“Ne da ti dihati – neprimerljivo z Rafo, Rogerjem, Novakom”

ATP 31. Mar 202310:08 komentarja
FOTO: USA TODAY via Guliverimage

Carlos Alcaraz je ponoči v četrtfinalu mastersa v Miami Gardens z izidom 6:4, 6:2 porazil Taylorja Fritza in tako ugasnil še zadnjo možnost za domačo zmago na omenjenem turnirju, prvo po petih letih, ko je slavil John Isner. Po srečanju odmevajo besede Fritza, ki je nad ravnijo tenisa svojega tekmeca šokiran.

Fritz je bil presenečen predvsem nad tem, kako zlahka mu je Španec vračal začetni udarec.

Na “returnu” je Španec zbral 58 odstotkov vseh odigranih točk ter denimo kar 15 od 24 na drugi servis Američana. “Vsekakor sem lahko na tekmah proti veliki trojici lažje dihal (Novak Đoković, Roger Federer, Rafael Nadal op. a.), kot pa na tej tekmi danes. Gre za različne sloge igranja. Z Novakom se zatakneš v daljše izmenjave, počasi te bo skušal spraviti izven idealnega položaja in te šokiral. Vseeno imam občutek, da sem imel v teh točkah z njim nekaj možnosti za napad,” je druženje z novinarji po porazu načel Fritz.

“Vrnil bi se k uvodnim igram. Carlos je zadeval ‘winnerje’ iz položajev, od koder me večina praviloma ne more raniti. Vršil je pritisk name, bil brez premora agresiven. To, kar govorim, se ne nanaša le na današnje srečanje, ampak moje opažanje v zadnjih nekaj mesecih – že leto nazaj sem opozarjal, da fant kljub mladosti premore vsa orožja. Lahko pride na mrežo, vzame voljo s skrajšano žogico, te premaga z lob udarcem, tudi njegov bekhend je izvrsten,” je bil navdušen lanski zmagovalec Indian Wellsa.

“Zelo redko vidiš nekoga te mladosti skoraj brez vsakršne pomanjkljivosti, na kateri bi moral delati. Ima toliko različnih rešitev, toliko prilagoditev na različne tekmece. Vsi člani velike trojke pri njegovi starosti tega niso bili sposobni,” Alcaraza kar ni mogel prehvaliti Fritz.

“V prvih treh igrah je bil neprebojen, nemogoče je bilo držati korak z njim. Na returnu je tolkel čiste ‘winnerje”, pa čeprav sem mu druge servise udarjal 175 km/h v telo. Stopim naprej in z vso močjo udarjam bekhend po diagonali, on pa iz odprtega položaja odgovori z bekhend ‘winnerjem” ob vzdolžno črto. Kako lahko s čim takim sploh tekmuješ?” se je še spraševalo zadnje ameriško upanje za zmago na tem turnirju.

Obranjena “brejk” priložnost

Alcaraz je na tekmi Fritzu ponudil le dve priložnosti za odvzem servisa ter obe obranil. Eno pri vodstvu s 3:2 v prvem nizu, ko je čudovit volej skrajšal tik za mrežo (video zgoraj). “V nadaljevanju tekme sem lahko še nekako shajal z njim, ni bil več tako zelo dominanten. A začel je na neverjetni ravni,” dodaja Fritz.

Mladi Španec se bo za preboj v ponoven finale Miami mastersa ponoči (SK 2 ob 1. uri) pomeril proti Italijanu, Janniku Sinnerju. Kljub temu, da sta fanta med mlajšimi v teniški eliti (Sinner 21 in Alcaraz 19), bo to že njun sedmi medsebojni obračun. Španec vodi s 4 proti 2.