Ruski medved se je znašel na napačni strani zgodovine

Danil Medvedjev
Foto: Profimedia

Danil Medvedjev se je po porazu na odprtem prvenstvu Avstralije zapisal v zgodovino. Rus je postal prvi igralec, ki je izgubil več finalnih obračunov, potem ko je že imel prednost z 2:0 v nizih.

Rus je upal, da bo imel v Rod Laver Areni srečo v tretjem poskusu, saj je v deželi tam spodaj že leta 2021 in 2022 izgubil finale proti Novaku Đokoviću oziroma Rafaelu Nadalu.

Tretji nosilec je z odličnim agresivnim tenisom dobil prva dva niza, nato pa je Italijan zmagal s 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3 in osvojil svoj prvi naslov na turnirjih za grand slam.

“Zelo, zelo težko je, ko imaš mentaliteto, nočem reči šampiona, ampak dobro mentaliteto, športno mentaliteto, zelo težko je izgubiti v finalu,” je dejal Medvedjev.

“To morda bolj boli kot poraz v polfinalu ali četrtfinalu. Vendar moraš poskušati najti pozitivne stvari in pozitivna stvar je, no, finale je boljši kot polfinale in četrtfinale.”

Zmagovalec odprtega prvenstva ZDA iz leta 2021 je izgubil pet od šestih finalov turnirjev za grand slam, od tega tri, potem ko je imel prednost dveh nizov.

V ostalih dveh primerih je v petih nizih izgubil proti Nadalu, Španec pa je nato osvojil naslov na odprtem prvenstvu ZDA 2019 in odprtem prvenstvu Avstralije pred dvema letoma.

Prvi igralec v odprti dobi, ki je izgubil več finalov turnirjev za grand slam, potem ko je vodil z 2:0 v nizih.

Medvedjev je po finalu leta 2022 zelo temačno komentiral “smrt” svojih sanj in dejal, da je njegova letošnja bolj filozofska drža odraz spremembe njegovega pogleda na tenis in življenje.

“Sem drugačen. Uspelo mi je … postati drugačen človek z drugačno miselnostjo,” je dejal 27-letnik.

“Resnično bom poskušal narediti vse, kar je mogoče pri sebi, v svoji glavi, da ta poraz ne bo vplival na moje prihodnje turnirje in prihodnje sezone.”

Medvedjev je pred finalom na igrišču preživel že več kot 20 ur, saj so se kar trije njegovi obračuni odločali v petem nizu.

“Boril sem se, tekel sem. Rekel sem si: ‘Poskusil bom, če jutri ne bom čutil nog, ni pomembno, danes se bom boril vse do zadnje točke’, in boril sem se,” je sklenil Medvedjev.