INTERVJU: Sreča z žrebom? Popoln nesmisel!

Grand Slam 7. Jun 202111:19 > 15:36
Twitter

Pred največjo tekmo za slovenski tenis v času samostojne države smo se pogovarjali s trenerjem Tamare Zidanšek Marjanom Čukom.

POVEZANO

Tamara Zidanšek je največje presenečenje dosedanjega poteka Rolanda Garrosa. Med vsemi igralkami (in igralci), ki so še ostali v igri za naslov v Parizu, je na ATP oziroma WTA lestvicah uvrščena najnižje (85. mesto), zato ne čudi, da je o njej vsaj manjšo zgodbo napisal marsikateri mednarodni medij, ki se ukvarja s tenisom.

23-letna Konjičanka pred tekmo kariere, ki jo jutri čaka proti vrstnici, Španki, Pauli Badosi, potrebuje osredotočenost, zato smo jo pustili na miru, nam je pa uspelo priklicati njenega trenerja, Marjana Čuka.

Marjan, čestitke za neverjeten uspeh. Kaj bi rekli, da je botrovalo dosežku Tamare. Je letos toliko bolj samozavestna, bi rekli, da je temu morda botrovala sreča z žrebom, ali pa si ‘Tami’ po koncu turnirja kot zmagovalka tako močno želi fotografiranja z Rafaelom Nadalom, čigar velika oboževalka je?

Prvo kot prvo, govoriti o sreči z žrebom je neumestno. Tamara je že v prvem krogu turnirja dobila nosilko (op. a. Bianca Andreescu), igralko prve deseterice, ki je bila za povrhu vsega zelo visoko motivirana. Sicer res ni veliko igrala, a kadar je, se je izkazala. Veliko ljudi sem slišal reči, da je bil to v dosedanjem poteku turnirja najboljši ‘match’. Torej, Tamara si je sama tlakovala pot do tukaj, kjer zdaj je. Sicer se pa strinjam, da je iz dneva v dan bolj sproščena. Saj je že prej vedela, da je dobra, a se stvari pač niso poklopile. Pomembno je tudi to, da ima okoli sebe ljudi, ki v njo verjamemo in to je ‘vzela’: rada se izpopolnjuje, rada hodi na treninge in rada tekmuje.

Naslednja nasprotnica je Paula Badosa Gibert iz Španije. Tamara je z njo že odigrala eno tekmo in sicer v polfinalu Klostersa na evropskem prvenstvu mladink pred štirimi leti (op. a. Badosa je slavila 6:2, 6:4). Kakšen bo pristop k tekmi?

Od takrat se je marsikaj spremenilo. Punci sta zrasli, pridobili izkušnje, Paula je izjemno napredovala v fizičnem smislu, mentalno je precej bolj močna. Veselim se tega obračuna, moramo vedeti, da je tudi ‘Tami’ naredila velike korake naprej. Navdušen sem nad tem, kako sprejema določene stvari in kako jih razume ter sprovede na igrišču. Pričakujem, da bo v primerjavi z ostalimi tekmicami precej več nadigravanja, to Tamari najbolj ustreza, to je njen tenis. Ko pa se nadigravaš, je to težka in izčpavajoča tekma.

O podrobnosti načrta raje ne bi, ker v današnjih časih zadeva hitro lahko pride do nasprotnega tabora, a vseeno nam zaupajte, kakšna bo priprava?

Dejstvo je, da bom naredil podrobno raziskavo nasprotnice z vsemi člani ekipe. Pancho (op. a. : Alvariño) pregleda videoposnetke, pomaga tudi stalni član ekipe Anže Čevka. Vključili smo nekdanjega kapetana Davis Cup reprezentance, Miho Mlakarja, ki skrbi za računalniško-statistično obdelavo podatkov. S Tamaro že dva meseca vsakodnevno dela psiholog Matej Lunežnik. Pripravljeni bomo!

Vse to z mislijo tudi za obdobje po Rolandu Garrosu…

Absolutno, ekipa mora biti široka, v njo nameravam povabiti še koga, da bo čim več mnenj, kajti če sta v njej samo dva glasova, hitro padeš v neko agonijo. Ne sme biti monotonije, po dveh tednih si počasi začneš iti že na živce. Tega se ne gremo več in vesel sem, da je Tamara takšen sistem sprejela.

Ko takole prideš v četrtfinale turnirja velike četverice, to ni več neka majhna zadeva. Slovenci smo kar nagnjeni k taki mentaliteti, da je že tovrsten uspeh nekaj izjemnega in vse, kar bi bilo več, pomeni le še ‘bonus’. Če si pravi športnik, moraš iti na vse, iti do konca. Še o tem kratko mnenje.

Ne, ne, ne. Kot vodja projekta jamčim za to, da nisem tekom turnirja niti enkrat samkrat pogledal žreba. Niti enkrat nisem poškilil, kdo je naslednja potencialna nasprotnica. S tem dajem jasno sporočilo: zanima me le tekma, ki je pred nami! Tudi Tamara se osredotoča samo na naslednjo nasprotnico, omejiti njene pozitivne strani ter poudariti naše odlike. Tega smo se načrtno lotili že v Madridu, kjer je realno le nekaj žog zmanjkalo do senzacije proti Ash Barty. Če nam uspe, super, gremo dalje, če pač ne, spakiramo in gremo dalje na naslednji turnir, novim izzivom naproti.

 

Komentari

Vaš komentar