Besede, ki mnogim spet ne bodo všeč

Odbojka 20. Maj 202118:59 > 19:06
Tina Lipicer Samec je ena redkih, ki si upa o težavah pri slovenski ženski odbojki spregovoriti naglas. Foto: CEV

Ženske odbojkarske reprezentance ne bo na letošnjem evropskem prvenstvu. V kvalifikacijski skupini F je s tremi zmagami in tremi porazi osvojila tretje mesto in ostala brez vstopnice za EuroVolley. Čeprav Češka in BiH še zdaleč nista slabi, je neuvrstitev na EP ob novih pravilih neuspeh. "Dovolj je skrivalnic, naj že nekdo sprejme odgovornost," je na pred dnevi svojem Facebooku zapisala ena najboljših slovenskih odbojkaric vseh časov Tina Lipicer Samec.

Kaj je s tem mislila in kako vidi položaj slovenske izbrane vrste, smo izvedeli s prve roke. “Veliko je bilo že povedanega, zato pravega smisla ne vidim,” so bile prve besede naše sogovornice. “Počutim se kot lajna, ki se vrti v prazno, zato raje ne bi. Zdaj počnem druge stvari, iz odbojke sem se povsem umaknila in lahko rečem le to, da mi je žal, da tega nisem storila prej. Nič mi ne manjka, celo bolje mi je,” je dodala.

Bežanje od odgovornosti

Lipicerjeva si kljub temu ogledala kvalifikacijske tekme slovenske izbrane vrste in bila na koncu razočarana. “Pri nas se nikoli ne prevzame odgovornosti. Postavimo cilj in še preden ga začnemo loviti, imamo en kup izgovorov. Imamo mlado reprezentanco, imamo poškodbe in težko skupino… Tako ne gre, postavi cilj in se ga drži. Če ne uspeš, povej naglas, zakaj ni šlo in prevzemi svoj del odgovornosti,” je jasna.

Alessandro Chiappini se je v sredo poslovil od stolčka slovenskega selektorja. Foto: CEV

Chiappini odletel, a to še zdaleč ni dovolj

 

“Če nekaj ne ‘štima’, se mora o tem spregovoriti. Treba je poiskati probleme in jih z nekim načrtom odpraviti in popraviti.” Foto: Calcit Volley

Odbojkarska zveza Slovenije (OZS) je v sredo potegnila prvo potezo in se zahvalila selektorju Alessandru Chiappiniju, ki mu je dolgo zaupala in verjela, da lahko slovenska dekleta popelje dlje. Bil je drugi na svetovnem prvenstvu do 23 let in Slovenijo popeljal do zgodovinske prve zmage na evropskem prvenstvu, a Tina meni, da stvari že dolgo niso take, kot bi morale biti.

“Če so se tako odločili, že mora biti pravilna odločitev. Rezultatov ni. Tudi tista srebrna kolajna na domačem svetovnem prvenstvu spet ni tak uspeh, da bi se s tem bahali še vrsto let. Štejejo uspehi v članski reprezentanci. To je tisto, kar šteje največ,” poudarja.

“Chiappinija dobro poznam. Bil je moj trener v Bakuju. Težko rečem, če je on material za razvoj mladih igralk. Lahko govorim le o njegovem karakterju in lahko povem, da ni ravno avtoriteta. In ko je tako, je vse skupaj nekaj na pol, zdaj pa smo videli, kje smo. Gledamo v hrbet Bosni, ki pa je napredovala. To treba tudi priznati,” dodaja.

Menjavo selektorja pozdravlja, a meni, da to še zdaleč ni edina težava. Vsak bi moral prevzeti svoj del krivde. “O težavah je treba govoriti. Če nekaj ne ‘štima’, se mora o tem spregovoriti. Treba je poiskati probleme in jih z nekim načrtom odpraviti in popraviti. A po vseh teh letih, sem izgubila upanje, nočem več prepričevati prepričanih. Škoda časa in energije.”

Edina, ki kaj pove naglas

O izboru igralk v reprezentanco težko govori, saj ni neposredno vpletena v vse skupaj, a kot zunanji opazovalec je videla že po obrazih deklet, nekatere zelo dobro pozna, da niso prave in da nekaj ni tako, kot bi moralo biti.

“Mislim, da sem edina, ki na to temo sploh kaj pove. Vse moje besede v preteklosti so bile izgovorjene v dobri veri, da bi se kaj premaknilo in rešilo, a na koncu sem si nakopala več sovražnikov kot somišljenikov. A mene to ne moti, za vsako besedo, ki jo povem, stojim. Za vsak zakaj imam zato. V Sloveniji preveč ambiciozni ljudje nikoli niso bili zaželeni, sama sem, zato me je spremljanje vsega tega močno živciralo. Vesela sem, da je to zdaj za mano in počnem druge stvari,” poudarja dolgoletna slovenskega reprezentantka.

Slovenk ne bo na evropskem prvenstvu, kar je ob novih pravilih razočaranje. Foto: CEV

Čeprav je sama, kot pravi, že obupala, vrsto let boja z mlini na veter, je terjal svoj davek, v Sloveniji zagotovo obstajajo ljubitelji ženske odbojke, ki bi si želeli, da bi se tudi ženska odbojka dvignila in se vsaj malce približala uspehom, ki jih kažejo moški kolegi.

“Vedno sem si želela, da bi zaživela tudi ženska odbojka”

“Vsekakor so, a vem pa, da je tudi veliko takih, ki jih ustreza, da je tako, kot je. Če ne bi bilo tako, bi se v tej smeri že kaj naredilo. Sama si res ne morem očitati ničesar. Večkrat sem ponudila pomoč, da bi se naredilo načrt, da bi se delalo drugače, boljše, a … Vedno sem si želela, da bi zaživela tudi ženska odbojka. Zdaj so na potezi drugi, da poskušajo kaj narediti, ali pa tudi ne. Sama sem vedno imela ideje, a je šlo mimo. Poudarjam pa, da ni še nič izgubljeno, vse se da, če se hoče, a vprašanje je, če se hoče. Moj vlak je odpeljal, umaknila sem se stoodstotno. Kot sem že rekla, vesela sem, da sem se umaknila, saj me je vse skupaj preveč motilo. Ko vidiš, da tolčeš z glavo ob zid in nobenega ne to ne gane, je bolje, da se umakneš. Škoda le to, da se nisem prej,” pravi Lipicerjeva.

Vesela je, da se je umaknila stran. Žal ji je, da tega ni storila prej. Foto: U. I.

Novi selektor mora vzpostaviti red

Slovensko izbrano vrsto po razočaranju na evropskih kvalifikacijah čaka nastop v srebrni evropski ligi. Vodil jo bo dozdajšnji pomočnik selektorja Gregor Rozman, ki je začasna rešitev na selektorskem stolčku. “Slovenija bi potrebovala selektorja, ki bi vzpostavil red in postavil jasne cilje. To mora biti strokovnjak, ki verjame v svoje delo in ga ne skrbi izguba službe, ob tem pa mora dobro vpet okolje. Mora poznati delo klubov, a ne podlegati njihovim pritiskom,” je še sklenila.

Komentari

Vaš komentar