sta ga v Richmondu odigrali Američanki Vicki Nelson in Jean Hepner. Posnetka sicer ne hranijo niti najboljši teniški arhivi v ZDA, toda menda je ena izmed točk (da, točk!) trajala kar 29 minut, Američanki sta si izmenjali kar 643 udarcev.

“Po koncu srečanja sva se opravičili vsem sodnikom, da so morali tako dolgo vztrajati na igrišču z nama,” je po tekmi dejala Nelson in dodala: “Verjetno je kdo vmes kar zaspal, saj sva udarjali lobe z osnovne črte.”

Na moški strani sta absolutna zmagovalca Nicolas Mahut in John Isner, ki sta pred dvanajstimi leti na igrišču št. 18 v All England Clubu zaključila tridnevno partijo med 22. in 24. junijem. Prvi in drugi dan je Francoza in Američana ustavila tema, tretji dan sta le prišla čez ciljno črto.

Na semaforju, ob katerem sta se akterja po maratonu slikala z glavnim sodnikom Mohamedom Lahyanijem, je svetilo 11 ur in pet minut, tenisača sta odigrala 183 iger, izstrelila 216 asov, gledalci so spremljali skoraj tisoč točk (980).

IBM je moral tretji dan resetirati semafor, ki je bil za peti niz nastavljen le do rezultata 47-47.

Dvometraš Isner je napredoval z rezultatom 6:4, 3:6, 6:7, 7:6, 70:68, naslednji dan pa pa proti Nizozemcu Thiemu De Bakkerju fizično in metnalno povsem izmozgan osvojil vsega pet iger.

Pravilo je Wimbledon pred tremi leti priredil in dosego rekorda onemogočil, tako da se odločilni peti niz igra na razliko do 12, ob morebitnem izenačenju pri tem izidu pa je na sporedu podaljšana igra, a je dogovor držal le tri nepolne sezone.

Letos so turnirji velike četverice zakone poenotili in tako se vsak odločilni niz, pri dekletih in moških, konča s “tie-brejkom” pri rezultatu 6:6, podaljšana igra traja do desete dobljene točke in od tam dalje na razliko.

Ko smo že ravno pri podaljšanih igrah. Najdaljša zabeležena na uradnem srečanju je “last” dveh Francozev, ki sta celotno kariero nastopala pod zastavo kneževine Monako. Benjamin Balleret in Guillame Couillard sta v 3. krogu kvalifikacij za nastop na futuresu v Plantationu (Florida) igrala do 36:34!

Rekord pri moških dosegljiv, pri ženskah nikakor

Naslednji postanek naredimo pri številu osvojenih turnirjev med posamično, seštevajoč Grand Slam in ATP tekmovanja. Na prvem mestu je še zmeraj nekoč “modna ikona”, Američan James Scott Connors, bolje znan kot Jimmy Connors.

Energični “Jimbo” je v vitrino pospravil kar 109 pomembnih trofej, od teh pa je bilo le osem takšnih s turnirjev velike četverice.

Connors in Björn Borg v Wimbledonu 1976, Foto: Guliverimage

Ni rečeno, da ga člani velike trojice nekoč ne presežejo, saj Roger Federer (103) ne zaostaja veliko, Rafael Nadal (92) in Novak Đoković (87) pa sta očitno še zmeraj sestradana uspehov.

Pri dekletih se zdi rekord nedosegljiv, saj je Martina Navratilova za Češkoslovaško (do 1975) in ZDA skupno nabrala kar 167 naslovov med posameznicami, od tega 18 na turnirjih za Grand Slam.

Če prištejemo še tiste med dvojicami, je v njenih vitrinah 344 pokalov z najpomembnejših tekmovanj.

Včeraj padel “bombarderski” mejnik, toda…

Rekord po številu doseženih asov v karieri je včeraj zamenjal lastnika. Ko je John Isner na srečanju 3. kroga proti Janniku Sinnerju izstrelil sedmi as, je na večni lestvici neubranljivih servisov prehitel Iva Karlovića. Zagrebški orjak je s 13.762 asi dolgo držal prvo mesto, toda pozor!

Omenjeni statistični kazalnik krovna organizacija ATP šteje šele od leta 1991, zato nikoli ne bomo izvedeli, ali je še en hrvaški “bombarder” Goran Ivanišević ta mejnik presegel.

Foto: Guliverimage

“Zec” je namreč prvi profesionalni “izstrelek” zabil že leta 1988 v Wimbledonu, zato se bo vnukom bržčas hvalil, da je on pravi kralj asov. Če ne drugače, bo težko potolči njegov rekord v časovnem okviru enega leta, saj jih je v sezoni 1996 “zašvasal” kar 1477.

