Nov svetovni rekord? Prepustimo to višjim silam

Smučarski skoki 7. Mar 202414:13 0 komentarjev
Ema Klinec
Foto: Profimedia

Potem ko se je konec februarja po enomesečni odsotnosti zaradi zdravstvenih težav vrnila na tekme svetovnega pokala, je pred Emo Klinec nov izziv. Na norveški turneji bo branila lansko skupno zmago, na zadnji postojanki v Vikersundu pa tudi svetovni rekord pri 226 metrih.

Ema Klinec se je sredi januarja zaradi zdravstvenih težav predčasno vrnila z Japonske in se začasno umaknila s tekem in treningov. Vrnila se je v avstrijskem Hinzenbachu zadnji konec tedna v februarju, kjer je zasedla 13. in 26. mesto. Generalko pred prihajajočo turnejo Raw Air pa je opravila v Lahtiju s še enim 13. mestom.

“Vesela sem, da sem nazaj. Moje mnenje je, da turneja prihaja ob pravem času. Potrebovala sem malo, da sem prišla v ritem, zdaj pa bi rada sledila stvarem, ki smo si jih zadali na treningih. In da jih izpeljem,” je dejala še vedno tretja slovenska skakalka zime, ki skupno v svetovnem pokalu zaseda 16. mesto. Pred njo sta v skupnem seštevku zgolj vodilna Nika Prevc in sedma Nika Križnar.

Pred slovenskimi skakalkami je zdaj verjetno najtežji izziv zime: norveška turneja, kjer pa je Klinec lani blestela. V Oslu je bila prva in druga, v Lillehammerju tretja in šesta, blestela pa je na letalnici v Vikersundu, kjer je prepričljivo dobila tekmo, ki sicer ni štela za točke svetovnega pokala. Prepričljivo je bila najboljša v seštevku turneje.

“Šla bom tekmo za tekmo. Rada bi ostala mirna in osredotočena na same skoke. Če prideš v formi na polete, je to res užitek. Smo pripravljene. Ko pogledam na lansko sezono, bi nas lahko bilo več na poletih. Glede kvalitete ni bilo dvoma. Vse gre v pravo smer, upam, da bo imela žirija tako kot lani vse pod nadzorom,” je še dodala svetovna rekorderka, zaenkrat rekordna znamka znaša 226 metrov.

Foto: SloSki

Se bo v Planico, kjer bo 21. marca finale ženskega svetovnega pokala, vrnila kot nosilka rekorda? “To pa prepustimo višjim silam. Če bom podrla svoj rekord, bo šlo kar daleč,” je odgovorila v smehu.

Kot je dodala, se na Raw Air turneji zaradi hitre menjave skakalnic pokaže, da so smučarski skoki umetnost. “Na vsako se je treba posebej prilagoditi. Lahko skačeš na eni skakalnici dobro, pa na naslednji ne več. Potem pa nazaj na prvo in je dobro. To je neka umetnost. Gledati moram na svoje občutke in ne na to, kako skok izgleda. Vsaka skakalnica zahteva svoj specifičen počep. So pa vse skakalnice zelo lepe. Oslo je odvisno od vetra, Trondheima se zelo veselim, potem pa še Vikersund.”

Prenovljeni Trondheim z bolj položnim naletom bo poseben izziv: “A drugi del leta ne bi smel biti pretirano drugačen. Treba je s hitrostjo v drugi del, da nabiraš metre. Je pa vedno poseben čar preizkusiti novo skakalnico.”

Spored ženskega dela Raw Air turneje:

Petek, 8. marec: Oslo/kvalifikacije
Sobota, 9. marec: Oslo/posamična tekma
Nedelja, 10. marec: Oslo/kvalifikacije in posamična tekma
Torek, 12. marec: Trondheim/kvalifikacije in posamična tekma na srednji napravi
Sreda, 13. marec: Trondheim/kvalifikacije in posamična tekma na veliki napravi
Sobota, 16. marec: Vikersund/posamična tekma
Nedelja, 17. marec: Vikersund/posamična tekma

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!