Zakaj so hokejiste Floride zasuli s podganami? (VIDEO)

Hokej 9. Jun 20239:14 0 komentarjev
Podgane
Foto: Profimedia

Po zmagovitem zadetku Floride na tretji tekmi finala lige NHL so na ledeno ploskev arene FLA Live v Sunrisu poletele plišaste podgane. Zakaj? Gre za tradicijo iz prejšnjega stoletja.

Vse skupaj se je začelo v sezoni 1995/1996, ko so imeli Panterji izjemno sezono. Zaigrali so tudi v finalu, a zgodba s podganami se je začela še prej.

Pred tekmo med Florido in Calgaryjem se je v slačilnico Panterjev prikradla podgana in kapetan Scott Mellanby, možakar, kot je bil, jo je s hokejsko palico brez oklevanja poslal na drugi svet.

Mellanby je na tisti tekmi zabil tudi dva zadetka, bi je eden izmed junakov večera, in četudi ni dosegel hat-tricka (treh zadetkov), se je vratar Floride John Vandiesbrouck po tekmi šalil, da je njegov kapetan zabil “rat-trick” (rat=podgana).

Po zmagi Floride so začele “deževati” podgane:

Prigoda z nesrečno podgano se je hitro razvedela, legendo mučeniškega glodavca pa so navijači Floride hitro vzeli za svojo in začeli s plišastimi podganami obmetavati svoje ljubljence ob vsakem zadetku. Priložnost za veliko marketinško priložnost videlo podjetje Orkin, podjetje za zatiranje škodljivcev.

Ob zadetkih Floride so v zameno za dobro plačilo hokejskemu klubu lahko v svoji opravi čistili ledeno ploskev. Dean Jordan, tedanji podpredsednik kluba, je za Sports Illustrated takrat povedal, da je v tisti sezoni na ledeno ploskev poletelo podgan v vrednosti za 100 tisoč dolarjev.

Žal se začetek podganje ere ni končal, tako kot so si želeli, saj so Panterji v finalu z 0:4 klonili proti Coloradu, pri katerem je v vratih kraljeval legendarni vratar Patrick Roy. Kanadska hobotnica je bil eden glavnih razlogov, da se je pogasila ‘podganomanija’, ki je tedaj zajela Florido.

Obuditev starih dobrih časov

Florida vse do letos z nekaj izjemami v nadaljevanju ni bila več resen akter v ligi NHL. Ko ni bilo rezultatov, se je ugasnila tudi tradicija s podganami, a vse do letos, ko so Panterji kot osmi nosilci v svoji konferenci prišli vse do velikega finala.

Po zaostanku z 0:2 je Florida v noči na petek znižala izid v zmagah ter Vegasu napovedala, da se ne bo brez boja sprehodil do Stanleyjevega pokala.

Tradicije metanje plišastih igrač na ledeno ploskev pa nimajo le pri Floridi, navijači Detroita mečejo hobotnice, Nashville pa some.