Rekorderka pri dekletih, Karolina Pliškova, je v sezoni 2016 dosegla 530 asov, istega leta je njena sestra dvojčica Kristyna postavila mejnik po številu asov na posamezni tekmi (31), podatek o tem, katero dekle vodi po številu vseh doseženih asov vseh časov, pa je zavit v tančico skrivnosti.

Ta informacija ni strogo varovana, a se je WTA zdel parameter tako nepomemben, da ga šteje šele od leta 2007 dalje. V vodstvu je Serena Williams s 3950-timi neubranljivimi “projektili”.

Med najlepšimi, a hkrati med najbolj malomarnimi

Najtrofejnejša aktivna teniška igralka po številu osvojenih tekmovanj (73, od tega 23 na Grand Slamih) si lasti tudi “značko” za največ doseženih asov na enem turnirju. Ko je osvojila Wimbledon 2012, je na drugo stran mreže poslala 102.

Najhitrejši servis je leta 2012 na challengerju v Busanu uspel Avstralcu Samuelu Grothu, ki je nasprotnika šokiral z “raketo” 263.4 km/h, na WTA turneji se z najmočnejšo in najhitrejšo roko ponaša Sabine Lisicki. Nemka je v 1. krogu turnirja v Stanfordu proti Ani Ivanović spravila udarec, ki so ga naprave izmerile na 210.8 km/h.

Za trenutek se ustavimo še pri neslavnem rekordu, povezanim z začetnim udarcem. Morda veste, kdo je storil največ dvojnih napak v zgodovini belega športa?

Pri najbrž moških bo še dolgo vodil Marc Rossett s 30 tovrstnimi napakami na srečanju Davisovega pokala leta 2001, ko se je srečal s Arnaudom Clementom, a čeprav sta s Francozom odigrala pet nizov, ju presega Ana Kurnikova.

Rusinja je pred 23 leti na OP Avstralije zmago nad Miho Saeki začinila z reci in piši 31 dvojnimi napakami!

Ana Kurnikova, Foto: Guliverimage

Posebno priznanje gre vsekakor igralcem in igralkam, ki so sposobni iz leta v leto dokazovati svojo odličnost.

Feliciano Lopez je tako denimo letos v Parizu končal niz zaporednih nastopov na turnirjih velike četverice. Španec jih je do Rolanda Garrosa 2022 zbral 79, pri dekletih si prvo mesto v tem pogledu delita dve posameznici. Ai Sugijama in Alize Cornet sta na turnirjih za Grand Slam zbrali 62 neprekinjenih nastopov, pri čemer je Francozinja še zmeraj aktivna in bo v New Yorku avgusta naskakovala rekord.

Bizarni kotiček

Kdor tenisa ne spremlja prav pogosto, ga bo hitro zmotilo glasno vzklikanje deklet ob udarcih in kdo bi si mislil, da tudi tu obstaja jakostna lestvica. Najglasnejše kričanje so naprave izmerile Portugalki Michelle Larcher de Brito, ki je med OP Francije 2009 menda vzklikala z jakostjo 109 decibelov.

Iga šele na polovici “hriba”

Za konec se ustavimo še pri aktualni tematiki zaporednih zmag na turneji. Kljub temu, da je niz neporaženosti trenutno prve igralke sveta Ige Swiatek izjemen – drži jih na 37 – pa je Poljakinja šele na polovici do rekordne znamke 74, ki se je v letu sarajevskih olimpijskih iger posrečil Navratilovi.

Foto: Guliverimage

Slednjo je na začetku decembra 1984 v Melbournu ustavila rojakinja, takrat 19-letna, Helena Sukova. In ko smo ravno pri starosti: najmlajša zmagovalca turnirjev velike četverice sta Martina Hingis pri 16 letih 3 mesecih in 26 dneh (OP Avstralije 1997) in Michael Chang pri dopolnjenih 17 letih 3 mesecih ter 21 dneh (Roland Garros 1989).

Danes si na programih televizije Sportklub oglejte večino najzanimivejših obračunov v Wimbledonu. Rafaela Nadala zvečer na osrednjem igrišču čaka izziv v obliki Italijana Lorenza Sonega, Iga Swiatek bo popoldne moči na igrišču št. 1 merila z Alize Cornet, zatem pa tam sledi še najbolj pričakovan duel dneva, v katerem se bosta pomerila Nick Kyrgios in Stefanos Cicipas.