Bo Planica dobila svojo kraljico že prihodnjo pomlad?

Smučarski skoki 18. Apr 20236:00 1 komentar
Ema Klinec
Foto: Profimedia

Čeprav so v smučarsko-skakalnih krogih v teh dneh na vrsti počitnice in dopusti, pa vodilni možje v različnih odborih Mednarodne smučarske zveze ne počivajo. Na zadnjih sestankih je luč sveta ugledal osnutek koledarja za prihodnjo zimo, in čeprav na njem v ženskem delu ni poletov v Planici, po naših informacijah vseeno obstaja možnost, da se skakalke že marca 2024 preizkusijo pod Poncami.

O predlogu skakalnega koledarja smučarskih skokov smo na naši spletni strani že pisali. Medtem ko v moškem delu ni veliko sprememb, pa je kar nekaj presenečenj in novosti pri ženskah. Kot kaže trenutno, bo naslednji zimi na sporedu 32 tekem za ženske, od tega le ena superekipna, ostalih 31 pa posamičnih.

Vse skupaj se bo začelo 2. decembra v Lillehammerju, zaključek sezone pa bo – sploh prvič v zgodovini – na letalnici v Vikersundu 16. in 17. marca. To je zagotovo razveseljiva novica za vse skakalke in tudi navijačev ženskih skokov, saj so pri Fis upoštevali dolgoletne želje in prizadevanja, da bi smučarski poleti tudi za ženske postali nekaj običajnega.

Prvi korak je bil storjen že minulo sezono v Vikersundu, kjer je v tekmi Fis, ki ni štela za svetovni pokal navduševala Ema Klinec, z 226 metri tudi trenutna svetovna rekorderka. Če je bila torej pred dobrim mesecem dni na sporedu le ena tekma, v kateri je tekmovalo 15 najboljših iz seštevka Raw Air turneje, pa bo teh priložnosti v novi sezoni več.

Planica
Foto: Profimedia

Oberstdorf, Planica ali kar oba?

Za zaključek norveške turneje, s tem pa tudi sezone, bodo v Vikersundu organizirali dve tekmi, ena letalna pa bo po osnutku koledarja na sporedu že prej – 25. februarja na letalnici Heinija Klopferja v Oberstdorfu. A tu zgodba še ni zaključena.

Po naših zanesljivih informacijah se je v letalsko bitko za dekleta vključila tudi Smučarska zveza Slovenije in Mednarodni smučarski zvezi poslala predlog, po katerem bi tekmovalke priložnost dobile tudi na letalnici v Planici. V rednem sporedu (petkova popoldanska in sobotna ter nedeljska dopoldanska tekma za moške) bi ženske možnost za letenje na velikanki bratov Gorišek dobile v petek dopoldne.

O želji po letenju v Planici je v N1 podkastu govorila prav Klinec. “Morda si letos tega želim še najmanj, saj sem nedolgo nazaj letela v Vikersundu in je bila ta želja kar precej potešena. Seveda pa bi rada preizkusila tudi planiško velikanko. Je bilo pa te želje več prisotne v prejšnjih letih, tudi sama sem mislila, da bomo prvič letele pri nas in ne v Vikersundu.

O tem, da se ženski poleti razvijajo postopoma, pa je nekdanja svetovna prvakinja dodala: “Odločitve, ki so bile sprejete, so bile zelo pametne. Tudi to, da je tekmovalo le najboljših 15 iz Raw Air turneje … to je dokaz kvalitete, ki jo moraš pokazati v trenutkih ravno pred poleti. Tudi za naprej verjamem, da se bodo odločali pametno. Rada bi videla, da ostanejo draž in nekaj posebnega. Upam, da bo šlo v pravo smer kot do zdaj.”

15 + 5

Vse našteto je zaenkrat še vedno zgolj osnutek oziroma predlog, ki mu morajo prikimati še različni odbori Mednarodne smučarske zveze. O tem bodo odločal na srečanjih v začetku maja v Dubrovniku. Če bo tam sprejet, pa ga bo 24. maja morala formalno potrditi še Fis na tokrat spletnem kongresu.

Takrat bo tudi jasno, kakšen sistem bo na teh letalskih tekmah. Kot je za skijumping.pl pojasnil direktor svetovnega pokala Sandro Pertile se pogovarjajo o različnih možnostih. “Predlog vključuje, da letalne tekme postanejo del svetovnega pokala. Pravico nastopa bo imela najboljša petnajsterica seštevka svetovnega pokala, še pet mest pa bomo podelili kot posebna povabila (wild-card). Te bodo namenjena predvsem skakalkam, ki bodo v seštevku slabše, a se bodo izkazale na večjih napravah, kot je Willingen.” Dokončna pravila bodo sicer potrjena oktobra.

Sandro Pertile
Sandro Pertile. Foto: Guliverimage

Tudi v formuli ena ni prostora za vse

Novico, da bo priložnosti za letenje več, je z navdušenjem sprejela Norvežanka Maren Lundby, ena od petih skakalk, ki so v Vikersundu letele čez 200 metrov. Osebni rekord je postavila pri znamki 216,5 metra.

“Po letošnjih poletih je bilo veliko mešanih odzivov, a sem bila precej prepričana, da bo veliko ljudi zastavilo besedo za žensko letenje. Bila sem samozavestna, da bomo tudi prihodnjo zimo letele, nisem pa vedela, če v okviru svetovnega pokala. Mislim, da si to zaslužimo. Veseli me, da si tudi Oberstdorf in Planica želita žensk na letalnicah,” je dejala 28-letnica.

Zelo jasno je odločitev sprejel tudi Clas Brathen, vodja skokov pri Norveški smučarski zvezi. “Dekleta imajo sama zasluge za to. V Vikersundu so dokazala, česa so sposobne. Bila so sproščena. Del razvoja je, da jih lahko leti le določeno število. Pričakujem, da bo ta številka v prihodnosti omejena tudi pri moških. Poleti so formula ena smučarskih skokov, tudi v formuli ena ne more tekmovati kar vsakdo.”

Maren Lundby
Maren Lundby. Foto: Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje