Dokončno: Novak Đoković zapušča Avstralijo

Grand Slam 5. Jan 202223:23 > 06. Jan 2022 13:03 25 komentarjev
REUTERS/Toby Melville
Foto: REUTERS/Toby Melville

Novaka Đokovića avstralske oblasti niso spustile v državo, kar pomeni, da bo po vsej verjetnosti letos prvi Grand Slam sezone izpustil. Srb je devetkratni zmagovalec Melbourna, skupno pa je na turnirjih velike četverice slavil kar dvajsetkrat.

Preberite še: četrtkovo dogajanje

Novaka Đokovića oblasti niso spustile v Avstralijo, kar pomeni, da najverjetneje ne bo nastopil na OP Avstralije,” je okoli 22.30 ure “čivknil” teniški novinar pri srbskem Sportklubu, Saša Ozmo. Kmalu so mu sledili tudi drugi.

Kocka je sicer padla po več kot osmih urah od pristanka letala z Novakom Đokovićem, njegovim svetovalcem Goranom Ivaniševićem in drugimi člani odprave prvega loparja sveta. Več ur je bil v pridržanju, ob tem glavnino brez mobilnega telefona. Da srbski zvezdnik ob poskusu vstopa v državo, kjer veljajo stroga kovidna pravila, ni predložil ustrezne dokumentacije, je potrdil tudi avstralski minister za zdravje Greg Hunt.

Dogajanje v sredo: Đokovićev letališki ‘maraton’

Kot poročajo spletna stran The Age, se bo prvi igralec sveta na odločitev pritožil in s svojimi odvetniškimi zastopniki skušal doseči spremembo odločitve avstralskih oblasti.

Tik pred 9. uro zjutraj po lokalnem času, se je oglasil tudi avstralski predsednik vlade Scott Morrison: “Vizum G. Đokovića je bil zavrnjen. Pravila so pravila, zlasti kadar gre za naše meje. Nihče ni večji od zastavljenih zakonov. Naša stroga pravila so bila ključen razlog za eno izmed najmanjših stopenj umrljivosti za covid-19, zato ostajamo še naprej pozorni na to problematiko.”

Čez dan je zaplet prerasel v svojevrsten diplomatski spor med Srbijo ter Avstralijo, v naslednjih dneh se utegne zadeva še stopnjevati, saj se je uro pred dokončno zavrnitvijo prestopa meje vmešal tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić. “Novaku smo sporočili, da celotna Srbija diha z njim. Vsi naši državni organi delajo na tem, da se nadlegovanje najboljšega svetovnega teniškega igralca pri priči neha,” je dejal.

Kaj se je dogajalo?

Đoković je v torek objavil fotografijo z letališča, zapisal, da je prejel posebno zdravniško zeleno luč ter napovedal odhod v Avstralijo. Več o tem …

‘Đokovićeva izjema’ je nemudoma dvignila veliko prahu. Oglasil se je tudi avstralski politični vrh. Več o tem …

Drama se je začela, ko je Đoković s svojo ekipo pristal v Avstraliji. Več o tem …

Dogajanje je močno zaznamovalo tudi dinamiko na twitterju. Več o tem …  

Foto: Guglielmo Mangiapane – Reuters via Guliver

Osebna izkaznica Novaka Đokovića:

Rojen: 22. maj 1987
Št. osvojenih turnirjev velike četverice: 20
Št. vseh osvojenih turnirjev: 86
Razmerje zmag in porazov: 989-199
Zaslužek z nagradami na turnirjih: 136.8 milijona EUR