Slovaška Esmeralda v večnem mestu le spregledala

Tenis 19. Maj 20245:00 0 komentarjev
Šramkova
FOTO: Profimedia

Eno izmed najlepših presenečenj letošnjega turnirja serije WTA 1000 v Rimu je (bila) Slovakinja Rebeka Šramkova. 27-letnica iz Bratislave se je morala v svoji karieri spopasti z velikim izzivom, saj ima otežen vid.

Še pomnite televizijsko nadaljevanko iz 90-ih let z naslovom Esmeralda?

Gre za mehiško telenovelo, v kateri je bila glavna zvezdnica istoimensko dekle z močno omejenim vidom. Proti koncu serije lik, ki ga je izvrstno odigrala Leticia Calderon, naposled le spregleda. V prenesenem pomenu bi lahko zgodbo aplicirali tudi na karierno pot Rebeke Šramkove.

Skoraj slepa

Slovakinja je v Rimu na turnirju serije 1000 zabeležila šele peto zmago v glavnem delu tekmovanja na tekmovanjih serije WTA, to pa potem izdatno nadgradila ter se na presenečenje teniške javnosti zavihtela celo v osmino finala. S tem rezultatom bo prihodnji teden končno debitirala v elitni stoterici lestvice WTA.

Šramkova je na levo oko skoraj povsem slepa, kar je bil tudi najpomembnejši razlog, da se kot deklica sploh loti tenisa. Šport, ki terja perfektno koordinacijo med očmi in rokami, je bil po mnenju zdravnikov najboljši možen lek za popravo vida.

Slovaška teniška igralka
Rebecca Šramkova; FOTO: Profiimedia

Ta se ni popravil, se je pa njen tenis! “Nikoli nisem vedela, kako je to, če dobro vidiš. Skušala sem si pomagati s kontaktnimi lečami, pa se zadeva ni spremenila na boljše,” je ta teden poudarila Šramkova, ki je pri dvajsetih morala kariero ‘zamrzniti’ zaradi bolečin v križu.

Sprošča se s slikanjem

“Potem me je mučila še rama, pa trebušna mišica. In ko sem predlani spet začela igrati bolje, sem načela kost v stopalu ter morala na operacijo,” dodatne prepreke navaja Slovakinja. Za svoj vzpon v tej sezoni “krivi” mentorja Milana Martineca in kondicijskega trenerja Davida Olasa.

Na vprašanje, kaj jo žene naprej, je v Rimu zbranim novinarjem odgovorila: “Želim si postati ‘nekdo’, za take stvari garamo, to me najbolj motivira.”

To ji je sicer nekajkrat v preteklosti že uspelo. Tako je v Pragi pred tremi leti porazila Petro Kvitovo, lani v Varšavi presenetila Karolino Muchovo in po trilerju dosegla svoj prvi WTA četrtfinale.

Rebekin oče je bil slikar, katerega zgledu sledi tudi sama ter se na ta način sprošča. Kamor koli na turneji jo zanese, kot sama pravi, obišče galerije, tako da bo imela v Parizu kar nekaj dela. Tako kot naša štiri dekleta, tudi njo tam čakajo najprej kvalifikacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!