Neustavljiva misija Novaka Đokovića za naziv največjega

Grand Slam 30. Jan 202311:083 komentarji
Novak Đoković
Novak Đoković z 22. grand slamom v karieri. Foto: Guliverimage

Novak Đoković je pri 35 letih in po vseh težavah v letu 2022, ki so mu preprečile udeležbo na kar dveh turnirjih velike četverice, uprizoril eno najbolj dominantnih predstav v zgodovini OP Avstralije. "Đoković, prosim vrni se na svoj planet," je le eden od številnih komentarjev po nedeljski zmagi, ki dežujejo po spletu. Medtem diskusije o največjem vseh časov ostajajo odprte, a številke se vse močneje prevešajo na stran Srba.

Le kdo bi si leta 2011, ko je Novak Đoković v Melbournu osvojil svoj drugi grand slam, upal napovedati takšen potek njegove kariere. Roger Federer je bil že pri številki 16, Rafael Nadal ga je lovil z devetimi naslovi. Nismo se pogovarjali o treh velikanih svetovnega tenisa, temveč se je zdelo več ali manj odločeno, da bo šel legendarni Švicar v zgodovino kot najboljši igralec tenisa vseh časov. Najprej ga je presegel matador z Mallorce, zdaj kot hitri vlak oba za seboj pušča srbski superzvezdnik. In ne kaže znakov zaustavljanja.

“Ne vem, kdaj bo konec moje kariere. Trenutno še imam motivacijo in podporo bližnjih, kar je verjetno tudi nekaj, o čemer se premalo govori, a je ključno,” je po zmagi proti Stefanosu Cicipasu razlagal 35-letni Đoković, ki se je zdaj izenačil z Nadalom pri 22 naslovih na turnirjih velike četverice.

Dobil je zadnje štiri OP Avstralije, na katerih je (lahko) nastopil. Osvojil je tudi zadnje štiri turnirje v Wimbledonu. Skupno pa je od julija 2018, ko je slavil na sveti travi v osrčju Anglije, pobral kar deset od 18 grand slamov.

Vztrajal bo, dokler na vrhu ne ostane sam

Kar je morda najbolj zaskrbljujoče za konkurenco, ciljev ima še ogromno. Svojo bleščečo kariero si želi podaljšati do konca misije, da ostane povsem sam na vrhu teniškega prestola: “Imam ambicije. To so turnirji za grand slam in biti številka 1 na svetu. To sta dva vrhunca profesionalnega teniškega sveta. Dokler se dobro počutim in še vedno lahko vzdržujem najvišjo raven, zakaj ne bi nadaljeval?”

Leto 2022 je bilo za Đokovića izjemno zahtevno. Pred dobrim letom je bil po prihodu v deželo tam spodaj zaprt v imigrantskem centru in izgnan kot kriminalec, ker oblasti ni uspel prepričati v prehod meje brez statusa cepljenega na covid-19. Brez nastopa je nato ostal tudi na OP ZDA v New Yorku. Manjkal je tudi na številnih drugih turnirjih na ATP touru. Nič čudnega, da se je po nedeljski zmagi v družbi svoje družine in ekipe povsem zlomil.

Novak Đoković
Foto: REUTERS/Sandra Sanders via Guliver

“To je bil eden najzahtevnejših turnirjev, kar sem jih odigral v življenju. Kakšna pot je za mojo družino, ekipo in menoj. Poskušam se uščipniti in resnično doživeti vse te trenutke,” je dodal najuspešnejši igralec v zgodovini Odprtega prvenstva Avstralije.

Novak se je z jubilejnim 10. naslovom v Melbournu vrnil na 1. mesto lestvice ATP. Že tako rekordno število tednov na vrhu je tako potisnil do številke 374. Do absolutnega rekorda tako v ženski kot moški konkurenci ga ločijo le še trije tedni, kar 377 tednov je namreč najboljše mesto zasedala legendarna Steffi Graf.

Največji vseh časov?

“Strašljivo je pomisliti, da je Novak v zadnjem tednu kazal ene svojih najboljših predstav, kar sem ga videl igrati. Preprosto dominanten. Zdaj si želim, da bi se Rafa pozdravil in bi se v Roland Garrosu udarila za 23. grand slam,” je na Twitterju zapisal Andy Roddick in tako najverjetneje povzel misli večine ljubiteljev tenisa.

Če bi Đoković Nadala po številu naslovov na turnirjih velike četverice prehitel na “njegovem dvorišču,” bi le stežka še lahko kdo oporekal njegovemu statusu največjega vseh časov. Večina številk mu pritrjuje že zdaj. Preverimo nekaj najpomembnejših kazalnikov.

V večini je Novak že zdaj na vrhu. Je najdlje vodilni na ATP lestvici, osvojil je več zaporednih grand slamov od Rogerja in Rafe, ima več mastersov in tudi več zaporedno osvojenih mastersov. Njegov karierni odstotek zmag je prav tako najvišji, predvsem izstopa njegov uspeh proti igralcem iz najboljše deseterice, ki jih premaguje s skoraj 70-odstotno učinkovitostjo.

Na medsebojnih dvobojih s Federerjem in Nadalom ima Đoković tako največ absolutnih zmag, kot tudi zmagoviti odstotek proti obema velikanoma. Proti Špancu trenutno vodi s 30:29 in Švicarju, ki je medtem že končal kariero, s 27:23.

V naslednjih dveh letih bo za srbskega teniškega asa ključen predvsem Pariz. Najprej zaradi grand slamov, saj bi lahko Nadalu, ki je Roland Garros osvojil kar 14-krat, tam iz rok že iztrgal vodstvo po številu skupnih naslovov. Leta 2024 bodo v Parizu tudi olimpijske igre, zlata medalja pa ostaja ena zadnjih lovorik, ki še manjka v njegovi prepolni vitrini.

Komentari

Vaš komentar