Kako je Beckenbauer po zaslugi Jugoslovana postal Kaiser (VIDEO)

Nogomet 9. Jan 20245:00 0 komentarjev

Nogometni svet se poslavlja od legendarnega Franza Beckenbauerja, ki je v nedeljo preminil v 79. letu starosti. Nekdaj izjemni nogometaš in trener si je zaradi svojih sijajnih veščin na igrišču prislužil vzdevek Kaiser oziroma cesar, za kar ima zasluge predvsem legenda jugoslovanskega nogometa Petar Perica Radenković.

Danes 89-letni Radenković je med letoma 1962 in 1970 navduševal v dresu Münchna 1860, za katerega je pesti v mladosti stiskal tudi sloviti Franz Beckenbauer. Jugoslovanski vratar je za Bavarce zbral kar 245 nastopov, zaradi sijajnih obramb pa so mu Nemci že kmalu nadeli vzdevek König oziroma kralj.

“V času, ko sem bil z Münchnom 1860 najbolj popularen in najtrofejnejši nogometaš v nemškem prvenstvu, je Beckenbauer igral še za podmladek. Šele dve leti pozneje, ko je Bayern prišel v prvo ligo, je bil Beckenbauer njegov standardni član, vendar še ni igral za reprezentanco. Njegova kariera v Nemčiji je neprimerljiva s katerimkoli igralcem, čeprav je bilo tedaj cela kopica fantastičnih nogometašev. Ni bil le dober igralec, bil je tudi eleganten. Postal je ljubljenec publike, čeprav sem bil pred tem to že jaz,” je v pogovoru za srbski Sportklub dejal Radenković, v nadaljevanju pa razkril, kako in zakaj je Beckenbauer sploh postal Kaiser oziroma cesar.

“Ker sem jaz takrat že dobil vzdevek König oziroma kralj, je moral biti Beckenbauer nekaj več. Zato so mu nadeli vzdevek Kaiser, kar pomeni cesar. Če berete novice, boste povsod zasledili, da je poleg njegovega priimka dodan še vzdevek Kaiser,” se je zanimive anekdote iz svojega življenja spominjal Radenković, ki je za jugoslovansko vrsto zbral tri nastope in je zadnji še živeči član olimpijske reprezentance iz leta 1956.

Franz Beckenbauer, SofaScore

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!