Rashfordova muza, ki je želela le drobiž za slušalke

Grand Slam 14. Sep 202118:45 > 19:35
Zmagovalka teniškega OP ZDA: Emma Raducanu; foto: Guliverimage

V zadnjih dveh tednih so teniški 'piflarji' pogosto dobil zastavljeno vprašanje: "Kdo sta Emma Raducanu ter Botic Van de Zandschulp in od kod sta se vzela?!" Še enkrat več se je pokazalo, da je potrebno za poznavanje vseh nastopajočih teniških igralcev in igralk na Slamih spremljati tekmovanja nižjega ranga in mladinskih turnirjev.

Nizozemca smo vam na kratko predstavili že med zadnjim vrhuncem sezone, ki se je minuli konec tedna zaključil v Flushing Meadowsu.

Tokrat podrobneje poglejmo, kdo je mlada senzacija iz Velike Britanije.

Emma Raducanu je nase opozarjala že približno pred petimi leti, ko je kot 13-letni deklič na turnirju pod sponzorstvom opremljevalca športne opreme Nike v domačem Bournemouthu obračala glave s prihodom v finale.

Tedaj na te zadeve človek logično ni pozoren, ker se prenekateri mladinec/-ka skozi leta izgubi v povprečju, a pri Emmi je bilo drugače. To pa zato, ker se vrhunski rezultati kar niso nehali.

Emma Raducanu, foto: Guliverimage.

Ko je pri 15 letih brez izgubljenega niza osvojila ITF turnir za članice v izraelskem Tiberiasu,  je že bilo dekle v novinarski beležki, marsikateri Britanec pa si jo je obkrožil dva meseca kasneje.

Takrat je na mladinskem Wimbledonu v vlogi nepostavljene igralke šele v četrtfinalu izpadla proti kasnejši zmagovalki Igi Swiatek, na poti v 2. krogu med drugim ugnala tudi tekmico iz sobotnega finala Flushinga, Leylo Fernandez.

S slednjo, ki je mimogrede – vsaj v teoriji – njena rojakinja (Raducanujeva ima tudi kanadski potni list) se poznata že s turnirjev U-12.

Menda že oddana britanskemu pevcu

Lahko bi se kregali, kdaj je bila “zvezda rojena”, je pa dejstvo, da je širša populacija za najstnico izvedela šele letos v Wimbledonu, ko je uspešno opravila z vsemi nalogami do osmine finala in potem na srečanju s hrvaško Avstralko Ajlo Tomljanović doživela napad panike in vrtoglavice. “Nisem mogla dihati,” je užaloščena pojasnjevala.

“To se mi je nekoč pripetilo na tekmi U16 proti Walesu. Spomnim se, kot da je bilo včeraj, se mi pa potem nikdar več ni ponovilo. Lahko si ponosna nase,” je takrat mladenki na Twitterju besede podpore nudil nogometaš Manchester Uniteda, Marcus Rashford.

Z reprezentantom ‘Gordie Albiona’ ostajata v stiku vsaj prek družbenih omrežij, a je njeno srce menda oddano pevcu ter televizijski osebnosti Harveyu Leighu Cantwellu, znanemu pod stiliziranim nadimkom HRVY.

Foto: Guliverimage

 

Z očetom na motokros, z mamo na balet

Mesec kasneje po neljubem pripetljaju je začela obisk ZDA s sanjskim epilogom. V sezono 2021 je prišla kot 339. igralka sveta, zdaj pa v pičlih treh mesecih napredovala na 23. mesto. Postala je prva igralka v zgodovini, ki je iz enega turnirja “izsesala” maksimalno število točk (2040) – 2000 za zmago na Grand Slamu in še 40 za uspešno prebrodene kvalifikacije.

Uspeh se ni skoval čez noč. Punca, ki je lani med strogo karanteno žogice nabijala v garažna vrata v domačem Bromleyu, tenis igra od svojega petega leta.

V predmestje Londona se je iz Toronta s svojim očetom Ianom in mamo Renee, sicer finančnima delavcema, preselila stara komaj 2 leti. Tenis je bil edinki mlade družinice najprej bolj hobi, tako kot motokros, balet, golf, smučanje, plavanje, košarka, jahanje, gokard in step, potem pa se ga je lotevala vse bolj resno.

