V Tokiu tri države do prvih olimpijskih kolajn

Atletika 7. Avg 20218:22 0 komentarjev
San Marino je v Tokiu prišel do svojih prvih medalj. Foto: guliverimage

ZDA, Kitajska, Rusija, Velika Britanija in Japosnka prevladujejo pri številu medalj na letošnjih olimpijskih igrah. Obstajajo pa tudi države, ki so letos osvojile sploh prve medalje.

Američani so s 101 kolajno najuspešnejša reprezentanca v Tokiu, a vseeno za Kitajsko zaostajajo po zlatih medaljah. Kitajci so jih nabrali že 37, Američani štiri manj. Domačini Japonci imajo na svojem računu 24 zlatih medalj, ob tem pa še 12 srebrnih in 16 bronastih.

Na drugi strani lestvice pa so države, ki jim olimpijske kolajne niso domače. Burkina Faso, San Marino in Turkmenistan so na letošnjih olimpijskih igrah dosegli šele svoje prve medalje v zgodovini olimpiad. 

Kar nekaj držav je za las zgrešilo svoja prva olimpijska odličja. Britanski Deviški otoki so bron zgrešili za le 36 stotink sekunde. Kyron McMaster je namreč v teku na 400 metrov z ovirami končal kot četrti.

Joseph Fahnbulleh, tekač iz Liberije, je v teku na 200 metrov končal kot peti, medaljo je “zamudil” le za 24 stotink sekunde. 

Medalj na olimpijskih igrah nimata še niti Albanija ter Bosna in Hercegovina. Albanec Briken Calja je v dvigovanju uteži  v konkurenci do 73 kilogramov osvojil četrto mesto, bron je zgrešil le za 1 kilogram. 19-ketni tekvandoist Nedžad Husić pa je v kategoriji do 68 kilogramov izgubil odločilno tekmo za bronasto odličje, tudi on je končal tik pod odrom za zmagovalce. 

Zelo blizu medalje je bila tudi tekvandoistka Kimia Alizadeh, ki nastopa pod zastavo reprezentance beguncev. V konkurenci do 57 kilogramov je tudi ona izgubila odločilen dovoboj za bron. Leta 2016, ko je nastopala še za reprezentanco Irana, je stopila na tretjo stopničko v Riu. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!