Kdo je naslednja tekmica Kaje Juvan v Melbournu?

Grand Slam 16. Jan 202410:31 0 komentarjev
FOTO: Profimedia

Kaji Juvan je v 1. krogu Odprtega prvenstva Avstralije v tenisu uspelo presenetiti eno izmed nosilk. Ljubljančanka je bila s prepričljivih 6:1, 6:4 boljša od vrstnice Anastazije Potapove, za nagrado pa jo zdaj čaka – vsaj na papirju – nekoliko lažja tekmica, soimenjakinja prve na(d)loge, Anastazija Zaharova.

To bo Kajin prvi dvoboj z mlado Rusinjo, ki v četrtek praznuje 22 let.

Zaharova si je pot do svojega prvega nastopa v glavnem delu tekmovanja na Slamih utrla prek kvalifikacij. Z žrebom se ni bilo ravno za pritoževati, lahko bi se pomerila proti precej bolj neugodnim tekmicam, tako pa je po vrsti premagala Belorusinjo Jano Kolodinsko (227. na WTA lestvici), Švedinjo Rebecco Peterson (128.) in še Švicarko Simono Waltert (166.).

V prvem krogu je izkoristila slabši dan nekoč najboljše mladinke na svetu Julije Putinceve. Rusinja, ki že od začetka profesionalne kariere zavoljo dobrega finančnega nadomestila zastopa Kazahstan, je igralka z zelo kratko vžigalno vrvico, ki jo lahko pospravimo v kasto igralk “toplo-hladno”. Razplet zato niti ne preseneča.

Večji uspehi med dvojicami

Zaharova se na velikem odru med posameznicami še ni proslavila, ima pa zato več uspeha med dvojicami. Z rojakinjo Angelino Gabujevo sta denimo igrali v dveh finalih na WTA turneji, in sicer leta 2021 v Astani, dobrega pol leta kasneje na praškem betonu, zato ne čudi, da je med pari vendarle že dočakala preboj med najboljših 100 na svetu (93. mesto, septembra 2022).

FOTO: Profimedia

Odločila se je, da lani vse svoje sile usmeri v izboljšanje statusa med posameznicami in očitno se je načrt obnesel, saj z drugim krogom ne bo prišla le najvišje v svoji karieri (vsaj 147. mesto), ampak bo v žep pospravila vsaj 110.000 evrov. Kar tretjino doslej prisluženega denarja!

Ruska igralka iz Volgograda je v enem izmed pogovorov dejala, da je njen idol Roger Federer, najljubši obrok je sadna solata, poleg običajnega treninga pa uživa tudi v plavanju.

Zaharova je – nič čudnega za dekle vzhodnega bloka – zelo aktivna na družbenem omrežju Instagram. No, ne sodi ravno med najbolj znane teniške igralke na turneji, zato ima za zdaj le nekaj manj kot 3000 sledilcev.

Za ogled si boste morali naviti budilko

Ko se človek sprehodi čez njene pretekle rezultate, največji skalp najde v sezoni 2019, ko je še kot najstnica na poti do zmage v Minsku (ITF tekmovanje) porazila vrstnico in kasnejšo senzacijo Flushing Meadowsa iz sezone 2021 Emmo Raducanu.

Kaja Juvan se je v 3. krog Melbourna doslej prebila le enkrat, pisalo se je leto 2021, na tretji stopnički jo je tedaj ustavila kasnejša finalistka turnirja Jennifer Brady. Če bi zlata deklica iz ljubljanskih Kosez ponoči zmagala, jo naslednji izziv najverjetneje čaka v obliki še ene nosilke, Francozinje Caroline Garcia.

Za konec pa še nekaj statistike. Kaja se je v glavnem delu tekmovanja na turnirjih velike četverice devetkrat pomerila proti igralkam, ki ne sodijo med najboljših 100 na svetu. Njena bilanca je trenutno 6:3. Dvoboj Juvan – Zaharova je načrtovan kot drugi na igrišču številka 17, predvidoma se bo začel ob 2.30 uri zgodaj zjutraj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!