Raducanujeva je zelo ponosna na svoje korenine, govori mandarinsko kitajščino, jezik svoje matere in ob priložnostih obiskuje babico po očetovi strani Mamiyo v Bukarešti. Iz obeh držav svojih staršev si je izbrala tudi vzornici: Simona Halep v čast očetu in Li Na zaradi mame.

Letošnji wimbledonski nastop je poleg Rashforda zbudil številne znane obraze. Tako je frontman skupine Oasis Liam Gallagher Emmo označil kot ‘nebeški talent’, nogometna legenda Gary Lineker pa ji je stopil v bran, ko je njeno wimbledonsko kalvarijo kritiziral nekdanji voditelj oddaje Good Morning Britain Piers Morgan.

Po besedah lastnika teniškega kluba Bromley, Jamesa Carltona, je nova zvezda britanskega tenisa na igriščih preživela ogromno časa: “Sem je hodila pred šolo, po njej in kdaj celo med poukom.” Vse skupaj je bilo lažje, ker sta zgradbi druga zraven druge. Ameriške sanje so se kovale “tri do štiri ure na dan, na zalogo kondicijskega priprave,” še pove Carlton.

Če greste na hitro pogledat njene letošnje rezultate v članski konkurenci, boste ugotovili, da do julija ni odigrala niti ene tekme. Razlog je učenje za maturo na šoli Newstead Wood v Orpingtonu, kjer je dijaški staž zaključila s tremi devetkami in štirimi osmicami.

Ne le teniški talent

Britanska javnost je hitro opazila tudi fotogeničnost in tako se je po epizodi v All England Clubu Raducanujeva znašla na naslovnici Vogue ter za omenjeno revijo opravila fotografiranje.

Angleški mediji (Mirror) so ji napovedali svetlo prihodnost, saj naj bi bila v roku par let po njihovih ocenah vredna 100 milijonov funtov. Nekdanja teniška igralka Annabel Croft tezo potrjuje: “Predstavlja sanje vsakega marketinškega delavca, ima posebno auro, ki se je pred 15 leti lepil na Andya Murraya, ko je prodiral na sceno.”

Najboljši britanski teniški igralec v odprti dobi je na nek način povezan z Emmo, saj je njen trener (Nigel Sears) Andyjev tast, ki ima bogat rezime treniranja vrhunskih teniških igralk. Od bolj znanih lahko omenimo Ano Ivanović, Danielo Hantuchovo in nazadnje Anett Kontaveit.

“Ko ga vidim na tribuni v svojem štabu, me to navdaja s samozavestjo, ker takšen strokovnjak verjame vame. Hvaležna sem, da se je odločil zame,” je o svojem trenutnem mentorju dejala 18-letnica.

“Ne čutim nikakršnega pritiska, sproščeno sem se podala v vse tekme. To mi je prineslo pokal, zato ne bom ničesar spreminjala,” je po zmagi dejala prva Angležinja z zmago na Majorsih po letu 1977.

Trije nori tedni so izdatno okrepili Emmin bančni račun. Britanka je z nagradami na turnirjih do letošnje sezone zaslužila dobrih 35.000 ameriških dolarjev, New York zapušča s čekom, na katerem je pisalo 2,5 milijona $.

Na vprašanje, kaj bo naredila z vsem tem denarjem, je simpatična ljubiteljica Formule 1 odgovorila: “Med kvalifikacijami sem izgubila brezžične slušalke. Tri minute sem vsa zmedena brskala po slačilnici, a jih nisem našla, ker so me že klicali na igrišče. Bila sem tako slabe volje, da sem iz obupa osvojila OP Združenih držav (smeh).”

Obubožala z nakupom ravno ne bo. Apple Air Pods stanejo dobrih 100 funtov, preračunano v nam bolj domačo valuto, kakšnih 130 evrov.

Upajmo, da slava ne bo negativno vplivala na življenje simpatične Britanke. Dejstvo je, da je zdaj na očeh celemu svetu. Za ilustracijo: pred newyorškim podvigom je imela na družbenem omrežju Instagram 409.000 sledilcev, po sobotni zmagi jih je že več kot 1,8 milijona!

Naomi Osaka je najboljši dokaz, da denar in vloga status vzornice vedno ne prineseta le pozitivnih učinkov, temveč včasih pomenita breme…

Komentari

Vaš komentar