Senzacionalen uspeh, ob katerem je zajokal še najbolj železni človek ekipe

FOTO: Vid Ponikvar/SPORTIDA

Po fantastičnem dosežku slovenske ženske teniške reprezentance smo se pogovarjali z direktorjem krovne organizacije, Gregorjem Krušičem. Vodja Teniške zveze je dejal, da gre za enega izmed največjih podvigov slovenskega športa in se ozrl v prihodnost. Z zmago nad Romunijo v Kopru so si varovanke kapetana Andreja Kraševca utrle pot na zaključni turnir dvanajsterice, ki bo nekje v Evropi potekal novembra letos.

Krušič je priznal, da lokacija zaključnega tekmovanja dvanajsterice še ni znana, toda … “Predsednik Mednarodne teniške zveze (ITF) David Haggerty mi je med obiskom Kopra neuradno potrdil, da bo turnir potekal nekje v Evropi.”

Podvig deklet je nekaj podobnega, kot je uspelo slovenski ženski reprezentanci pred točno dvajsetimi leti, ko so se takrat Katarina Srebotnik, Maja Matevžič, Tina Pisnik in Tina Križan v Pokalu Federacij prebile med najboljših osem ekip sveta. “Takrat je bil format drugačen, a je dosežka primerjati povsem odveč, saj gre v obeh primerih za senzacionalen uspeh. Bodimo raje ponosni na vse skupaj.”

Najti najboljši “miks”, kot pri košarki

Krušič je dodal, da imajo možnosti za potovanje na Billie Jean King Finals vsa dekleta, ki bi v tistem trenutku kazala najboljšo formo: “Nikomur nikdar ne zapiramo vrat, vse je stvar strokovne presoje in v rokah selektorja ter predsednika strokovnega sveta Marka Pora. Veste pa, da vedno uspeha ne prinese le kakovost igre, visoka uvrstitev na WTA lestvici, ampak moraš določiti ekipo, ki skupaj funkcionira najbolje, kot denimo pri košarki. Ekipa mora ‘dihati’ skupaj.”

Opomnik torej za Polono Hercog, Dalilo Jakupović, Veroniko Erjavec, Niko Radišić in ostale, da imajo prihodnjih nekaj mesecev telefon pri sebi, kajti vpoklic v reprezentanco – ob dobrih nastopih – ni nemogoč.

Direktor TZS, Grega Krušič; Foto: Tenis Slovenija

Slovenska reprezentanca si z uvrstitvijo med teniško elito ni priborila le ogromno simpatij svetovne teniške javnosti, temveč bo hkrati tudi dobro zaslužila. “Z objavo lokacije turnirja BJK Finals konec tega meseca bo ITF izdala tudi podatke o finančnih nagradah. Del gre za panožno zvezo, del pa za ekipo,” je sporočil Krušič.

Nagrade na zaključnem turnirju (sezona 2022)

Zmagovalke: 1,82 milijona EUR
Finalistke: 1,1 milijona EUR
Polfinalistke: 729.410 EUR
Skupinski del: 364.700 EUR

Po uspehu je dekleta nagovorilo vodstvo krovne organizacije na čelu s kapetanom Kraševcem in Andrejem Slaparjem, predsednikom Teniške zveze Slovenije.

Železni mož se je ‘zlomil’

“Projekt se je začel šest let nazaj, ko se je formirala ekipa, večina je bila zraven od začetka,” je na poznem skupnem kosilu v nedeljo povedal Slapar, selektor Kraševec pa ga je dopolnil: “Uspeli smo še celo kakšno leto, preden smo načrtovali ta preboj v svetovno elito in ne morem vam izraziti večjega zadovoljstva, sreče ter presenečenja nad tem uspehom. Hvala za solze, ki sem jih potočil po zaključni točki za zmago.”

Slovenska ženska reprezentanca; FOTO: Matic Klansek Velej / Sportida

Krušič je za konec uspeh zapakiral v zanimivo perspektivo. Dejal je, da kapetan redko kaže čustva: “Kraševec je železen človek, velja za neupogljivega, po koncu dvoboja z Romunijo pa je zajokal. To na najboljši možen način prikaže, kaj je dekletom uspelo.”

Slovenija bo na zaključnem turnirju dvanajsterice nastopila med 7. in 12. novembrom 2023.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje