Nika Prevc je rojena zvezda

Smučarski skoki 28. Jan 202414:36 1 komentar
Nika Prevc
Foto: Aleš Fevžer

Z nedeljsko tekmo se je zaključil praznik ženskih smučarskih skokov na Ljubnem ob Savinji. Ta se je razpletel povsem po slovenskih željah, za kar sta z zmago in tretjim mestom zaslužni Nika Prevc in Nika Križnar.

Letos najboljša slovenska smučarska skakalka Nika Prevc se ne ustavlja. Potem ko je v soboto pred 8500 domačimi gledalci osvojila drugo mesto, je navijače danes osrečila še z zmago. Že šesto v sezoni oziroma karieri, s katero je hkrati postala tudi najboljša slovenska smučarska skakalka vseh časov. Kot je to zimo že v navadi, ji je to uspelo na zelo prepričljiv način, saj je drugouvrščeno Avstrijko Evo Pinkelnig na eni najmanjših skakalnic v svetovnem pokalu ugnala za 5,1 točke.

“Ta konec tedna je bil zame kar naporen. Želela sem pokazati dobre skoke, še posebej pred tako velikim številom domačih navijačev. Je lepo, da so moji skoki tako stabilni, naj traja,” je po prvem mestu, s katerim je še utrdila svoje vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, dejala Nika Prevc.

Pred domačimi navijači začutila veliko topline

Kako samozavestna je komaj 18-letna Slovenka, dokazuje že njena izjava po sobotni tekmi, ko je novinarjem dejala, da naslednji dan navijači zagotovo ne bodo razočarani. S tira jo tako niso vrgla niti vse višja pričakovanja domače javnosti. “Na vsaki tekmi čutim pritisk, a se že nekaj časa s tem uspešno spoprijemam. A na Ljubnem sem začutila tudi veliko topline in domače podpore,” je povedala tekmovalka iz Dolenje vasi in precej skromno pokomentirala tudi dejstvo, da je po številu zmag odslej najboljša Slovenka.

Nika Prevc
Foto: Aleš Fevžer

“Mislim, da tudi Nika Križnar še ni rekla zadnje. Pred mano je še kar nekaj dela. Kje so meje? Letvica, ki jo je postavila Sara Takanaši je kar visoka, a bom poskušala narediti vse, da nekega dne presežem tudi njo,” je odvrnila Nika Prevc.

Niki Križnar so šle dlake pokonci

S širokim nasmeškom se je od Ljubnega poslovila tudi njena soimenjakinja Nika Križnar, ki je danes še tretjič v sezoni skočila do tretjega mesta. “Bilo je kar napeto. Ko sem po prvi seriji videla, kako skupaj smo, sem vedela, da bom morala ostati mirna in se osredotočiti. Uspelo mi je, čeprav sem za prevzem vodstva skočila nekoliko premalo. Na srečo se je pojavila številka dve, kar mi je prineslo stopničke. Tam mi je delala družbo tudi Nika Prevc in njej v čast sem lahko poslušala tudi slovensko himno. Pri taki publiki ti gredo dlake pokonci,” je priznala Nika Križnar, zelo vesela uspeha svoje reprezentančne kolegice.

Nika Križnar
Foto: Aleš Fevžer

“Vsaki privoščim, še posebej pa nam Slovenkam. Še bolj se mi zdi posebno da sem ji lahko pri tem mejniku delala družbo. Punca je mlada in zelo nadarjena. To si povsem zasluži, sama pa bom dodala piko na i in tudi sama poskušala priti do zmage,” je odvrnila 23-letnica.

Za Zorana Zupančiča popoln konec tedna

“Lepo je bilo že v soboto. Omenil sem, da je manjkala le češnja na torti. Danes nam je to uspelo,” pa je razplet za Slovenijo zelo uspešnega konca tedna pokomentiral glavni trener Zoran Zupančič. Poleg treh uvrstitev na domači zmagovalni oder ga je razvveselilo predvsem dejstvo, da so se izkazale tudi ostale tekmovalke. Danes se jih je v finale prebilo kar šest.

“Za mene je bil to popoln konec tedna. Vesel sem razpleta in tudi, da so se mlade tekmovalke imele priložnost predstaviti. Nekatere so bile res izjemne. Veseli me, da imamo v ozadju nekaj, kar bo v prihodnje nadomestilo tekmovalke, ki bodo zaključile,” je dejal Zupančič, ki tudi tokrat ni skoparil s hvalospevi na račun njegove najboljše tekmovalke.

Nika Prevc in Nika Križnar (Foto: Aleš Fevžer)

“Težko še kaj več povem o Niki Prevc. Lahko rečem le, da je že dalj časa izredno profesionalna in da lepo sodeluje ter prenaša vse informacije, navodila v realnost. Tudi psihično je močna, zares je rojena zvezda. Upam, da bo njena kariera dolga in uspešna ter da bo podirala rekorde. A vemo, kakšni so smučarski skoki, kjer je ogromno preobratov,” želi ostati trdno na tleh glavni trener Slovenk, ki je ob tem spomnil, kako dominantne so bile še lani Nemke.

“Trenutno smo na vrhu mi, a poglejmo, kje se sedaj nahaja Nemčija, ki je bila pred časom velesila, in tekmovalke, ki so že bile serijske zmagovalke. Ko je tako, se je treba soočiti z realnostjo, saj je takrat najtežje,” je še sklenil Zupančič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje