Veličasten sprejem za svetovno prvakinjo Emo Kozin (VIDEO)

SK Fight 23. Nov 202320:20 2 komentarja

Slovensko boksarsko šampionko Emo Kozin so po sobotnem uspehu v Manchestru, ko je v svojo zbirko dodala še najprestižnejša pasova v svetu boksa WBC in WBO, na Fužinah pozdravili še prijatelji in njeni navijači.

Ema Kozin je v soboto na boksarskem dogodku v Manchestru po deljeni sodniški odločitvi premagala favorizirano Škotinjo Hannah Rankin in spisala največji uspeh v zgodovini slovenskega boksa. Prekosila je uspeh Dejana Zavca iz leta 2009, ko se je svetovnega naslova veselil v Johannesburgu po zmagi nad domačinom Isaacom Hlatshwayo.

Mr. Sympathikus se je takrat okitil z naslovom v IBF kategoriji, kar pa vseeno, kljub temu, da tudi ta pas spada med elitne različice, ni tako spoštovan in odmeven v svetu boska, kot sta ravno WBO in WBC.

Na trenutke se smeji, kar sama sebi

“Naspala se še nisem. Res je dober občutek, ko skušam naprej živeti normalno življenje, nato pa se spomnim, kaj mi je uspelo in se smejim kar sama sebi. To so bile sanje, ki so bile izjemno težko dosegljive, ampak sem dokazala, da se da. Z ekipo smo sanje uresničili celo prej, kot smo pričakovali. Res smo veseli, tako srečna še nisem bila,” je takoj po svečanem sprejemu in sprehodu po rdeči preprogi dejala novopečena svetovna prvakinja v verzijah WBO in WBC.

Foto: Aleš Fevžer

Ema Kozin prizna, da je kljub zmagi naredila veliko napak, prostora za napredek je še ogromno, a ne glede na to, ji je vselej toplo pri srcu, ko si predvaja dvoboj v Manchestru, ko prebere čestitke na družbenih omrežjih. Ve, da ji je uspelo nekaj zares velikega, a zdaj je ona tista, ki jo bodo izzivale druge nasprotnice.

Grožnje že prispele na njen naslov

“Takoj po zmagi so na moj naslov prišle zanimive ponudbe. Torej že obstajajo grožnje s strani nasprotnic, ki bi mi rade vzele pasova, a za zdaj se s tem ne obremenjujem.  Prepričana sem, da bom vsakič boljša in da me zelo težko premagati. Trenutno le uživam v tej bleščeči zmagi, kmalu pa bo čas tudi za prihodnost. Z ekipo bomo vse dobro premislili in se na koncu odločili, kako pa kaj. Na vsako tekmico se bomo dobro in pametno pripravili, sama pa se bom potrudila, da bom na vrhu ostala, kolikor dolgo bom lahko,” je povedala Ema.

V igri že tri imena

Kandidatke za njen naslednji dvoboj, ki se bo zgodil predvidoma aprila, so Belgijka Femke Hermans in Britanska Terri Harper, v Kozinovem taboru pa ne izključuje tudi povratnega dvoboja s Škotinjo Rankin. “Hermans in Harper sta lastnici preostalih dveh pasov v tej moji supervelterski kategoriji. Rankin pa si je tako kot jaz želel ta pasova, zato želi novo priložnost, bomo videli. V Manchestru sem dokazala, da sem boljša,” je povedala nasmejana Ema.

Svetu pokazali, da mislijo resno

Z odmevno zmago na “sovražnem” terenu si je dokončno odprla vrata v najvišji rang svetovnega boksa. Slovenska šampionka o tem, kaj to pomeni v finančnem smislu, kljub temu da je diplomantka na Fakulteti za matematiko in je odlična s premetavanjem številk, ni želela govoriti, je pa nadvse ponosna na ekipo, ki je vključno z njo brez poznanstev in vez, iz ničle, prišla do sem.

“V enem tednu je težko ugotoviti, kaj to pomeni za naprej, je pa res, da so zdaj vrata odprta. Zdaj bo lažje tudi na tem področju. Svetu smo pokazali, da smo resna ekipa, da mislimo resno in da tudi sama spadam v sam vrh v tej kategoriji. Na moji strani so tudi leta, kar pomeni, da je pred mano še vrsto let,” je odgovorila za boksarko na tem nivoju zelo mlada športnica, ki bo čez nekaj dni, v začetku decembra, dopolnila šele 25 let.

Foto: Aleš Fevžer

Navdušena nad sprejemom

Ema Kozin je po številnih čestitkah prek telefona in družbenih omrežjih sprejem dočakala tudi v živo. Vsakega posebej je bila neizmerno vesela: “Vedela sem, da me nekaj čaka, dobila sem nekaj namigov, nisem pa vedela, da bo vse skupaj tako lepo organizirano, da bo se bo zbralo toliko ljudi. Hvala vsem, predvsem mojim trenerjem, za katere vem, da so na tem delali celoten dan. Morda še kakšen dan prej. Toplo ti je pri srcu, ko vidiš, da ljudje cenijo tvoj uspeh, da te cenijo in to ti ga dodaten zagon za nadaljnje delo.”

Vedela je, da je storila dovolj, a…

Slovenska šampionki se je v pogovoru z novinarji vrnila tudi nazaj v ring v Manchester, kjer je opisala svoj občutja ob razglasitvi zmagovalke. Čeprav je vedela, da je storila vse, kar je v njeni moči, in da je storila dovolj za zmago, pri sodnikih, sploh na tujem terenu, nikoli ne veš, kako se bodo odločili. V boksu smo v preteklosti videli že nešteto čudnih odločitev, da ne rečemo sumljivih. K sreči je bilo v soboto vse po pravilih.

Foto: Aleš Fevžer

“Nekaj nervoze je bilo. Sploh po razkritju prve odločitve, ki je bila v prid Škotinje. A vedela sem, da še ni nič izgubljenega, vedela sem, da lahko preostala sodnika zmago pripišeta meni in to se je na koncu tudi zgodilo. Skušala sem ostati mirna, vedela sem, da je za mano ena boljših borb v moji karieri, po drugi strani pa tudi, če bi me sodniki ogoljufali in bi izgubila, se mi svet ne bi porušila na glavo. Motivirano bi storila vse, da se vrnem nazaj na to nivo, ali še višje,” je zgodovinski trenutek za slovenski boks opisala boksarka in Šmartnega ob Savi.

Nervozno čakanje na razglasitev zmagovalke v Manchestru:

Z veseljem se je odzvala prošnjo male Karoline

Na sprejemu ni manjkalo niti dobrodelnosti. Ema Kozin se je z veseljem odzvala prošnji društvu Viljem Julijan, ki zbira denar za malo Karolino. Deklica ima redko prirojeno bolezen, ki se kaže kot prehitro staranje. Bolezen zelo hitro napreduje, povprečna življenjska doba bolnikov je zgolj 12 let.

“Ko so me vprašali, če želim sodelovati, nisem niti malo razmišljala. Rekla sem, da lahko izberejo, katerikoli pas, samo zadnja dva ne,” se je zasmejala Ema. “Izbrala sem svojega prvega, ko sem postala najmlajša svetovna prvakinja v profesionalnem boksu in rokavice iz borbe v Manchestru. Treba je pomagati ljudem, če le lahko. Meni je v čast, da so me kontaktiral in da lahko vsaj malce pomagam,” je dejala povedala mlada boksarska šampionka, pred katero je zagotovo bleščeča prihodnost.

Pomagate lahko tudi vi. Za razvoj genskega zdravljenja za Karolino lahko prispevate:

SMS s ključno besedo KAROLINA5
ali KAROLINA10 na 1919
ali z nakazilom donacije na TRR Društva Viljem

SI56 0400 0027 7357 570
sklic SI00 111888, namen »Za Karolino«.

Celoten dvoboj med Emo Kozin in Hannah Rankin:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje