Đoković v nedeljo po številko 23 proti Ruudu

ATP 9. Jun 202321:30 > 21:40 0 komentarjev
Novak Đoković
Foto: profimedia

Srb Novak Đoković je prvi finalist odprtega prvenstva Francije. V polfinalu je s 3:1 v nizih ugnal Španca Carlosa Alcaraza, ki se je od tretjega niza dalje boril tudi s krči. V finalu ga čaka Norvežan Casper Ruud.

Dvoboj se je bolje začel za Srba, ki je v prvem nizu hitro odvzel začetni udarec nasprotniku. Vrnitve ni dopustil, niz je dobil s 6:3. V drugem je ritem ujel tudi Alcaraz, ki je najprej zapravil nekaj zaključnih žogic za niz, nato pa ga dobil s 7:5 in izenačil na 1:1.

V tretjem pa je dvoboj zaustavila poškodba Alcaraza. Ta je pri rezultatu 1:1 začutil bolečino v mišici. Zahteval je zdravniški odmor, v nadaljevanju pa vidno šepal. To mu je onemogočilo, da bi resno izzval Đokovića (tudi Srb je pred tem v drugem nizu zahteval zdravniški odmor). Đoković je tretji niz nato dobil brez težav s 6:1, tudi v čertrtem pa ni imel težjega dela s poškodovanim nasprotnikom.

To je bil šele drugi dvoboj med Đokovićem in Alcarazom, Srb je prvič zmagal. Po dvoboju je sočustvoval z nasprotnikom in povedal: “Carlos je imel veliko nesreče, zadnja stvar, ki si jo želiš v takšni fazi turnirja, so krči in poškodbe.”

Đoković bo v finalu lovil 23. lovoriko na turnirjih za grand slam. Z zmago bi prehitel Rafaela Nadala in se povzpel na sam vrh po številu tovrstnih titul v moški konkurenci.

Potek dvoboja: 3:6, 7:5, 1:6, 1:6

Četrti niz:

Novak Đoković je brez težav uspel dobiti tudi četrti niz in se uvrstiti v veliki finale. Alcaraz je od poškodbe dobil le eno igro, Novak Đoković pa kar 10.

Tretji niz:

V tretjem nizu je glavna zgodba poškodba Carlosa Alcaraza. Pri rezultatu 1:1 se je zaradi krčev prijel za nogo, do konca niza pa “igral le na eni”. Đoković je brez težav kontroliral potek niza in ga dobil s 6:1.

Drugi niz:

V drugem nizu sta oba tenisača začela zanesljivo na lasten začetni udarec. Carlos Alcaraz je v sedmi igri prišel do vodstva s 4:3, nato pa je še odvzel servis Đokoviću. A ta se ni predal.

Alcaraz je pri rezultatu 5:3 že serviral za zmago, Srb pa je izkoristil drugo break priložnost. V naslednji igri je imel Španec na Srbov začetni udarec kar tri zaključne žogice za drugi niz, vse tri pa je izkušeni Đoković ubranil. Niz se je tako podaljšal, v dvanajsti igri pa je bolj zbran ostal Alcaraz. Brez izgubljene točke je Đokoviću znova odvzel začetni udarec in izenačil na 1:1 v nizih.

Prvi niz:

Novak Đoković je začel veliko bolje od Alcaraza, predvsem pa manj nervozno. Španec je na začetku delal preveč napak, ki jih je Srb izkoriščal. Že v četrti igri je Đoković prvemu igralcu sveta odvzel začetni udarec, nato pa hitro povedel s 4:1. Alcaraz je ujel pravo igro in bil zelo nevaren, predvsem v sedmi in deveti igri, ko je imel na voljo tudi štiri žogice za odvzem servisa. Nobene ni izkoristil, Đoković pa je po 57 minutah dobil prvi niz s 6:3.

V finalu z lanskim finalistom

Đoković se bo v finalu pomeril z Norvežanom Casperjem Ruudom, ki je bil v polfinalu s 6:3, 6:4 in 6:0 boljši od Nemca Alexandra Zvereva. Za Ruuda je to tretji finale na turnirjih za grand slam, lovi pa svojo prvo lovoriko.

Ruud je nastopil tudi v lanskem finalu Roland Garrosa, kjer je moral premoč priznati Špancu Rafaelu Nadalu.

Ruud je pred Nemcem v uvodnem krogu ugnal Šveda Eliasa Ymerja, v drugem Italijana Giulia Zeppierija, v tretjem Kitajca Zhanga Zhizhena, v osmini finala Čilenca Nicolasa Jarryja, v četrtfinalu pa še Danca Holgerja Runeja.

Casper Ruud
Casper Ruud. Foto: profimedia

OP Francije, polfinale:

Polfinale:

Alcaraz (Špa/1) – Đoković (Srb/3) 3:6, 7:5, 1:6, 1:6

Ruud (Nor/4) – Zverev (Nem/22) 6:3, 6:4 in 6:0