“Zbogom mati Rusija, dovolj imam vaše vojne”

FOTO: Guliverimage

Ruska teniška igralka Varvara Gračeva, ki se trenutno nahaja na 54. mestu WTA lestvice, je zaprosila za menjavo državljanstva. Še v tej sezoni bi lahko 22-letnica zastopala Francijo, poroča L'Equipe.

Igralka, ki je trenutno najvišje uvrščena v karieri, se je verjetno ustrašila, da ji bo igranje pod rusko zastavo preprečilo nastop na olimpijskih igrah v Parizu.

Trenutne politične razmere so za ruske športnike negotove, saj se nekatere krovne organizacije odločajo, da Rusija in Belorusija nimata mesta na velikih tekmovanjih. Včeraj je sicer v javnost prišla informacija o tem, da bosta obe državi lahko prisostvovali v Parizu prihodnje leto. Kot teniška igralka Francije se Gračeva s tovrstnimi težavami ne bo soočala. Pred tedni je zaprosila za francoski potni list.

Finalistka letošnjega WTA turnirja v Austinu je sicer rojena v Moskvi, a že vse od leta 2016 redno trenira v Cannesu, na igriščih teniškega centra Elite Tennis. Letošnja sezona je očitno prebojna, saj je koledarsko leto začela komaj znotraj elitne stoterice, zdaj trka na vrata najboljše petdeseterice. Poleg navedenega finala v Teksasu je opravila s kvalifikacijami na obeh turnirjih sončnega dvojčka (Indian Wells in Miami) ter se prebila do osmine finala.

Leto 2023 jo je “božalo”, saj si je Gračeva za pas zataknila tri skalpe igralk iz elitne deseterice – dvakrat je porazila rojakinjo Darjo Kasatkino in enkrat Tunizijko Ons Jabeur.

Do francoskega državljanstva je upravičena, ker je vsaj pet let živela v Franciji, ob treningu na Azurni obali si je takrat tam uredila tudi prebivališče, novembra lani pa je opravila tudi izpit za obvladanje francoskega jezika. Če bo tamkajšnje notranje ministrstvo odobrilo njeno zahtevo, bo lahko Rusinja pod francosko zastavo nastopila že na prihajajočem Rolandu Garrosu med 28. majem in 11. junijem.